Bas - rozonans czy inna paskuda?

Dyskusje na temat budowy gitar basowych.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Bas - rozonans czy inna paskuda?

Nieprzeczytany post autor: molu »

Takie mam oto zjawisko w basie - na strunie E - pustej i przynajmniej do trzeciego progu oprócz podstawowego jest dodatkowy dęšłwięk. Przy strunie A jest to słabsze, na pozostałych dwóch w zasadzie niesłyszalne. Dęšłwięk jest wyższy (całkiem możliwe, że oktawę) i mam wrażenie, że metaliczny. Raz, że z tego powodu nie ma czystego niskiego brzmienia, ale powoduje też wrażenie pływania dęšłwięku (jak rozstrojona gitara).
Co może byę przyczynę? Struny? Za mocne magnesy? Rezonans? Pręt napinajęcy? Struny za siodełkiem są wytłumione więc to nie ma wpływu. Obniżyłem przetworniki, są teraz ok 5-6mm poniżej strun. Ale magnesy dołę silne są wnoszęc z zachowania łrubokręta.
Jak się teraz zastanawiam to przypomina trochę rezonans sprężyn tremolo. Ale kiedyś widziałem podobny efekt jak struny były za blisko magnesów.

T.
Awatar użytkownika
DR4MA

Re: Bas - rozonans czy inna paskuda?

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

wszelkie luęšłne elementy mogę wpadaę w rezonans. Od pręta po sprężynki przy łrubach regulacji menzury, strapach, mocowaniu przetworników, walniętej strunie, każdy oddzielny element kluczy. to jest zawsze ten sam dzwięk? tzn o oktawę od E czy o oktawę od granego?
Pozdrawiam.
DR4MA.
michqq

Re: Bas - rozonans czy inna paskuda?

Nieprzeczytany post autor: michqq »

wszelkie luęšłne elementy mogę wpadaę w rezonans. Od pręta po sprężynki przy łrubach regulacji menzury, strapach, mocowaniu przetworników, walniętej strunie, każdy oddzielny element kluczy
No niestety - i trzeba szukaę, wytłumiajęc palcamy lub jaktam chcemy różne elementy ktore nam przychodzę do głowy.

Czytałem że niektórzy w takim przypadku kupuję specjalizowane narzędzie w postaci paczki plasteliny szkolnej.
kiedyś widziałem podobny efekt jak struny były za blisko magnesów.
To poluzuj strune E, podnieł ję tymczasowo na podstawku używajęc za podkładkę kawałka twardego drewna lub czegoś podobnego, nacięgnij ponownie i nastrój.

Ale skoro:
Obniżyłem przetworniki, są teraz ok 5-6mm poniżej strun.
I nic się nie zmieniło to chyba ta droga nie prowadzi do celu.
Cewki są zawoskowane?
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
bennieViown
Kontakt:

Bas rozonans czy inna paskuda

Nieprzeczytany post autor: bennieViown »

no wł?aĂłnie i teraz zastanawiam sięł, czy moja da rade po swapie kurde nie chce jej wymieniaęł i bulięł kasął, bo mam nł?wkęłTy wymieniał?eĂł race, czy jeł?dzisz na starej od b2?
ODPOWIEDZ