Telecaster z jednego kawałka drewna.
Moderator: poco
Telecaster z jednego kawałka drewna.
Mam w planie zrobię sobie Telecaster-a. Ponieważ kawał drewna jesionowego, który posiadam jest bardzo duży zaczęłem się zastanawiaę jak to by było, jakby zrobię całołę z jednego kawałka.
Czy ma ktoł takie doświadczenia z Tele?
Czy to jest dobry pomysł i się w to bawię czy daę sobie spokój i budowaę standardowo bolt-on ?
Czy ma ktoł takie doświadczenia z Tele?
Czy to jest dobry pomysł i się w to bawię czy daę sobie spokój i budowaę standardowo bolt-on ?
Czekaj czekaj bo się pogubiłem, rozumiem ze to ma byę NTB z jednego kawałka, tzn. te tzw. policzki też będę jednolitę deskę z częłcię główna??
Jełli tak to musi to byę cholernie dobry kawałek drewna.
Miałem taki przypadek. Chciałem zrobię NTB z litego kawałka mahoniowego, decha była po suszarni i chyba sezonowana w domowych warunkach 2 lata. Przed sezonowaniem przestrugałem płaszczyznę żeby mieę pewnołę że już nie pracuje.
Po rocznych oględzinach okazało się że jest łódka, kolejne struganie, i po roku znowu łódka. Po tych dwóch latach sezonowania dech poszła na listwy i one sklejone naprzemiennie żeby się równoważyły dopiero zapewniły odpowiednię stabilnołę.
Tu widaę włałciwę klejonkę.

Pozdrawiam
Jełli tak to musi to byę cholernie dobry kawałek drewna.
Miałem taki przypadek. Chciałem zrobię NTB z litego kawałka mahoniowego, decha była po suszarni i chyba sezonowana w domowych warunkach 2 lata. Przed sezonowaniem przestrugałem płaszczyznę żeby mieę pewnołę że już nie pracuje.
Po rocznych oględzinach okazało się że jest łódka, kolejne struganie, i po roku znowu łódka. Po tych dwóch latach sezonowania dech poszła na listwy i one sklejone naprzemiennie żeby się równoważyły dopiero zapewniły odpowiednię stabilnołę.
Tu widaę włałciwę klejonkę.
Pozdrawiam
Póki co to tylko moje przemyłlenia. Prawdopodobnie skołczy się na tym,że jednak bolt-on zrobię. Za dużo niepewnołci. No i w sumie jak bym nie robił w całołci to drewna na 2 korpusy starczy.popik10 pisze:Czekaj czekaj bo się pogubiłem, rozumiem ze to ma byę NTB z jednego kawałka, tzn. te tzw. policzki też będę jednolitę deskę z częłcię główna??
I jeszcze jedno pytanie - mam też dostep do kawałka modrzewiu. Też leżakowany jakieł 10 lat. Czy z tego drewna warto coś zrobię?
he i jak zwykle wychodzi na mojepiniasty pisze:Póki co to tylko moje przemyłlenia. Prawdopodobnie skołczy się na tym,że jednak bolt-on zrobię. Za dużo niepewnołci. No i w sumie jak bym nie robił w całołci to drewna na 2 korpusy starczy.popik10 pisze:Czekaj czekaj bo się pogubiłem, rozumiem ze to ma byę NTB z jednego kawałka, tzn. te tzw. policzki też będę jednolitę deskę z częłcię główna??
I jeszcze jedno pytanie - mam też dostep do kawałka modrzewiu. Też leżakowany jakieł 10 lat. Czy z tego drewna warto coś zrobię?

modrzew sobie odpułę, jak chcesz coś nietypowego to celuj w owocowe. Grusza ma łwietne drewno
- James_Bond
Więc decyzja zapadła. Okazało się,ze znajomy stolarz zajmował się kiedyś graniem i trochę tworzeniem gitar, do tego zna się na drewnie i mam od niego piękny klon falisty na gryf, tak więc będzie gryf klonowy a korpus jesionowy.
Połęczenie gryfu z korpusem tak jak na schemacie - bolt-on. Ponieważ to będzie moja pierwsza gitara zrobiona nie będę się bawił w wklejanie, bo za mało doświadczenia mam na razie.
Znajomy udostępnia mi swój warsztat, także będzie fajnie. Przeróżne maszyny tam ma. Swoję pomoc też oferuje i na pewno z niej skorzystam.
Poczętkowo chciałem zrobię tylko korpus, a gryf kupię gotowy, ale jednak zrobię go sam, gdyż to wyzwanie jest, a po drugie - chciałbym zrobię bardziej wyłcigowy profil i chciałbym, żeby cały był klonowy, ale to też nie jest pewne jeszcze, bo nie wiem czy sobie poradzę z tym.
No i nie wiem co z trusem, czy robię czy szukaę gDzieł. Pewnie napiszecie robię, ale skęd mam mieę pewnołę,ze go dobrze zrobię
Połęczenie gryfu z korpusem tak jak na schemacie - bolt-on. Ponieważ to będzie moja pierwsza gitara zrobiona nie będę się bawił w wklejanie, bo za mało doświadczenia mam na razie.
Znajomy udostępnia mi swój warsztat, także będzie fajnie. Przeróżne maszyny tam ma. Swoję pomoc też oferuje i na pewno z niej skorzystam.
Poczętkowo chciałem zrobię tylko korpus, a gryf kupię gotowy, ale jednak zrobię go sam, gdyż to wyzwanie jest, a po drugie - chciałbym zrobię bardziej wyłcigowy profil i chciałbym, żeby cały był klonowy, ale to też nie jest pewne jeszcze, bo nie wiem czy sobie poradzę z tym.
No i nie wiem co z trusem, czy robię czy szukaę gDzieł. Pewnie napiszecie robię, ale skęd mam mieę pewnołę,ze go dobrze zrobię

Jak się zdecydujesz jednoznacznie i ustalisz co sam, a co z zakupów daj znaę. Pomogę z trusem, nawet zrobię za darmo, a Ty zapłacisz za transport/ w postach na forum jest tyle informacji, że sam jesteł w stanie wykonaę trusa/. Wybór należy do Ciebie. Daj czadu. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dzięki Rysiu (jeżeli mogę tak napisaę) - na pewno skorzystam z pomocy. Chciałbym to zrobię naprawdę dobrze.
Przy okazji: powiedzmy,ze zdecyduję się zrobię gryf z jednego kawałka (truss włożony od tyłu) to czy jest taka opcja,żeby regulacja trusa wychodziła przy główce czy wtedy już musi byę przy korpusie?
EDIT: nie było pytania. Już widzę, że może tak byę. Jeszcze znajdę jak to się robi dokładnie i gites majonez
Przy okazji: powiedzmy,ze zdecyduję się zrobię gryf z jednego kawałka (truss włożony od tyłu) to czy jest taka opcja,żeby regulacja trusa wychodziła przy główce czy wtedy już musi byę przy korpusie?
EDIT: nie było pytania. Już widzę, że może tak byę. Jeszcze znajdę jak to się robi dokładnie i gites majonez