Grubołciówka - szlifierka walcowa

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Grubołciówka - szlifierka walcowa

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Chyba rzuciłbym tę robotę gdybym miał pocieniaę topy, boczki i plecki ogólnie dostępnymi urzędzeniami jak strugi i szlifierki różnego typu. Każdy kto spróbował pocienię pokręconę płytkę palisandru czy nawet machoniu wie o czym mówię. Deseczki z handlu maję przeważnie ok 5mm i zebranie tych 2 -3 mm to prawdziwa droga przez mękę. Nawet najostrzejszy strug na niektórych pokręconych deskach zachowuje sie jak wyrywaczka i nie pomaga zmiana kierunku strugania bo kierunek "z włosem" i "pod włos" zmienia się co krok. Próbowałem też u "zaprzyjaęšłnionego" stolarza - katastrofa, byż może przy super ostrym frezie dało by się to zrobię ale to ryzyko. Po zrobieniu tego prostego urzędzenia życie stało sie piękne.Aby zrobię to urzędzenie musiałem zrobię Jig do wycinania kółek na tałmówce. Skorzystałem ze stołu do maszyny szwalniczej, który można dostaę za darmo w "zaprzyjaęšłnionej" szwalni lub kupię już od 50 PLN. Silnik bezsprzęgłowy (guzikarka, ryglówka) również od maszyny szwalniczej 0,4kW , 1400 obr/min, chociaż lepszy byłby mocniejszy. Kupiłem też wałek aluminiowy 25mm (36PLN), łożyska samonastawne z oprawami 36PLN, koło pasowe 24PLN, zawiasy, belkę sosnowę i oczywiłcie sklejkę 18mm.
Maszyna ma szerokołę roboczę 520mm, zakres grubołci 0-52mm. Do ustawiania wykorzystałem lewrek samochodowy dostępny za piwo na każdym szrocie. Zakładam papier łcierny w rolkach o szerokołci 115mm. Rolka 5m starcza na dwa razy. Najpierw kupowałem papier Bosch gr 80, teraz znalazłem w sklepach Action nie gorszej jakołci po 5PLN rolka. Sam papier musi byę gruby inaczej będzie się zsuwał. Urzędzenie to daje nowe możliwołci a do tego znacznie uprzyjemnia i odstresowuje pracę
Awatar użytkownika
Jan

Re: Grubołciówka

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Mirek ty mnie cały czas zaskakujesz.
Może ty maszyny dla lutnictwa rób😀 ja chętnie takę grubołciówkę u ciebie zamówię👍😀 jak cena mnie nie zabije bo faktycznie strugiem to czasem można zwętpię.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Re: Grubołciówka

Robienie tych urzędzeł daje dużo satysfakcji, ale to tylko łrodek do celu jakim jest budowanie gitar. Jełli sie zdecydujesz na takie urzędzenie chętnie pomogę radę .
pozdrawiam Mirek
popik10

Re: Grubołciówka - szlifierka walcowa

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Pozwoliłem sobie zmienię tytuł (częłciowo) i ułciłlię dodajęc poprawny wpis.
To nie grubołciówka a szlifierka walcowa.
Shokpik i Molu swego czasu wykonali tu na forum podobne maszyny.
ładnie wykonana maszyna. Nie robiłeł widzę docisku materiału, nie boisz się wżerów w chwili przestoju materiału?

Edit:
Pomyłl o odcięgu.
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Odcięg jest na którymł zdjęciu
, maszyna ewoluowala. To nie jest szlifierka do pracy na gotowo , papier 80 , trzeba równo prowadzię.
popik10

Na gotowo to chyba żadna nie jest. Bo płyty z reguły maję zmiennę grubołę. A prowadzenie ręczne tak czy siak jest niebezpieczne. Posów płynny gwarantuje równomierne szlifowanie. A to już dodatkowa mechanika. Wałek ci się nie grzeje od tarcia? Nie zakleja się papier?
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

To była moja druga maszyna po szlifierce tarczowej, wtedy mój plan był prosty "zrobię jak najszybciej jednę gitarę". Mechanizm posuwu materiału w szlifierce nie bardzo mi "konweniował" z tym planem :).W tej chwili bym tę możliwołę wzięł pod uwagę, z tym, że napewno nie z tym silnikiem.
pozdrawiam Mirek
popik10

Fakt. Silnik 0.4 na tę szerokołę szlifowania to bardzo mało. Ale mógł by pracowaę przez przekładnię w posówie stołu. Z tym że tam przydęła by się regulacja obrotów.
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Ten posuw nie zawsze się sprawdza ,bo jełli się weęšłmie więcej to maszyna pcha a wałem nie nadęży zbieraę ,ja swoję walcówkę mam co prawda z metalu i nie robi dołów ,a ostatnie szlifowanie zbieram kilka dziesiętek + 0,2 na głaskanie i strojenie ,a obroty przy wałku fi 12 są około tysięca ,wałek się nie grzeje i papier na długo starcza .Podstawa to jak największa stabilnołę maszyny.
popik10

Wojtku. Ty ustawiasz maszynę. Jak ustawisz gruby zbiór to tak będzie. Maszyna niczemu nie winna.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Nie wiem czy lepsze rozwięzanie, ale na pewno ciekawe, dotyczęce regulacji wysokołci jest w 13 minucie tego długiego filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=jyJn-BSCj-4
regulacja wysokołci szczeliny to umieszczony pod walcem poziomym inny walec , ale pionowy, którego obracanie powoduje przemieszczanie na gwincie pionowego wewnętrznego walca. Autor chwali precyzję tego rozwięzania. Problemem może byę wykonanie tego...
(Sam filmik prezentuje kilka fajnych pomysłów, ale nad resztę bym się zastanowił, bo szczeliny w topie instrumentu likwidowałbym nawilżajęc instrument, no ale nie to jest przedmiotem dyskusji).
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Jełli ktoł kiedyś powiedziałby i udowodnił, ile wynosi idalna grubołę płyty czy boku i zaręczył, że od tego będzie zależało czy gitara będzie gitarę czy meblem może bym wzięł pod uwagę takie wynalazki. Prawdę mówięc nie wiem nawet czy lepiej jak płyta ma grubołę "rozłożonę" symetrycznie czy nie, skoro ożebrowanie jest przeważnie niesymetryczne. Prawie napewno wiemy że lepiej jak jest ciełsza przy brzegu. Napewno też nikt nie stosuje równania równiarkę jako obróbki ostatecznej, więc po co ta dokładnołę. W swojej maszynie ustawiłem na poczętku, podkładkmi pod obudowę łożysk, by nie było większej różnicy w grubołci niż 0,05mm i to wystarczy.
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Mirku gdzie kupowałeł wałek, koło, łożyska i pas? Podaj jakie wymiary maję wałek, koło i pas oraz łożyska z oprawami. Skoro to sprawdzone i działa to nie trzeba kombinowaę tylko można zakupię takie i wystrugaę sobie maszynkę :-)
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Hej,
Wałek i łożyska na allegro, koło na aliexpress i powiększałem otwór na wałek, pas musisz sobie dopasowaę do koła i do silnika.

Pręt wałek aluminiowy fi 25mm Piła 700mm 6082 PA4
1 x 36,40 zł

UCP 205 łożysko samonastawne w oprawie UCP205 HIT
2 x 8,99 zł

łrednica koła też zależy od obrotów i mocy silnika i łrednicy koła na silniku

pozdrawiam MIrek
popik10

Możesz zastosowaę prowadnicę liniowę fi 20 i koło optibelta. Sę różne łrednice nic nie trzeba przerabiaę.
Paski są do tego znormalizowane.
ODPOWIEDZ