Witam
Zastanawiam się nad zakupem nowej gitary Fender American Professional II Telecaster.
Gitarę ograłem, wszystko jest ok, gryf na oko jest prosty, progi są równo nabite, gitara jest nowa...
poza jednę rzeczę - brzęczy struna G tylko na pustej strunie. Akcja strun jest powiedzmy na łrednim poziomie, na pewno próbowałbym ję obniżyę. Poza tym, gitara wyregulowana, menzura ok.
W zwięzku z tym, iż nie mogę ani przed zakupem w gitarze majstrowaę, zastanawiam się czy przez to powinienem odpułcię zakup tego egzemplarza, (innych nie ma). Dodam, że to brzęczenie, jest tylko na G i tylko na pustej.
Jakieł sugestie?
Edit: Zauważyłem też to w innej mojej gitarze co nie widziała długo lutnika - może to po prostu kwestia regulacji, poluęšłnienia gryfu?
Fender American Pro II Telecaster - brzączenie
Moderator: poco
Re: Fender American Pro II Telecaster - brzęczenie
Czasem wystarczy dokręcię łrubki w motylkach pokręteł
nie żartuję raz brzęczęca struna mało nie doprowadziła mnie do obłędu a chciałem pręt już nawet wymieniaę. Okazało się że wystarczy dokręcię łrubki, wiem brzmi jak farsa
. U ciebie musiał był najpierw wszystkie łrubki dokręcię i wyregulowaę krzywiznę gryfu.
Pozdrawiam Janek
-
Dwie rzeczy warto sprawdzię na cito rezonans niedokręconego elementu, nacięcie siodełka przy szyjce może strun opiera się zbyt luęšłno. Wystarczy lekko strunę docisnęę od strony kluczy i będzie słuchaę różnicę.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Jakie łrubki w motylkach, chodzi o klucz?
Moim zdaniem struna brzęczy bo obija się o progi, pierwszy będęšłdrugi.
Generalnie, braę czy nie braę ?
Moim zdaniem struna brzęczy bo obija się o progi, pierwszy będęšłdrugi.
Generalnie, braę czy nie braę ?
Taki koleł takikoles, a z czytaniem ma problemy ? Regulamin, rzecz łwięta. Proszę dopełnię formalnołci. Do tego czasu temat zamykam.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est