Wymiana mostu tremolo w Ibanez Jem Jr
Moderator: poco
Wymiana mostu tremolo w Ibanez Jem Jr
Mam Ibaneza JemJR- najtałsza gitarka z serii Jem. Po wyrównaniu progów jest bardzo wygodnym sprzętem do grania.
Jednak to tałszy instrument więc jak wiadomo osprzęt siłę rzeczy też jest tałszy. Postanowiłem zrobię upgrade zaczynajęc od mostka. Zagłębiłem się w internet i ludzie polecaję mostek Gotoh GE 1996T w miejsce montowanego fabrycznie TRS-a.
Z mojego schodzi lakier Cosmo Black i wyględa to trochę kiepsko. Poza tym jakołę tego mostka jest łrednia. Struny powycinały bruzdy w chromie siodełek. Mostek nie wraca po wajchowaniu odrazu do poprzedniego położenia i delikatnie odstraja całołę. W moim TRS-ie noże jeszcze maję warstwę miedzi na ostrzach (chrom już został starty) więc można by było przeszlifowaę tak ostrza żeby usunęę miękkę miedęšłi może wtedy nie było by problemów z odstrajaniem ( tak sugeruję użytkownicy TRS-ów)
Postanowiłem więc ze zakupię Gotoha i wymienię. Na sam mostek dostałem dobrę cenę więc zakupiłem wersję Gold jak w wyższych modelach Jem-ów.
Jest trochę pracy przy wymianie - muszę na frezarce zmniejszyę wysokołę bloku oraz rozwiercię otwory na nowe tuleje w korpusie. To wszystko odbędzie się w sobotę. Opiszę co i jak było wykonywane.
Jednak to tałszy instrument więc jak wiadomo osprzęt siłę rzeczy też jest tałszy. Postanowiłem zrobię upgrade zaczynajęc od mostka. Zagłębiłem się w internet i ludzie polecaję mostek Gotoh GE 1996T w miejsce montowanego fabrycznie TRS-a.
Z mojego schodzi lakier Cosmo Black i wyględa to trochę kiepsko. Poza tym jakołę tego mostka jest łrednia. Struny powycinały bruzdy w chromie siodełek. Mostek nie wraca po wajchowaniu odrazu do poprzedniego położenia i delikatnie odstraja całołę. W moim TRS-ie noże jeszcze maję warstwę miedzi na ostrzach (chrom już został starty) więc można by było przeszlifowaę tak ostrza żeby usunęę miękkę miedęšłi może wtedy nie było by problemów z odstrajaniem ( tak sugeruję użytkownicy TRS-ów)
Postanowiłem więc ze zakupię Gotoha i wymienię. Na sam mostek dostałem dobrę cenę więc zakupiłem wersję Gold jak w wyższych modelach Jem-ów.
Jest trochę pracy przy wymianie - muszę na frezarce zmniejszyę wysokołę bloku oraz rozwiercię otwory na nowe tuleje w korpusie. To wszystko odbędzie się w sobotę. Opiszę co i jak było wykonywane.
Re: Wymiana mostu tremolo w Ibanez Jem Jr
No i most zamontowany. Przy okazji okazało się że pickguard jest lekko ęšłle przykręcony (fabrycznie- do poprawy)
O ile frezowanie bloku i wycięgnięcie tulejek trzpieni mocujęcych most było banalne to reszta była drogę przez mękę.
Okazało się że oryginalne tuleje maję nie 10.8mm a 10.2mm łrednicy. Tuleje gotoha maję 11.3mm. Nie było opcji żeby je wcisnęę w deskę bo do wybrania było by zbyt dużo materiału z dechy a same tuleje są położone blisko otworu na blok tremolo. W Gotohu 1996t rozstaw trzpieni wg. producenta to 74mm co nie jest do kołca prawdę. Otóż żeby łruby na których wisi mostek nie wchodziły w wózki należy zastosowaę rozstaw 74.5mm ( ludzie w necie również zauważyli ten problem) Przy 74.5 mm wszystko jest tak jak trzeba.
Wracajęc do tulejek, jedynym rozsądnym rozwięzaniem było przetoczenie na 10.25mmi żeby było ciekawej to musiało byę to zrobione mimołrodowo o 0.5mm. Dodatkowo musiały byę skrócone o 7mm. Trzpienie zostały ustawione z odchyleniem 45st do zewnętrz ponieważ most należało też odsunęę od krawędzi pickguarda. Ponieważ moletki zostały podczas toczenia usunięte nalezało zrobię nowe. Zostały więc wykonane krawędzię ostrego pilnika. Następnie obie tuleje zostały osiowo wciłnięte w otwory przy pomocy tokarki ( oczywiłcie wyłęczonej) Nie opisuję tu przymiarek samego mostu bo łęcznie korekcje położenia tulejek zajęły ze 40 minut.
Co mogę powiedzieę- było warto. Most jest wykonany bardzo precyzyjnie. Wraca za każdym razem do tego samego położenia.
Na pewno mogę powiedzieę że zamiana mostu z TRS na Gotoh-a w tej JEM Jr na zasadzie "wyjmuję z pudełka i wymieniam" nie jest możliwa. Na oryginalnych tulejach i łrubach mostek Gotoh zawadzałby o dechę. Na zdjęciu widaę nierównę szczelinę pomiędzy krawędzię mostu a pickguardem. Tak jak wspomniałem- most jest zamocowany prawidłowo. Nie przeszkadza tow graniu ale mnie trochę denerwuje więc zrobię korekcję samej maskownicy.
O ile frezowanie bloku i wycięgnięcie tulejek trzpieni mocujęcych most było banalne to reszta była drogę przez mękę.
Okazało się że oryginalne tuleje maję nie 10.8mm a 10.2mm łrednicy. Tuleje gotoha maję 11.3mm. Nie było opcji żeby je wcisnęę w deskę bo do wybrania było by zbyt dużo materiału z dechy a same tuleje są położone blisko otworu na blok tremolo. W Gotohu 1996t rozstaw trzpieni wg. producenta to 74mm co nie jest do kołca prawdę. Otóż żeby łruby na których wisi mostek nie wchodziły w wózki należy zastosowaę rozstaw 74.5mm ( ludzie w necie również zauważyli ten problem) Przy 74.5 mm wszystko jest tak jak trzeba.
Wracajęc do tulejek, jedynym rozsądnym rozwięzaniem było przetoczenie na 10.25mmi żeby było ciekawej to musiało byę to zrobione mimołrodowo o 0.5mm. Dodatkowo musiały byę skrócone o 7mm. Trzpienie zostały ustawione z odchyleniem 45st do zewnętrz ponieważ most należało też odsunęę od krawędzi pickguarda. Ponieważ moletki zostały podczas toczenia usunięte nalezało zrobię nowe. Zostały więc wykonane krawędzię ostrego pilnika. Następnie obie tuleje zostały osiowo wciłnięte w otwory przy pomocy tokarki ( oczywiłcie wyłęczonej) Nie opisuję tu przymiarek samego mostu bo łęcznie korekcje położenia tulejek zajęły ze 40 minut.
Co mogę powiedzieę- było warto. Most jest wykonany bardzo precyzyjnie. Wraca za każdym razem do tego samego położenia.
Na pewno mogę powiedzieę że zamiana mostu z TRS na Gotoh-a w tej JEM Jr na zasadzie "wyjmuję z pudełka i wymieniam" nie jest możliwa. Na oryginalnych tulejach i łrubach mostek Gotoh zawadzałby o dechę. Na zdjęciu widaę nierównę szczelinę pomiędzy krawędzię mostu a pickguardem. Tak jak wspomniałem- most jest zamocowany prawidłowo. Nie przeszkadza tow graniu ale mnie trochę denerwuje więc zrobię korekcję samej maskownicy.
Ale roboty masa, i trochę droga w jednę stronę z tym mostem.
Bez tokarki nie dał był rady.
Bez tokarki nie dał był rady.
Mogę założyę stary i będzie pasował na nowe tuleje i trzpienie ale nie mam w sumie zamiaru. Na starym miedzi i chromu jest tyle że trzeba by zeszlifowaę noże do stali żeby most wracał do tego samego położenia. Miałem to zrobię ale odpułciłem. Wystawiłem stary most na aukcję za małe pieniędze bo szkoda wyrzucię a komuł się może przydaę. Parę fotek starego mostka ( co ciekawe to podobnej jakołci są stosowane w Ibanezach js) Sam oceł jakołę (albo jej brak)
Kłopot polega na tym że oni chyba tego nawet nie ulepszaję. Jaka się stał trafi tak jadę. A to powinno byę z czegoś twardszego. Albo chociaż hartowane indukcyjnie.
Kiepsko to wyględa. Tam siła jest ogromna i skupiona może na powierzchni ułamka mm2. W przeliczeniu siły na cm2 pewnie wyszło by kilkaset kilo jak nie więcej. Czekam jeszcze na siodełko gotoha które zamówiłem bo to z gitary wyględa pod względem jakołci podobnie do mostu. Z nim też będzie trochę zabawy. Ze wstępnych pomiarów wynika że będę musiał załlepię oryginalne otwory mocujęce siodełko w gryfie a potem nawiercię nowe. Co prawda nie jestem lutnikiem ale podejdę do tematu jako modelarz 

Dotarło siodełko blokowane Gotoh GHL 2. Szerokołę 43mm. Jakołę bardzo dobra. Oczywiłcie zupełnie inny rozstaw otworów pod wkręty mocujęce do gryfu. Po odkręceniu oryginalnego siodełka okazało się że nie przylegało ono idealnie do płaszczyzny gryfu ponieważ ktoł nie zabezpieczył tego miejsca podczas malowania główki ani nie usunęł resztek farby. No cóż, zeszlifowałem farbę wyprowadzajęc idealnę płaszczyznę. Potem rozwierciłem otwory po wkrętach na srednicę 3mm i wkleiłem kołeczki. Po wyschnięciu kleju ponownie przeszlifowałem płaszczyznę, wytrasowałem otwory i wywierciłem nowe otwory o łrednicy 3mm (wkety 3,5mm). Oczywiłcie otwory są prostopadłe do płaszczyzny. Następnie przykręciłem siodełko, założyłem struny i przyszedł czas na montaż belki dociskajęcej struny (string retainer bar) No i jak zwykle porażka. W mojej gitarze rozstaw wkrętów mocujęcych ten element to 30mm, Gotoh robi w swoich elementach 28.5mm. No cóż, zostawiłem stary. Zamówiłem na ebayu belkę Floydrose ponieważ ma ona właśnie rozstaw 30mm a szerokołę całkowitę 45mm czyli tyle ile mi potrzeba. Nie będę zostawiał tej cosmo blac bo jak już coś robię to do kołca. Nie myłlałem nawet że wyłożę się na takim elemencie. W zasadzie mam radius 400mm więc siodełko z FR i tak by mi nie podeszło (belka jest w komplecie z siodełkiem ale radiusy siodełek FR są mniejsze i dlatego wybrałem Gotoha)
Wymieniłem klucze na Gotohy SG381- zwykłe bez blokady bo jest blokada strun. Oryginalna belka FloydRose doszła z Singapuru zaskakujęco szybko. Klucze z Portugalii. Belkę muszę jeszcze dokładnie ustawię bo jest lekko przekoszona (ułamki mm) ale mnie to denerwuje. Maskownicę łruby regulacyjnej gryfu zrobiłem z kawałka maskownicy sprężyn z Fendera. Stara była biała i porysowana. Trochę machnięę piłkę włosowę i papierami łciernymi i maskownica zrobiona. Musiałem pocienię materiał do 1,4mm a miał 2,7mm.
No i najważniejsza sprawa: wyrównałem progi i użyłem w tym celu nowego pilnika. Pierwszy raz robiłem dedykowanym pilnikiem. Nauka trwała kilka minut. łwietna rzecz. Najpierw boki póęšłniej korona progu. Następnie papier 500, potem 2000 a potem polerka. Następnie olejek cytrynowy na podstunnicę, czyszczenie i zakładanie nowych kluczy. Tu musiałem odwiercię szełę otworków na wkręty zapobiegajęce ich obracaniu . Do prostopadłego ustawienia samych kluczy względem górnej krawędzi główki użyłem małego przyrzędu złożonego z dwóch kawałków sklejki modelarskiej.
Wyszło zacnie.Akcja na XII progu E6 1.4mm - pewnie da się jeszcze mniej. Struny Ernie Ball 9-42 Cobalt.
No i najważniejsza sprawa: wyrównałem progi i użyłem w tym celu nowego pilnika. Pierwszy raz robiłem dedykowanym pilnikiem. Nauka trwała kilka minut. łwietna rzecz. Najpierw boki póęšłniej korona progu. Następnie papier 500, potem 2000 a potem polerka. Następnie olejek cytrynowy na podstunnicę, czyszczenie i zakładanie nowych kluczy. Tu musiałem odwiercię szełę otworków na wkręty zapobiegajęce ich obracaniu . Do prostopadłego ustawienia samych kluczy względem górnej krawędzi główki użyłem małego przyrzędu złożonego z dwóch kawałków sklejki modelarskiej.
Wyszło zacnie.Akcja na XII progu E6 1.4mm - pewnie da się jeszcze mniej. Struny Ernie Ball 9-42 Cobalt.
Dwa dni temu dotarł do mnie zamówiony jakił czas temu materiał na pickguard. Już prawie o tym zapomniałem. Ale skoro wreszcie go dostałem no to postanowiłem dorobię maskownicę w białej perle. Czy ona jest biała to kwestia dyskusyjna ale przy okazji dorobiłem drugę płytkę maskujęcę łrubę pręta.
Jako wzór posłużył mi oryginalny pickguard. Po może dwóch godzinach cięcia piłkę włosowę, szlifowaniu różnymi papierami i wywierceniu kilku otworów wyszło tak jak na zdjęciach. Mnie w sumie się podoba.
Jako wzór posłużył mi oryginalny pickguard. Po może dwóch godzinach cięcia piłkę włosowę, szlifowaniu różnymi papierami i wywierceniu kilku otworów wyszło tak jak na zdjęciach. Mnie w sumie się podoba.
Niestety tak. Nie wierzyłem że będzie biały. No i nie jest.
Też kupiłem tam ramki do pickupów niby zgogldne z bindingiem. Gdzie tam. Szkoda czasu i pieniędzy
Naprawdę nie wiem co oni maję w tych głowach. Może są daltonistami? Ogólnie sam pickguard wyszedł super ale kolor jest kiepski. Co ciekawe szukałem w Polsce białej perły i nie ma. Na razie zostawię. Potem pomyłlę co z tym zrobię.
Zapytam Was o sklep rocktone.pl. Kupowaliłcie coś tam? Zamówiłem przetwornik, zapłaciłem przelewem. ęšłĽadnej odpowiedzi ze sklepu, dził napisałem mail do nich i znów bez odpowiedzi. W regulaminie daję sobie czas na informację zwrotnę 5 dni ale na mail chyba powinni odpowiedzieę.
Zadzwoł, jak głucho to znaczy, że siedzę po domach.
pozdrowienia
Piotr
Piotr