Pewnie trzeba kilka prób z frezami zrobię, zanim się zacznie kanał na binding robię.
Czytam i szukam i nie na wszystko mogę znaleźć odpowiedęšł.
Widziałem że te mostki ABR1 można kupię z naciętymi rowkami na struny.
Ale wyględa, jakby rowki były nacięte prostopadle do mostka a mostek w Gibsonach jest pod lekkim skosem ustawiony.
Czyli te rowki nie będę pasowały. Trzeba kupię mostek bez rowków i je samemu zrobię.
Nie mam narzędzi do tego celu. Te węskie pilniki są strasznie drogie. Nie da się tego jakoł taniej zrobię?
Nie wiem jak się ta częłę ogonowa

/ tailpiece nazywa po polsku. Strunocięg?
Chyba rozstaw strun na mostku i szerokołę gryfu sama wychodzi, jak się zna rozstaw strun strunocięgu i siodełka.
Struny maję byę proste, bez załamania pomiędzy strunocięgiem a mostkiem, jak się z góry na to patrzy, prawda?
Czy da się zmniejszyę trochę rozstaw strun na mostku, żeby ze łrubkami przystawek lepiej pasowały?
Pytam o to, bo próbuję narysowaę widok gitary z góry i z boku, żeby wiedzieę gdzie podstrunnica się kołczy na body, jak daleko od kantu body, żeby wiedzieę w którym miejscu kęt 4 stopnie się zaczyna, na pochylenie podstunnicy i gryfu. Więc muszę narysowaę gryf.
Na rysunku z którego korzystam nie ma wielu wymiarów. Miejscami narysowali strzałki ale wymiaru nie napisali.
Cała góra rysunku ma narysowanę podziałkę, kreski z 1 calowym odstępem. Z boku rysunku jest taka sama podziałka.
Jak powiększam rysunek, żeby pasował z tę długę poziomę podziałkę, to pionowa nie pasuje. Chyba kartka z rysunkiem im się rozcięgnęła w wilgoci przed skanowaniem. Więc muszę zrobię swój rysunek.
Znalazłem też inny rysunek, z bardziej logicznie rozmieszczonymi wymiarami, ale ma innę menzurę.
Pewnie jak się zrobi kilka gitar, to można sobie wszystko zmieniaę i dopasowywaę, ale jeszcze nie doszedłem tak daleko.
Wczoraj na dobranoc jeszcze mnie dobiło, jak przeczytałem że rozstaw pomiędzy strunami nie powinien byę mierzony pomiędzy łrodkiem strun, lecz pomiędzy bokami strun.
Chyba zabrakło mi wyobraęšłni jak to policzyę, skoro każda struna ma innę grubołę. Poza tym że jeszcze nie wiem jaki powinien byę odstęp od kantu gryfu do strun e1 i e6.
Jeszcze jedna rzecz o mostku mi po głowie chodzi.
Ktoł pisał w wętku PiotraCh żeby niklowane kupię. Chodzi chyba o to żeby były takie same jak kiedyś.
Ale to nie od niklu się dostaje alergii? Dłoł cały czas się opiera o mostek.
Moja znajoma z synem kupili kiedyś jakieł niklowane branzoletki i dostali uczulenia. Nie ciekawie to wyględało.
Szacunek dla kolegów którzy sami sobie projektuję gitary