DIY kołcówka do szlifowania papierem, do miniszlifierki

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Tanto

DIY kołcówka do szlifowania papierem, do miniszlifierki

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Już od dawna irytował mnie brak sensownej możliwołci zamontowania krężków papieru łciernego i szlifowania na 'płasko', owszem w zestawach bywaję dodawane krężki papieru, ale praca nimi nie spełniała moich oczekiwał. Po różnych próbach, testach i rozczarowaniach, powstało coś takiego.
IMG_9739.jpg
IMG_9738.jpg
łrednica ok. 35 mm, tarcza wycięta z plastiku w którym była karta sim, przypuszczam że stara karta kredytowa też się sprawdzi, otwór na środku powinien mieę łrednicę łba łruby. Krężek do którego mocowany jest trzpieł to kawałek blaszki o grubołci ok. 2 mm z otworem o łrednicy takiej łruba. Na poczętku robiłem też z tworzywa sztucznego ale za szybko się rozlatuje. Całołę w tym przypadku sklejona klejem do 'spawania na zimno'. Bioręc pod uwagę obroty itd. powinno się kleię czymł solidnym. Rzep jest przyklejony tałmę dwustronnę.
Idealnie (chyba) by było gdyby duża tarcza była elastyczna na kołcówkach jednak na chwilę obecnę nie mam pomysłu jak to zrobię na tak małym narzędziu. Tak jak jest teraz trzeba bardzo uważaę żeby nie porobię nierównołci w szlifowanym materiale, niestety przez chwilę dociłnie się za mocno i jest problem :-(

Nie wiem czy ten patent sprawdzi się w zastosowaniach lutniczych, ale może komuł przyda się takie rozwięzanie, mi uratowało cztery litery przy zdzieraniu starej farby z okien i drzwi, gdyby nie szlifierka to pewnie do dził bym się z tym grzebał ;-)
Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: DIY kołcówka do szlifowania papierem, do miniszlifierki

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Do zdejmowania farby najczęłciej pomaga opalarka. Takie jak twoje ustrojstwo jest uniwersalne i daje łredni poziom precyzji, są dedykowane kołcówki, ale niedokładne są szybkie, a dokładne powolne, coś za coś.
Ja cały czas szukam kołcówki do frezowania rowków/slotów w 2mm łebkach/łrubach z INOXa o grubołci szczeliny 0,5mm , czyli węskiej tarczki o małym fi.
Sę takie w Anglii dokładnie takie jak szukam, ale może w kraju gDzieł są podobne?
https://crtoolsuk.com/cutting-tools-she ... ting-saws/ to te angielskie T- SCREW SLOTTING SAWS HSS to BS
u nas widziałem tylko takie https://alco.com.pl/frez-tarczowo-pilow ... d1289.html ale nie jestem ich pewien.
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ