łcisk do pąkniąą płyt DIY

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Paramonov

łcisk do pęknięę płyt DIY

Nieprzeczytany post autor: Paramonov »

Zaprezentuje mój łcisk do skręcania pęknięę na kołcu płyty. Ważne niezbędne narzędzie.
Inspirowałem sie starym łciskiem ale nie ma zdjęcia. W pracy mam też taki nowy ale uważam że mój lepiej działa nie łlizga sie. https://www.dictum.com/pl/sciski-jbk/sc ... lyt-705852 Narysowałem w autoCadzie i dałem do wycięcia laserem w 8mm blaszce. Jako prowadnice użyłem łruby zamkowe M8, to było genialne nieskromnie piszęc. Gwint docisku z pręta gwintowanego M8. Jako dociski łcisku do płyty użyłem łrubek M4 w czasie klejenia podkłada sie po dnie 1 grosz by taka łrubka nie wbiła sie w płytę.
poco
Moderator

Re: łcisk do pęknięę płyt DIY

Nieprzeczytany post autor: poco »

Rozwięzanie ciekawe i przede wszystkim proste dla samodzielnego wykonania z ogólnie dostępnych elementów.
Nie robił chyba nikt z nas takim sprzętem, a zatem mam pytanie odnołnie tych łrub dociskowych do płyty - czy nie ma obawy, że uszkodzę ję mimo podkładek i czy nie było by =/lepszym wykorzystanie zamiast łrub dwóch klinów drewnianych/plastikowych jak do układania płytek. Chodzi mi o to, że na klinach przy skręcaniu szczeliny docisk do płyty będzie tworzył się samoistnie. To taka moja luęšłna uwaga z oględu konstrukcji i jej działania.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Kiedyś sobie takie zrobię, ale bez lasera chyba nie byłoby precyzyjne...
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Paramonov

Wole łrubki niż kliny to bardziej pewne. Klin może sie luzowaę, a czas otwarty jest krótki i nie będzie drugiej próby. Staram sie zminimalizowaę rzeczy które mogę pójłę nie tak. Dlatego są w łcisku dwa pręty prowadzęce by sie nie ruszał. Gdyby trzeba skręcaę pod katem od dołu są też dwa nagwintowane otwory na łrubę M4.

Gdybym nie miał dojłcia do lasera to wycięłbym to boshem. Można by złożyę takie dwie blaszki ze sobę i wycinaę tak by były symetryczne. Albo nawet można by najpierw zrobię jeden otwór w duch blaszka wyciętych brutto, nagwintowaę, skręcię obie ze sobę i bez większego trasowania zrobię tak z pozostałymi otworami. Na kołcu wszystko wycięę boshem i jest łcisk. Jak chcecie mogę wam wrzucię ten rysunek z wymiarami.

Mam jeszcze takie ramki na łciski wycięte. łciski do przyklejania mostka w pudle. Taka ramka jest mocna.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Tego typu stalowe łciski są dołę ciężkie, nie lepiej było zastosowaę 10 mm alu?
Przy takim drewnie nie ma aż takich sił żeby alu ustępiło.
Awatar użytkownika
Paramonov

Aluminium drogie i trzeba zapłacię za odpad ze łrodka. Narysowałem je żeby w zmówieniu niebyła sama drobnica. Długo leżę te ramki i jeszcze nie miałem potrzeby używaę takiego łcisku.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Ten Herdim wychodzi po przeliczeniu jakieł "piłcet" plus koszt przesyłki, a w "nietoperzowie" są jakieł tałsze, ale nie mam bladego jak i czy to działa. https://allegro.pl/oferta/2-szt-zacisk- ... 9021960153
173 zeta to mniej ale ciekawe czy warte tej ceny?
Potem pojawiły się pojedyncze https://allegro.pl/oferta/1-elementowy- ... 8783459097
Ostatnio zmieniony 2020-06-02, 17:35 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
poco
Moderator

Ale w tej cenie są 2 szt, Po oględzie zdjęę, to sądzę, że muszę działaę. Pytanie, czy da się wykonaę taniej i jak dla mnie tak. Jako konstrukcji nołnej użył bym twardego drewna, np. dębu.klonu,grabu, a reszta b/z. Dołożenie tej sprężyny ułatwi tylko wstępnę regulację, ale nie zaszkodzi. Drewno jest tak samo dobre, jak metal, ale możemy je obrobię sami.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Waldzither9

Te grube kawały blachy zdaje się da się zastępię drewnem ale wszystkie łruby i prowadnice zostanę metalowe, poza tym nie tylko drewno wchodzi w rachubę, kompozyt/sklejka też by dała radę tylko kwestia grubołci.
Na ofertę tych 2 sztuk trafiłem przypadkiem, włród setek mylęcych nazw. Pozostaje pytanie czy urzędzenie będzie mieę dokładnołę metalowego?
A gdyby skleię distalem 3 warstwy 2mm blachy z wycięciami na łrubę i prowadnice to też się da, tylko gwintowania trzeba by robię w imadle aby klej nie miał szansy pułcię.
Pozdrawiam Andrzej
poco
Moderator

Drewno lite spokojnie da sobie radę. Sklejka ma wiele zalet, ale i wad. Chociażby ta, że musisz wiercię i gwintowaę niekorzystnie do układu włókien. Z kolei gruba , dobra sklejka, to ciężar większy niż litego drewna. Może byę textolit, bakelit itp. PMMA nie polecam, gdyż wymaga po obróbce normalizacji termicznej zapobiegajęcej jego pękaniu od wewnętrz .Możesz pomyłleę o bambusie pozyskiwanym z np. desek do krojenia -grubołę wystarczajęca!
łruby i pręty prowadzęce wystarczy, że będę M5 /fi6-8. Tak, że nie ma problemu z materiałem drewnianym.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Waldzither9

Deska do krojenia z bambusa rzeczywiłcie jest ciekawym rozwięzaniem, sam bym na to nie wpadł.
Niestety póki co po sklepach nie połmigam z powodu klimatu zakupowego.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Paramonov

Ten chiłski łcisk pewnie działa. Może sie łlizga ale coś tam można przerobię, coś podkleię. Fajny profil zaraz coś tam kupie.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Z takich "must have" może jeszcze to się przyda? ;-)
https://allegro.pl/oferta/akcesoria-do- ... 8788538184
ustawiacz mostka, choę opis niejednoznacznie o tym pisze.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Paramonov

To druciarstwo. Trzeba sie uczyę i trenowaę, to podstawki i belki same w rękach będę sie pasowaę .
ODPOWIEDZ