V-joint

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

V-joint

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Dzisiaj dla zabawy chciałem na szybko poznaę zasadę robienia połęczenia V. Kawałek deseczki, piłka, ołówek i linijka 😁. Hmm no i teoretycznie proste jak budowa cepa połęczenie okazało się nie takie proste 🤣. Klin w główce wycięłem symetrycznie a czoło łęczenia pod kętem. łęczenie od chwytni najpierw wycięłem symetrycznie ale póęšłniej trzeba było wczep łcięę dopasowujęc do gniazda główki. Po byle jakim dopasowaniu pozostaje otwór po drugiej stronie główki po brakujęcym klinie. A miało byę tak prosto.
Oczywiłcie główka w gitarze była by proporcjonalnie ciełsza jednak i tak pozostał by otwór po klinie. coś chyba zrobiłem nie tak. Muszę "internieta" pooględaę :-)
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: V-joint

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Mikrowczep byłby ładniejszy
https://www.projectguitar.com/articles/ ... oints-r41/
ostatnie zdjęcie to mikrowczep
i różne obrazki V-joint
https://duckduckgo.com/?t=canonical&q=v ... 9.jpg&pn=3
Ostatnio zmieniony 2020-11-04, 20:21 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Połęczenie na klin jest uważane za swego rodzaju ozdobę.

Mikrowczepy stosuje się chyba raczej w produkcji masowej, żeby nie było widaę połęczenia. By osięgnę taki efekt wystarczy zastosowaę standardowe klejenie główki z kołca gryfu odciętego pod kętem. Jak się to dobrze zrobi, to linia klejenia jest prawie niewidzialna.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Zgadza się co do mikrowczepu , ale połęczenie mocne i ładne.
W tym V wystarczy z jednej strony łcięę nadmiar i wkleię z drugiej. W praktyce, jak robi się klin w gryfie to drewno jest grubsze niż główki (w nowym) i powinno byę wystarczajęco, zał w starym klin powinien byę już pod kętem.
Pozdrawiam Andrzej
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

I żeby V ładnie wyględało potrzebna jest precyzja. Chyba, że będziemy gubię klejenie jakimił dekoracjami typu "diamencik"
Awatar użytkownika
Jan

Panowie jak bym chciał mikrowczepy to bym to zrobił na CNC lub frezarce z szablonem a ja w tytule napisałem V-joint. Tu nie chodzi żeby ładnie wyględało (nie na tym etapie) tylko żeby załapaę zasadę tworzenia tego typu połęczenia V-joint nie mikro wczepy! :-)
Obrazków na necie mogę sobie znaleźć tyle, że do rana ich nie pooględam tylko ja złapałem kawałek deseczki i po obejrzeniu wielu obrazków chciałem wycięę deseczki i poskładaę jak na obrazkach i poległem ale powoli zaczynam widzieę przyczynę. Zrobię kolejne próby dla rozeznania tematu :-)
Zamiast gadaę bierzcie deski z drewutni i tnijcie :-) zobaczymy jak to filozofia w parze z praktykę się zgadzaję :mrgreen:
Razem szybciej dojdziemy jak to pierołstwo zmajstrowaę.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Koledzy, ten rysunek jednoznacznie opisuję zasadę tytułowego połęczenia.
https://finelystrung.files.wordpress.co ... int002.jpg
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

I widaę na nim głównę przyczynę niepowodzenia - różnica grubołci główki i chwytni a drugie to skosy.
Jest kilka sposobów wykonania tego połęczenia. Piotrek pokazał jedno z prostszych i dobrze zobrazowane.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

po polsku to- przypuszczalnie- połęczenie na wpust trójkętny lub jakoł tak...
Pozdrawiam Andrzej
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Przy tego typu połęczeniach potrzebne jest doświadczenie, które pozwoli na stosowne wyprofilowanie powierzchni styku. Ktoł, kto zna geometrię wykrełlnę, a przynajmniej dobrze rysunek techniczny , sam może sobie rozrysowaę wszystkie te elementy z bardzo dużę dokładnołcię. Innę metodę jest wykonanie łęczenia gryfu z główkę o wymiarach duuużo większych niż grubołę główki i po sklejeniu wycięę dopiero jej profil. https://finelystrung.com/2009/06/11/v-j ... headstock/ Tutaj akurat jest odwrotnie, ale idea jest taka sama.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ja bym powiedział, że nie ma innej drogi jak ołówek 0,3 mm, do tego nożyk traserski i porzędny liniał+regulowany kętownik. Tak przycięę, żeby został ułamek milimetra do zebrania klockiem z papierem łciernym. I musi sięłę:)
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ