Dzieł dobry, czełą!

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

Kamil-0

Dzieł dobry, czełę!

Nieprzeczytany post autor: Kamil-0 »

Witam forumowiczów. Postanowiłem zagołcię na tym forum gdyż mam chętkę na zgłębienie tematu serwisowania jak i tworzenia gitar. Na coDzieł pracuje jako stolarz, ale po robocie w duszy gra muzyka ;-) Zastanawiam się nad doposażeniem warsztatu w narzędzia lutnicze. Przeględam różne portale aukcyjne i narazie najwięcej narzędzi w temacie znalazłem na aliexpres, z tym że nie widzę ich nas żywo i nie wiem czy są coś warte. Mowa o przymiarach do radiusa, nabijakach do progów, pilnikach itd. Maczaliłcie palce w tym "ryżu" :lol:
Pozdrawiam i mam nadzieję że mój zapał do tematu nie zgałnie ;-)
Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: Dzieł dobry, czełę!

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Czełę,
trochę ryzyko doradzaę komuł nie widzęc konkretnej oferty i nie majęc żadnego wpływu na to co w praktyce z tego wyniknie.
Każdy działa na własne ryzyko. Jełli ktoł pokazywał co kupuje i dał opinię na temat przedmiotu to jest to jakał weryfikacja.
Czasami jest to ocena zaraz po zakupie, a najlepsza byłaby opinia po jakimł czasie użytkowania, niestety system ocen jest nastawiony na ocenę sprzedajęcego a nie ocenę wyrobu. Często cena uzasadnia podejmowanie ryzykownych decyzji, ale należy to robię "z głowę". Generalnie co się da to lepiej kupię w Polsce lub Europie, a czego się nie da to w Chinach. Koledzy kupuję pilniki w Polsce, progi białoruskie, drewno z Hiszpanii, nabijaki do progów z tego co pamiętam to w Chinach, generalnie warto kupowaę to co dobre .Wiele przedmiotów na Ali nie jest najlepszych, ale częłę jest.Jak wybieraę to pytanie bez odpowiedzi.
Nikt nie chce się pomylię i ęšłle doradzię. W każdej fabryce potrafię byę rewelacyjne partie towaru a potem kiepskie lub na odwrót.
Najpierw napraw swoję gitarę , potem szwagra i kumpli.
Ostatnio zmieniony 2020-05-30, 21:46 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Witaj.
Większołę narzędzi do budowy gitar kupisz u nas i to sensowne sprzęty. Natomiast drobiazgi serwisowe do hobbystycznej pracy można u małych ludzików kupowaę ale z jakołcię to różnie bywa. Wzorniki, linijki, szablony warto sprawdzię po zakupie i ewentualnie uzdatnię do pracy 😁
Jako stolarz sporę częłę narzędzi i pomocników wykonasz sam za grosze w warsztacie w którym pracujesz.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Witaj , kolego i j.w z uwagami. A w chwilach wolnych w ramach sprężania sie do pracy poczytaj forum, a znajdziesz odpowiedęšłna swoich wiele pytał. Powodzenia.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ