Mój 1szy axe

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

sczmur

Mój 1szy axe

Nieprzeczytany post autor: sczmur »

Witam
W sprawach lutniczych jestem laikiem. Mam zamiar zrobię gitarę mahoniowę(mahoniowo-klonowy gryf, mahoniowy korpus). Gryf neck-thru sklejany - z zewnętrz klon, łrodek mahoł. Myłlałem u menzurze 680mm. Kształt dołę nietypowy ale wrzuce kiedy indziej. Podstrunnica heban. Przetworniki HH aktywne Merlina. Mam kilka pytał
1. Jakiej szerokołci powinny byę paski klonowe?
2. Jaki najlepiej wsadzię do niej mostek?
3. Czy jest jakał konkretna odległołę przetworników od siebie?
4. Jaka jest standardowa odległołę strun od siebie?
5. Czy można wyszlifowaę podstrunnice w takie jakby J?(nie trzeba aż tak wyginaę nadgarstka)
Ti chyba wszystko. Jak coś mi się przypomni to dopisze.
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Yyy... najlepiej znajdęšłsobie jakieł plany gitary w konstrukcji takiej jak twoja i opierajęc sie na tych plamach zmieł kształt i tyle. A wymiary z tamtej. Oczywiłcie te jakieł plany znajduję się na forum. Ewentualnie jak już się zdecydujesz to napisz do mnie i coś ci podełle bo mam chyba wszystkie :D
sczmur

No to troszkę odłwieżę bo wpadłem na łwieże pomysły.
Mam zamiar wykorzystaę wiedzę fizycznę przy rozmieszczaniu przetworników, a mianowicie:
1. Bridge ma byę umieszczony w miejscu strzałek najwyższych alikwot (w przybliżeniu), a więc alikwot 5, 6 i 7 a zarazem jak najdalej strzałek alikwot niższych.
2. Neck ma byę umieszczony w miejscu strzałek niższych alikwot czyli 1, 2, 3 i 4 a zarazem najbliżej węzłów wyższych.
Dzięki temu na kanale Neck będziemy mieli basowę barwę dęšłwięku, na Bridge piskliwę barwę, a na Neck+Bridge będziemy słyszeę w miarę czysty dęšłwięk ze wszystkimi alikwotami.
I od razu pytanie. Czy menzura 640mm będzie dobra na gitarę typowo pod solówki rockowe/metalowe?
PS Jakby ktoł chciał mogę przesłaę prostę aplikację z wykresem w Excelu pokazujęcę w przybliżeniu węzły i strzałki alikwot.
I od razu pytanie: Czy menzura 640 mm będzie dobra do gitary elektrycznej nastawionej na granie so
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

ali... ali.. ali co? Mógłbył coś jakoł tak na chłopski rozum bo ja prosty człowiek ze wsi ;D
sczmur

lol

Alikwoty - składowe harmoniczne. Odsyłam do http://pl.wikipedia.org/wiki/alikwoty
Zależy mi na wypowiedzi kogoł w miarę obeznanego z tematem i pojawia się nowe pytanie. Czy przetwornik odbierajęcy głównie WYęšłĽSZE harmoniczne będzie wystarczajęco głołny.

PS coś się popieprzyło z linkami.
Ostatnio zmieniony 2010-07-31, 11:52 przez sczmur, łącznie zmieniany 4 razy.
sczmur

No to w kołcu wrzucam zdjęcia planu. Plan zrobiony w skali 1:1 więc tylko aparatem się dało.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
I od razu pytanie czy drewno wytrzyma jełli kieszonke na elektronike wywierce tam gdzie zaznaczyłem?
PS Ten prostokęt na samym dole to mostek.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Faktycznie kieszonka troche kusa ... Mozesz jednak wpuscic gryf az do konca otworu na przetwornik , nikt nie powiedzial , ze miejsce na szyje musi sie konczyc przed przetwornikiem , nie bedzie wtedy bolt on a set inn.
Jezeli chodzi o miejsca na przetworniki to miej na uwadze to , ze alikwoty tzn ich miejsca zmieniaja sie w zaleznosci od uzytego progu. Duze obliczenia nie maja wiec sensu. Les Paul ma np w gryfowym przetworniku srubki regulacyjne humbuckerow mniej wiecej w miejscu 24 progu i nikt sie tym nie przejmuje...
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Pomyliwszy sie ... Ogladajac Twoj projekt napisalem o kieszonce na gryf zamiast na elektronike , ups!
Miejsce na elektronike mozesz wiercic na poszczegolne poty a calosc tylko troche splycic , zeby bylo miejsce na kabelki.
sczmur

Hmm. A jak to jest robione w innych gitarach? Liczone na każdym progu alikwoty?
No a tak przy okazji alikwot i miejsca na przetworniki to szukam jakiegoł sposobu na jak najbardziej dyskretny mechanizm umożliwiajęcy zmianę pozycji. Może ma ktoł jakił pomysł?
EDIT
Tu link do super znaleziska z ktorego rozumiem tylko czesc ale zawsze cos
http://www.till.com/articles/PickupResp ... index.html
sczmur

Projekt powoli posuwa sie na przod, zalaczam rendering z projektu 3d jeszcze nie skonczonego ale juz prawie...

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us[/img]
sczmur

No co jest... Nikt nic nie napisze... Nie podoba sie nikomu?
boguc

Nieprzeczytany post autor: boguc »

Widzę że model robiony w blenderze. Szacuneczek :D
Wyględa jak bas.
sczmur

Hmm... Jak bas powiadasz? A ktory element? Bo kurcze nie wiem... ;P
boguc

Nieprzeczytany post autor: boguc »

Hmm ogólnie kształt korpusu przypomina mi basik. Ale to tylko takie moje przemyłlenia :) Tak btw to jestem ciekawy tego projektu. Lubię wszystko co projektowane od zera
sczmur

W sumie to sam sie dziwie bo to moj 1-wszy projekt w 3d a robilem go totalnie od 0 (zrobilem kolo ktore rozciagalem odpowiednio) Projekt mam nadzieje zaczac za miesiac wykonywac.
ODPOWIEDZ