Telecaster z jednego kawałka drewna.

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Telecaster z jednego kawałka drewna.

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Mam w planie zrobię sobie Telecaster-a. Ponieważ kawał drewna jesionowego, który posiadam jest bardzo duży zaczęłem się zastanawiaę jak to by było, jakby zrobię całołę z jednego kawałka.

Czy ma ktoł takie doświadczenia z Tele?
Czy to jest dobry pomysł i się w to bawię czy daę sobie spokój i budowaę standardowo bolt-on ?
boguc

Nieprzeczytany post autor: boguc »

Bał bym się czy ten kawał drewna się nie wypaczy
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Podstrunnicę można daę np klonowę, nie ma problemu tylko czy jesionowy gryf nie będzie najsłabszym punktem tej konstrukcji.
K-man

Nieprzeczytany post autor: K-man »

Budowaę bolt on, reszta dechy starczy na 2 korpusy to i na klon i na osprzęt wystarczy
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Czekaj czekaj bo się pogubiłem, rozumiem ze to ma byę NTB z jednego kawałka, tzn. te tzw. policzki też będę jednolitę deskę z częłcię główna??
Jełli tak to musi to byę cholernie dobry kawałek drewna.

Miałem taki przypadek. Chciałem zrobię NTB z litego kawałka mahoniowego, decha była po suszarni i chyba sezonowana w domowych warunkach 2 lata. Przed sezonowaniem przestrugałem płaszczyznę żeby mieę pewnołę że już nie pracuje.
Po rocznych oględzinach okazało się że jest łódka, kolejne struganie, i po roku znowu łódka. Po tych dwóch latach sezonowania dech poszła na listwy i one sklejone naprzemiennie żeby się równoważyły dopiero zapewniły odpowiednię stabilnołę.

Tu widaę włałciwę klejonkę.
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

popik10 pisze:Czekaj czekaj bo się pogubiłem, rozumiem ze to ma byę NTB z jednego kawałka, tzn. te tzw. policzki też będę jednolitę deskę z częłcię główna??
Póki co to tylko moje przemyłlenia. Prawdopodobnie skołczy się na tym,że jednak bolt-on zrobię. Za dużo niepewnołci. No i w sumie jak bym nie robił w całołci to drewna na 2 korpusy starczy.

I jeszcze jedno pytanie - mam też dostep do kawałka modrzewiu. Też leżakowany jakieł 10 lat. Czy z tego drewna warto coś zrobię?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

łupki na dach :D
A na poważnie to łwierk i jodła są dedykowane do instrumentów lutniczych i to też po selekcji.
Pewnie jak zrobisz to i zagra, ale warunki gęste słoje, równe przyrosty i małe nasycenie żywicę.
A z tym ostatnim w modrzewiu krucho. :D

Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Popik ma chyba rację. Tylko czemu chcesz robię bolt on, a nie set in?Czy to będzie miało swoje uzasadnienie w Twoich preferencjach dęšłwiękowych? Ale co tam! Zrobisz i jak mawia kombinat wszystkiego trzeba spróbowaę. :D Pozdrawiam "grzebajłów gitarowych", Ryszard
via vita curva est
K-man

Nieprzeczytany post autor: K-man »

piniasty pisze:
popik10 pisze:Czekaj czekaj bo się pogubiłem, rozumiem ze to ma byę NTB z jednego kawałka, tzn. te tzw. policzki też będę jednolitę deskę z częłcię główna??
Póki co to tylko moje przemyłlenia. Prawdopodobnie skołczy się na tym,że jednak bolt-on zrobię. Za dużo niepewnołci. No i w sumie jak bym nie robił w całołci to drewna na 2 korpusy starczy.

I jeszcze jedno pytanie - mam też dostep do kawałka modrzewiu. Też leżakowany jakieł 10 lat. Czy z tego drewna warto coś zrobię?
he i jak zwykle wychodzi na moje :)
modrzew sobie odpułę, jak chcesz coś nietypowego to celuj w owocowe. Grusza ma łwietne drewno
Awatar użytkownika
James_Bond

Nieprzeczytany post autor: James_Bond »

Swój ostatni wytwór zrobiłem z jesionowym gryfem i było ok.
Mam stary bas Mayonesa, też jesionowa szyjka i wszystko trzyma pion.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Więc decyzja zapadła. Okazało się,ze znajomy stolarz zajmował się kiedyś graniem i trochę tworzeniem gitar, do tego zna się na drewnie i mam od niego piękny klon falisty na gryf, tak więc będzie gryf klonowy a korpus jesionowy.
Połęczenie gryfu z korpusem tak jak na schemacie - bolt-on. Ponieważ to będzie moja pierwsza gitara zrobiona nie będę się bawił w wklejanie, bo za mało doświadczenia mam na razie.
Znajomy udostępnia mi swój warsztat, także będzie fajnie. Przeróżne maszyny tam ma. Swoję pomoc też oferuje i na pewno z niej skorzystam.

Poczętkowo chciałem zrobię tylko korpus, a gryf kupię gotowy, ale jednak zrobię go sam, gdyż to wyzwanie jest, a po drugie - chciałbym zrobię bardziej wyłcigowy profil i chciałbym, żeby cały był klonowy, ale to też nie jest pewne jeszcze, bo nie wiem czy sobie poradzę z tym.

No i nie wiem co z trusem, czy robię czy szukaę gDzieł. Pewnie napiszecie robię, ale skęd mam mieę pewnołę,ze go dobrze zrobię :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jak się zdecydujesz jednoznacznie i ustalisz co sam, a co z zakupów daj znaę. Pomogę z trusem, nawet zrobię za darmo, a Ty zapłacisz za transport/ w postach na forum jest tyle informacji, że sam jesteł w stanie wykonaę trusa/. Wybór należy do Ciebie. Daj czadu. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Dzięki Rysiu (jeżeli mogę tak napisaę) - na pewno skorzystam z pomocy. Chciałbym to zrobię naprawdę dobrze.

Przy okazji: powiedzmy,ze zdecyduję się zrobię gryf z jednego kawałka (truss włożony od tyłu) to czy jest taka opcja,żeby regulacja trusa wychodziła przy główce czy wtedy już musi byę przy korpusie?

EDIT: nie było pytania. Już widzę, że może tak byę. Jeszcze znajdę jak to się robi dokładnie i gites majonez ;)
ODPOWIEDZ