Zamajsterkowalem na wieksza skale...

Pochwalcie się co jeszcze robicie / zrobiliłcie.
Zenek_Spawacz

Zamajsterkowalem na wieksza skale...

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

W zeszlym roku udalo mi sie dostac kontrakt na stolarke kompletnego hotelu... Balustrady klatek schodowych , balkonow , meble itd itd. Calosc zbudowalem z mahoniu. Powiem tylko , ze zmusic dominikanow do pracy to najwiekszy wyczyn w tym przedsiewzieciu. Nikomu sie nie spieszy , wszystko mozna zrobic jutro , a po wyplacie nikt w pracy sie nie pojawia dopoki sie nie skoncza pieniadze....Uff!!!

Na poczatku byl mahon.....

Obrazek

A pozniej ,meble ,meble ,meble:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A gotowe balkony wygladaja tak:

Obrazek
sczmur

Nieprzeczytany post autor: sczmur »

Poprostu magia... CUDO!
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Zenek! A konia to ty poił? To jest to, co ja lubię , czyli dobrę robotę. Tylko u mnie mahoł, a zwłaszcza pył po szlifierce powoduje takę alergie, że chce mnie udusię, a kiedyś to był jedyny fornir jaki był kupowany w sklepach. Dlatego zrezygnowałem ze stolarstwa, bo dodatkowo i inne pyły zaczęły robię wrogę robotę. Teraz tylko małe formy przechodzę bez skutków ubocznych. :D Oby tak dalej i więcej takich zamówieł kompleksowych. Co do robotników, to niestety przyzwyczajenie stało się ich druga naturę , zatem poszukaj w sklepie dobrego bata. :D Wesołego Alleluja. Pozdrawiam Ryszard.
P.S. U mnie nie wyłwietlaję się powiadomienia wpisów postów w tych okienkach sygnalizacyjnych-tak ja je nazywam. Nie wiem, czy tylko mnie, stęd z opóęšłnieniem reaguję na wpisy. Szukam po datach i dopiero wtedy znajduję.
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Kombinat ! Zycie bez pospiechu to wlasnie oni mieli .... Ja musialem sie sprezac bo hotel byl juz skonczony i rzecz zaczynala byc niebezpieczna.Cale szczescie wyrobilem sie na czas i obylo sie bez kar ale stres byl nieslychany.Teraz dluuugo sie bede zastanawial zanim zabiore sie za cos wiekszego. Lepiej dlubac wiosla w cichosci ducha swego.
Poco! ta alergia funkcjonuje rowniez z maska ochronna ?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Też z maska ochronnę, aczkolwiek zastrzegam, że używałem zwykle masek z nie najwyższej półki. Zresztę, jakie maski mieliłmy w latach 78-95. Teraz dmucham na zimne, a to co mam wykonaę z drewna pylęcę metodę, staram się robię cyklinę. Efekty wcale nie gorsze, chociaż większy udział pracy żywej, czyli mięłni. :D Nie oznacza to, iż nie używam papieru w ogóle, ale ograniczam. Inna rzecz, że nie lubię pracowaę z ograniczeniami typu okulary, rękawice, maski itp. , ale kask polubiłem :shock: Z pozostałymi miałem niemiłe przygody, zwłaszcza rękawicami, które założyłem przed drzazgami, a mało piła nie zrobiła by mi z reki tatara, Straciłem tylko palec, ale w rękawicy; innym razem przy spawaniu zapaliły mi się na rękach, a nie mogłem pułcię spawanego elementu, bo groziło to wypadkiem i wiele innych.:lol: Nigdy żadnych rękawic, luęšłnych częłci odzieży itp przy pracy na maszynach do obróbki drewna, a juz szczególnie należy unikaę nieostrożnołci na strugarkach stołowych. Sę to najbardziej niebezpieczne maszyny przemysłu drzewnego-statystycznie.Zresztę nie mam czucia w rekach uzbrojonych w rękawice, chociaż czasem są niezbędne. Okulary z kolei poprzedniej rasy były obudowane i zaparowywały ograniczajęc widocznołę. Ale myłlę, że z biegiem czasu zacznę stosowaę dobrej jakołci ochraniacze. Najlepiej sie czuję przy obróbce ręcznej, bo wtedy czuje się materię wszystkimi receptorami.Pozdrawiam ,Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ