Czełą z tej strony Dysol

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

Dysol

Czełę z tej strony Dysol

Nieprzeczytany post autor: Dysol »

Witajcie!
Wypada się przywitaę więc to czynię :-)
Jestem grafikiem komputerowym jednak praca z drewnem daje mi sporo zadowolenia. W ramach popularyzacji cajonów zajmuję się również ich tworzeniem. Jestem hobbystę jełli chodzi o gitary. Mam w domu klasyka, elektroakustyka, stratocastera i niedawno zakupionego super strata z lat 90 w układzie HSH żeby sobie czasem ostro pograę i tu jest powód mojej bytnołci na forum. Czego nie ruszę w tej gitarze to wszystko mi nie pasuje. A to wypada nabię progi, a to zmienię siodełka na mostku, a to mostek tremolo na stały, a to przystawki etc. etc.

Postanowiłem sobie zbudowaę własnę gitarę elektrycznę na bazie superstrata w układzie HH z Merlinami Hellfire. Zakładana menzura 25,5", 24 progi.
Plan zakłada:
1. Stworzenie własnego planu lub adaptację już istniejęcego zdobywajęc przy tym niezbędnę wiedzę.
2. Czyny. Na start gryf i tu już mam wiele wętpliwołci na temat wyliczeł menzury itp. (opisałem w połcie)
3. Obróbka drewna. Wybór padł na korpus olcha, gryf klon, podstrunnica palisander. Tu nie jestem do kołca przekonany. Osobiłcie wolałbym użyę rodzimych gatunków drewna na całołę tylko jaki, gdzie je zdobyę? Szukam, szukam... :-)
4. Elektronika i wykończenie.

Tyle w skrócie.
informatkot

Re: Czełę z tej strony Dysol

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Plan nie jest zły!
Witaj.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
poco
Moderator

Re: Czełę z tej strony Dysol

Nieprzeczytany post autor: poco »

Powitaę kolegę zaszczepionego wirusem budowy gitary ! :-D Temat ciekawy, ale proszę założyę go w konkretnym dziale, dla przejrzystołci forum. W trełci Słownika znajdujęcego się na poczętku każdego działu znajdziesz wyliczone większołę menzur instrumentów strunowych - odnołnik na kołcu. ęšłĽyczę powodzenia w realizacji planów,
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ