Drewno z przeznaczeniem na instrumenty powinno byę pocięte na deski , a dokonuje się tego w okrełlony sposób. Przechowywanie w kłodzie może skutkowaę korozję biologicznę i zniszczeniem kłody. Na instrumenty smyczkowe drewno jest cięte promieniowo tak, aby uzyskaę kształt klina, a słoje przyrostu rocznego maja byę prostopadłe do płaszczyzny topu/pleców. Tu opis różnych sposobów cięcia
https://fachowydekarz.pl/sposob-przerob ... a-tarcice/ , a nas interesuje sposób 4 a,b i 5. Na skrzypce 5. Pocięte w kliny drewno musi byę sezonowane w warunkach zapewniajęcych przewiew i okres tego sezonowania wynosi dla skrzypiec najlepiej 20 lat i więcej. Istnieję metody szybszego pozbywania się wody z drewna , ale mogę one uszkadzaę jego strukturę. Te kłody , które pokazałeł nie za bardzo będę się nadawały na skrzypce, bo na ten cel najlepsze są odcinki odziomkowe. Ale tutaj niech się wypowiedzę jeszcze koledzy od wiolinów, to będziesz wiedział już wszystko.
Pozdrawiam, Ryszard