Jak się kupuje drewno w Hiszpanii? Na ich stronie (maderasbarber) podaję, że ceny nie zawieraję VAT, a w informacji o wysyłkach podaję aby o opłaty i podatki pytaę w swoim kraju.Strasznie nie lubię się bujaę po urzędach, tym bardziej gdybym kupował np jednę deskę, albo aby ktoł miał zobowięzanie z tytułu VAT. Może się też okazaę że VAT jest zerowy, lub że do pewnej kwoty nie nalicza się. Nie wiem po prostu dlatego pytam.A może doliczaję polski VAT, lub sami mamy obowięzek go zapłacię? Jak ktoł kupował tam to może wie więcej?
â?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łš
Jako ciekawostkę podam kawałek tekstu dołęczony do oferty wajchy pianinowej sprowadzanej z Chin
"8. W przypadku zamówieł na własny użytek (niewielka ilołę towaru w paczce) zgodnie z postanowieniami art. 23 i art. 24 Rozporzędzenia Rady (WE) Nr 1186/2009 z dnia 16 listopada 2009 r. ustanawiajęcego wspólnotowy system zwolnieł celnych, zwolnione z należnołci celnych przywozowych są przesyłki zawierajęce towary o niewielkiej wartołci. Za towary o niewielkiej wartołci uważa się towary, których rzeczywista wartołę nie przekracza 150 EURO na przesyłkę - do tej kwoty zakupy są zwolnione z cła. Natomiast jeżeli wartołę przedmiotu przekracza 22 euro może zostaę naliczony VAT 23% od wartołci towaru (decyzję podejmuje urzęd celny). Opłata pobiera jest na rzecz Skarbu Pałstwa, a jej uregulowanie leży po stronie Kupujęcego. Pomagamy w przeprowadzeniu formalnołci.
9. Każda przesyłka wysyłana jest indywidualnie. Z tego powodu koszt wysyłki liczony jest dla każdej zamówionej sztuki osobno. "
Oczywiłcie przesyłki z Chin inaczej są traktowane niż z UE, ale nie w 100%.
â?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łšĂ˘?łš
Na Allegro jest też taka informacja
https://allegro.pl/pomoc/artykul/9dae5weBkt1
$$$$$$$$$$
Dzwoniłem do Urzędu Skarbowego z pytaniem jak wyględa sprawa VAT w przypadku towaru kupionego z Chin, Pani mi powiedziała ,że zgodnie z Ustawę o VAT Art51pkt1 do kwoty 22 â?łš jest ona zwolniona z podatku VAT (zakup na własne potrzeby)
z tym że to 22â?łš to łęczny koszt towaru i transportu. Po przekroczeniu ww kwoty powinno się opłacię VAT.