Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, dlatego proszę o ewentualne przeniesienie
Posiadam kopię Jazz Bass'a - firmy MONARCH. Jest to mój pierwszy instrument, dostałem go w prezencie na "start przygody z basem" i chciałbym mu nadaę nowy wyględ. Lakier na korpusie to niebieski z brokatem. Główne założenia to:
- pozbyę się lakieru,
- wymienię klucze, mostek, siodełko (na mosiężne), pickupy,
- przeniełę gniazdo jack na bok korpusu,
- zastępię tradycyjne płytki maskownicy jednym kawałkiem drewna,
- wstawię aktywnę elektronikę,
- i kosmetyka, tj. menzura, szlif progów (to już u lutnika zapewne).
Punkt pierwszy mogę wykonaę sam, choę będę musiał poprawię co nieco. Mianowicie pozbywanie się lakieru a'la sąsiad złota ręczka + szlifierka kętowa:

Wyględa to strasznie, wiem. Myłlałem, że zabiję sąsiada za to partactwo. Wspomniany wczełniej zamiennik maskownic miałby przykryę też te brzydkie otwory pod pickupy:

Punkt drugi to też błaha sprawa, pozostaje tylko dobór kluczy w stylu vintage o odpowiednich wymiarach, mostek z 19mm rozstawem strun, gałki potów - wszystko czarne. Siodełko powierzę w ręce lutnika. Pickup'y jakie mi się widzę to Merlin JB Humbucker.
Punkt czwarty to połęczenie maskownicy na korpusie i maskownicy elektroniki. Dla kontrastu ciemne drewno, orzech, mahoł - najlepiej w rozsądnej cenie, czy to ze składu czy od kogoł z forum
Na koniec jak zawsze pytania:
1. Czy klucze firmy Jin Ho (model JBL-200) to dobry wybór jakołę - cena?
2. Czy mostki Sung-il to, jak wyżej, dobry wybór?
3. Mógłby ktoł z Was kolegów forumowiczów doradzię ewentualnie niedrogi, dobry osprzęt, elektronikę aktywnę pod Merlin'y JB Humbucker?
4. Jakie wykończenie basidła - lakier nitro czy politura?
Oczywiłcie jestem otwarty na Wasze pomysły jeżeli chodzi o osprzęt oraz ewentualne adresy www z osprzętem gitarowym. A i jakby ktoł mógł się wypowiedzieę na temat gatunków drewna na korpusie - będę wdzięczny
Klucze i mostki można zobaczyę na guitarproject.pl
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.