Oto moje "DAMY"
Moderator: Jan
Oto moje "DAMY"
Ponieważ nie udaje mi się wysłaę na forum zdjęę swoich gitar które sam zrobiłem to wysyłam wam link żeby ich posłuchaę.
https://www.youtube.com/watch?v=2OoARn8cPBI
https://www.youtube.com/watch?v=2OoARn8cPBI
Re: Oto moje "DAMY"
A tak z punktu widzenia lutnictwa - robiłeł owe gitary od podstaw, tzn. od desek? Jakimi narzędziami się posługiwałeł? Przewaga dużych maszyn stolarskich czy preferujesz ręczne dłubanie? Jak lakierujesz? Posiadasz warsztat czy korzystasz z życzliwołci kolegów?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Les Paula robiłem w dużym pokoju na stole
Używam frezarki,dłut,pilników.Zrobiłem wszystko sam oprócz nacięę na progi. Kupiłem palisander z nacięciami, ale gniazda na markery zrobiłem. Te drugie wiosło to korpus przerobiony ze squaiera strata a gryf zrobiłem w garażu. Z podstrunicę było tak samo jak w LP. Nie mam narzędzi do robienia nacięę na progi, wolę kupię niż coś pochrzanię.

Kumam:)
Nacinanie podstrunnicy nie jest takie straszne ale faktycznie dobra piła japołska za 100zł by się przydała. Jakieł plany na następne wiosła?
Co do pręta typu vintage, o który pytałeł w innym wętku - to jest on musowo zakrzywiony - więc kanał również taki ma byę.
Nacinanie podstrunnicy nie jest takie straszne ale faktycznie dobra piła japołska za 100zł by się przydała. Jakieł plany na następne wiosła?
Co do pręta typu vintage, o który pytałeł w innym wętku - to jest on musowo zakrzywiony - więc kanał również taki ma byę.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
No właśnie chcę zrobię drugiego LP i nie wiem czy w tym dziale mogę o tym pisaę, bo mam kilka pytał
Ten dział jest do prezentacji gotowych instrumentów i ewentualnej krótkiej dyskusji, ale raczej na ochy i achy:) Skocz do działu planów i projektów. Tam ładuj założenia, materiały, narzędzia, technologię i wszelkie wętpliwołci - no i fotki, my tu lubimy popatrzeę nawet na fajne surowe deski czy inne dłuto;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ok dzięki