Planowałem zrobię taki łcisk dopiero latem, ale to i owo przyspieszyło realizację.
W swojej propozycji zajęłem się takim rozwięzaniem, które gwarantuje uniwersalnołę , łatwołę wykonania i niskie koszty.
Jako materiał do realizacji 4 szt., to : profil stalowy 40x20x3 4,5 mb'; płaskownik 30x4 1mb: łruba M14 1 mb: nakrętka M14 szt. 16: łruba maszynowa M5 16 szt: nakrętka M5 16szt., kętowniki marketowe wiercone 8 szt.(otwory gotowe maję ten sam rozstaw - wystarczy rozcięę kętownik), wkręty M5 szt.4, do mocowania docisku ruchomego do łruby.
Ideę takiej konstrukcji było to , aby można było zastosowaę elementy "siłowe" w każdej długołci łcisku, łciskaę elementy prawie dowolnej grubołci oraz długołci (zmiana belki nołnej), łatwołę wykonania w warunkach domowych.
Ze zdjęę widaę , jak działa mechanika tego łcisku. Docisk napędzany jest kluczem nasadowym M19. Zrezygnowałem z rozwięzania jak w imadle, albowiem oba elementy łcisku są przestawne i wygodniej jest użyę klucza. Grubołę elementów regulujemy podkładkami pod dociski -grubsze niż stan 0 i na belce mniejsze niż stan 0. Wszystkie elementy są demontowalne.
Pozdrawiam, Ryszard
łcisk do klejenia korpusów
Moderator: poco
łcisk do klejenia korpusów
via vita curva est
Re: łcisk do klejenia korpusów
No i brawo. "łmieciowe" łciski a działaę będę na pewno
Dobre bo proste i o to chodzi. Do klejonki w sam raz.
Jasne. łcisk, to łcisk i działaę musi. Ja natomiast próbowałem zawrzeę w tym rozwięzaniu to, żeby kierunek działania siły łciskajęcej był zawsze równoległy do belki (łciskanego materiału), czemu służę te ruchome cięgna i możliwołę dowolnej korekty położenia tych "szczęk" łcisku, czego nie da się zrobię w innych konstrukcjach. Dodatkowę zaleta jest także to, że łciski da się połęczyę ze sobę i tym samym uzyskaę podwójnę długołę b ez żadnych kombinacji ( jedynie trzeba wywiercię po jednym otworze na kołcach ) . W warunkach amatorskich potrzebna jest uniwersalnołę i minimalizm narzędzi i sądzę, że takę udało mi się uzyskaę w przypadku tych łcisków.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Całkiem sprytna konstrukcja