Ceny drewna w Polsce

Na każdy temat ...

Moderator: poco

popik10

Ceny drewna w Polsce

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Czasami, żeby się wyleczyę z zakupów w naszym pięknym kraju zaględam do znanego portalu aukcyjnego zaczynajęcego się na a i patrzę z niedowierzaniem.
https://allegro.pl/oferta/drewno-klon-n ... e=facebook
https://allegro.pl/oferta/drewno-heban- ... 8693810748
Tu porównanie u NORMALNEJ konkurencji. :lol: ęšłĽeby nie było - gatunek ten sam.
https://maderasbarber.com/tonewood/en/e ... x9-mm.html

Zastanawiam się czy to pralnia czy faktycznie ktoł to kupuje. Nie ukrywam, już trzy razy kupowałem drewno w Hiszpanii. Egzotyczne i w normalnych cenach. Tu u nas poprostu mnie niestety nie staę.

Europejskie gatunki szukam na rynku lokalnym najlepiej mokre. Wiem co kupuję i ile muszę czekaę.

Też tak macie?

Edit
Tak przy okazji, był by ktoł chętny na wspólne zamówienie z zagranicy?
Zawsze to koszty przesyłki tałsze. A teraz MB ma przesyłkę za free powyżej 150euro
Polecam zerknęę
https://maderasbarber.com/tonewood/en/? ... r_token=ok
Awatar użytkownika
slawekmod

Re: Ceny drewna w Polsce

Nieprzeczytany post autor: slawekmod »

No niestety, z cenami u nas to jakił kosmos. Wprawdzie nie za drewno ale za klucze Gotoha ( nie ma ich guitar project) człowiek z olx-a powiedział mi 320zł. Zamówiłem w Portugalii za 270zł z przesyłkę.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Jak się kupuje drewno w Hiszpanii? Na ich stronie (maderasbarber) podaję, że ceny nie zawieraję VAT, a w informacji o wysyłkach podaję aby o opłaty i podatki pytaę w swoim kraju.Strasznie nie lubię się bujaę po urzędach, tym bardziej gdybym kupował np jednę deskę, albo aby ktoł miał zobowięzanie z tytułu VAT. Może się też okazaę że VAT jest zerowy, lub że do pewnej kwoty nie nalicza się. Nie wiem po prostu dlatego pytam.A może doliczaję polski VAT, lub sami mamy obowięzek go zapłacię? Jak ktoł kupował tam to może wie więcej?
â?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łš
Jako ciekawostkę podam kawałek tekstu dołęczony do oferty wajchy pianinowej sprowadzanej z Chin

"8. W przypadku zamówieł na własny użytek (niewielka ilołę towaru w paczce) zgodnie z postanowieniami art. 23 i art. 24 Rozporzędzenia Rady (WE) Nr 1186/2009 z dnia 16 listopada 2009 r. ustanawiajęcego wspólnotowy system zwolnieł celnych, zwolnione z należnołci celnych przywozowych są przesyłki zawierajęce towary o niewielkiej wartołci. Za towary o niewielkiej wartołci uważa się towary, których rzeczywista wartołę nie przekracza 150 EURO na przesyłkę - do tej kwoty zakupy są zwolnione z cła. Natomiast jeżeli wartołę przedmiotu przekracza 22 euro może zostaę naliczony VAT 23% od wartołci towaru (decyzję podejmuje urzęd celny). Opłata pobiera jest na rzecz Skarbu Pałstwa, a jej uregulowanie leży po stronie Kupujęcego. Pomagamy w przeprowadzeniu formalnołci.
9. Każda przesyłka wysyłana jest indywidualnie. Z tego powodu koszt wysyłki liczony jest dla każdej zamówionej sztuki osobno. "
Oczywiłcie przesyłki z Chin inaczej są traktowane niż z UE, ale nie w 100%.
â?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łš
Na Allegro jest też taka informacja
https://allegro.pl/pomoc/artykul/9dae5weBkt1
$$$$$$$$$$
Dzwoniłem do Urzędu Skarbowego z pytaniem jak wyględa sprawa VAT w przypadku towaru kupionego z Chin, Pani mi powiedziała ,że zgodnie z Ustawę o VAT Art51pkt1 do kwoty 22 â?łš jest ona zwolniona z podatku VAT (zakup na własne potrzeby)
z tym że to 22â?łš to łęczny koszt towaru i transportu. Po przekroczeniu ww kwoty powinno się opłacię VAT.
Ostatnio zmieniony 2020-06-08, 17:07 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Kupowałem w MB i ceny są konkurencyjne w Polsce ludziom chyba rozum odjęło z cenami drewna lutniczego.
W MB jest sklep online i widaę na kołcu w koszyku ile jest z podatkiem i transportem - to wcięż bardzo konkurencyjne ceny.
W zasadzie wszystkie sklepy zagraniczne są tałsze niż PL doprowadza mnie to do szewskiej pasji, że mam wydawaę pieniędze za granicę a nie w kraju u siebie gdzie teoretycznie powinno byę najtaniej.
No i jeszcze jeden aspekt - możliwołę wyboru czego u nas praktycznie nie ma.
Pozdrawiam Janek
popik10

W przypadku zakupów na terenie Unii Europejskiej możemy korzystaę z prawa do swobodnego przepływu towarów i usług.
Obrót towarami na terenie Unii Europejskiej jest zwolniony od wszelkich dodatkowych opłat celnych i podatkowych.
https://www.payu.pl/zakupy-online-za-gr ... 5-poradnik
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Sprzedawanie towaru bez naliczenia VATu to faktycznie dziwna sprawa. Nie jestem biegły w tych sprawach, ale z tego co rozumiem - to VAT jest naliczany i odprowadzany przez przedsiębiorców, a dalej przez nich rozliczany z urzędem. Więc tak na prawdę VAT płaci tylko ostatni konsument.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

VAT płacimy normalnie- gdyby ktoł chciał fakturę na działalnołę to nie płaci. Ale to jest jakoł tak, że w zależnołci czy odbiorca robi dla siebie czy na sprzedaż dalej to może sobie ten VAT odliczaę w obrocie międzynarodowym.
Pozdrawiam Janek
popik10

Optymalnie było by to kupię na fakturę 😁
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

i do tego przez jakiegoł kumpla ;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Jak Barber podaje kalkulację na swojej stronie to czy to już całołę "kosztów" czy coś jeszcze dochodzi?
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

To całołę do zapłaty.

Powyżej jest koszt produktów netto i koszt wysyłki netto oraz ich suma netto.
W tabeli Total tax jest podana kwota podatku.

Można sobie to wszystko policzyę.

Jeszcze tylko prowizja banku lub Paypal dojdzie.
Awatar użytkownika
SebastianL

Nawiasem mówięc, lepsze ceny łwierka są u dostawców w Niemczech. Na przykład w Espen tonholz (uwaga, na stronie podaję cenę brutto) łwierkowe płyty są znacznie tałsze i dostawa po sąsiedzku również kosztuje mniej. Za to egzotyczne drewno na ogół maję trochę droższe.

edit: Ale jak teraz patrzę, to nie maję Engelmana klasy B za 5 euro, więc pewnie Ci nie przypasuje.
Na przyszłołę za to warto braę to pod uwagę, że niemiecki łwierk sprzedaje się w najkorzystniejszej cenie właśnie w Niemczech. łwierki importowane z Ameryki ta reguła chyba nie obowięzuje niestety.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Bardzo dobra strona ten Espen.
Mimo to nie mogę dojłę cen transportu, jedno ęšłródło daje 9,90, inne 25, może ich system nie wie gdzie jestem i dlatego?
Z Barberem po prostu nie chce mi się wierzyę, że za 7 jurków przełlę przy pomocy GLS takę co prawda płaskę ale niemałę paczuszkę do Polski. Nie mogę dopałę cen hiszpałskich ale sprawdzałem na irlandzkich stronach i były ileł razy wyższe, i zastanawiam się czy te 7 to nie cena po Hiszpanii? Najprołciej zapytaę kogoł kto już to "przeęwiczył".
A co do porównania tych dwóch sprzedawców to trzeba zaczęę od ich klasyfikacji, Barber ma: AAA, AA, A, B, C,
https://maderasbarber.com/tonewood/them ... ODS-en.pdf
a Espen: AAAA, AAA, AA, A, B
nie jestem pewien czy C w Espen jest, ale nie trafiłem.
Gdyby tak było jak podałem to B u Barbera to A u Espen.
Ceny bez transportu Barber ma lepsze, ale transport może to zmieniaę.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
SebastianL

Przypuszczam, że AAA u Espena i u Barbera to to samo, to znaczy klasa specjalna. AAAA to tak zwana klasa mistrzowska. Nie zawsze dostępna, za to zawsze bardzo droga.

Niestety różne są kryteria oceny drewna, choę pi razy drzwi ponoę są ze sobę zgodne. Najlepiej jest napisaę do nich i spytaę jak ustalaję klasą drewna.

Co do kosztu przesyłki u Espena, to pomimo dostępnej tabelki, rzeczywisty koszt dostawy obliczony jest automatycznie w koszyku.

Kiedyś przymierzałem się do zakupu łwierka u pana Rudolfa Fuchsa. Pan jest bardzo miły i odpisuje na maile. Ostatecznie nie zamówiłem, bo miałem mało pieniędzy.
Na jego stronie internetowej jest jasno opisane czym cechuje się drewno poszczególnej klasy. Ale czy inni sprzedawcy używaję identycznych kryteriów? Może tak, a może nie...

https://www.germanspruce.com/master_grade.html
Awatar użytkownika
Jan

Z Hiszpanii koszt dostawy to 27-30 eurasów, przynajmniej zawszy tyle mniej więcej płacę.
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ