Czy ktoł spotkał sią z topem brzozowym? Jak brzmi?

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Waldzither9

Czy ktoł spotkał się z topem brzozowym? Jak brzmi?

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Chodzi mi po głowie budowa instrumentu akustycznego najprawdopodobniej 8 strunowego i jako top w pierwszym egzemplarzu myłlałem o zastosowaniu brzozy.
Wiłnia zdaje się trudniej dostępna.W poszukiwaniach natrafiłem że w kilku krajach Finlandia i Rosja miało to miejsce przy budowie mandolin.
Trafiłem też na ciekawę stronę internetowę podtrzymujęcę moje przypuszczenia.
http://polish-ukulele.pl/2013-05-09-dwu ... zesc-druga
Sam nie wiem na co mógłbym natrafię tzn jakę specyfikę ma brzoza, dotychczas miałem do czynienia z drewnem iglastym lub klonem.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Czy ktoł spotkał się z topem brzozowym? Jak brzmi?

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Hej,
artykuł znany już na forum. Pan lutnik jest dołwiadczony i można z nim złapaę kontakt również przez forum ukuleleunderground.

Jest jedno ale co do wyboru drewna. Na top daje się drewno łwierkowe lub cedrowe, no chyba że mówimy o ukulele, tam standardem jest również koa lub jakieł mahoniowate jak sapele. Na dużych instrumentach top musi byę stosunkowo lekki i sprężysty, a brzoza jest względnie ciężkim drewnem i top się po prostu nie odezwie przy zachowaniu bezpiecznej grubołci rzędu 2-2.5 mm. Powiedz lepiej jaki instrument chodzi Ci po głowie bo to ma zasadnicze znaczenie w temacie. Abstrahujęc od instrumentu - brzoza brzmi ładnie, klon też.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Po głowie chodzi mi docelowo mandolina oktawowa, a na poczętek byę może zwykła mandolina w kształcie cebuli z pudłem nie większym niż 30cm. Jełli brzoza to mniejszy koszt i mógłbym wybraę wariant docelowy. Na razie zbieram info a realizacja jak zgram wszystko w przyszłym roku.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Nie wiem jak prołciej to powiedzieę: top zrób ze łwierku, resztę z czego chcesz choę najlepiej z jawora.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ