Plany lutni.
Moderator: poco
Plany lutni.
Witam
Przeględam forum od jakiegoł czasu znalazłem poradnik jak zrobię lutnie nawet ze zdjęciami ale nie mogę znaleźć wymiarów, skanów lub planów.
Najbardziej potrzebne mi są wymiary tych zwężonych listewek z których jest zrobiona cała skrzynia.
Przeględam forum od jakiegoł czasu znalazłem poradnik jak zrobię lutnie nawet ze zdjęciami ale nie mogę znaleźć wymiarów, skanów lub planów.
Najbardziej potrzebne mi są wymiary tych zwężonych listewek z których jest zrobiona cała skrzynia.
Hmm, ja w połcie Poco nie wiedzę napastliwołci tylko zwrócenie uwagi.
Ale ja się nie znam, ja prosty człowiek jestem.
A co do lutni, to ja bym zadziałał na 2 sposoby.
1. Szablon papierowy i stworzenie z niego wzorników (jak w modelarstwie).
-można najpierw zrobię takie przestrzenne kopyto z przekrojów i na to naklejaę papierowe listki, po rozebraniu będziesz miał wzorce.
2. Narysowanie tego w rhino i rozpłaszczenie na powierzchni
Czyli program 3d i komputer
A w ogóle pokarz rysunek tej lutni może poradzimy coś innego
Pozdrawiam
Ale ja się nie znam, ja prosty człowiek jestem.
A co do lutni, to ja bym zadziałał na 2 sposoby.
1. Szablon papierowy i stworzenie z niego wzorników (jak w modelarstwie).
-można najpierw zrobię takie przestrzenne kopyto z przekrojów i na to naklejaę papierowe listki, po rozebraniu będziesz miał wzorce.
2. Narysowanie tego w rhino i rozpłaszczenie na powierzchni
Czyli program 3d i komputer
A w ogóle pokarz rysunek tej lutni może poradzimy coś innego
Pozdrawiam
Posta 'Soccerka" nie będę komentował. Pytanie jak i odpowiedęšłna nie będzie karkołomne z uwagi na brak dostępnych planów i innych informacji technicznych. Z informacji zasobów internetu-tych , które przejrzałem-znalazłem miejsca, gdzie można takie plany znaleźć . Jest to Poznał i wydział lutnictwa WSM ew. prywatna pracownia lutnicza Paweł Baran Poznał. Dodatkowo google 'instrumenty, skrzypce, lutnie , gitary/ nie udało mi sie tego skopiowaę/. Co do wykonania listkowego pudła rezonansowego, to rozrysowanie go wymaga bardzo dobrej znajomołci geometrii wykrełlnej lub obsługi programu komputerowego. Ponadto trzeba okrełlię z jakiej ilołci chórów - od 4 do 14-i progów będzie się składaę instrument i jakiej długołci struny będę użyte / menzura od 590 do 650/, jaka wielkołę instrumentu planuje się budowaę. Dalej, z jakiej ilołci listków ma się składaę spód pudła, gdyż może ich byę od 9 do 33. Co do "domowego" sposobu wykonania tych listków można się posłużyę metodę proponowanę przez "popika" lub typu "papier marche" stosowanę w produkcji masek teatralnych z papieru gazetowego lub specjalnego tworzywa formowanego na mokro. Jako wzornik można wykorzystaę dowolnej konstrukcji "kopyto" obrazujęce przyjęte wymiary pudła, nakleię na nie warstwowo ręcznie darte kawałki papieru gazetowego , a jako kleju można użyę kleju z męki . Po wyschnięciu dowolnę metodę wykrełlię na powierzchni papierowej sfery zdjętej z kopyta linie łęczęce oba kołce pudła , ponumerowaę kolejnołę i pocięę ostrym narzędziem. Otrzymane kawałki przypominaę będę 'łezki' jak zdjęte z pomarałcza i w trakcie prostowania mogę popękaę, stęd im większa ilołę listków, tym łatwiejsze wyprostowanie. Otrzymane elementy będę szablonami do wykroju detali z listewek drewnianych , forniru lub obłogu. Osobnym problemem będzie póęšłniejsze sklejenie tego wszystkiego w sensownę całołę, ożebrowanie, wykonanie gryfu. Stęd uważam za mało realnę realizację w warunkach amatorskich, bez kierunkowej wiedzy lutniczej takiej konstrukcji, która jednoczełnie ma graę. Ale wiara czyni cuda i z przyjemnołcię będę łledził postępy w realizacji tak ambitnego zadania. Powodzenia, Ryszard
via vita curva est
Budowa lutni to powazne przedsiewziecie. Jest to o wiele trudniejsze od skonstruowania gitary.Jezeli nie masz doswiadczenia w struganiu instrumentow bedzie Ci ciezko.Ale do odwaznych swiat nalezy.
Zanim zaczniemy jednak rzecz teoretycznie rozgryzac napisz prosze , jaka lutnie chcesz zrobic . Rodzai jest wiele , dobrze byloby sie skoncentrowac na konkretnym modelu...
Zanim zaczniemy jednak rzecz teoretycznie rozgryzac napisz prosze , jaka lutnie chcesz zrobic . Rodzai jest wiele , dobrze byloby sie skoncentrowac na konkretnym modelu...
Bardzo mi się spodobała ta lutnia http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1129154944
zwłaszcza chodzi mi o orientacyjne wymiary listewek na skrzyni.
zwłaszcza chodzi mi o orientacyjne wymiary listewek na skrzyni.
To jest lutnia 6-cio chórowa, chociaż przy informacji, że chór to dwie struny bardziej będzie podobna do łredniowiecznej, ale nie o to chodzi. Masz zdjęcie lutni z menzurę od 590 do 650. Wybór należy do Ciebie. Jeżeli się uda zrób druk tego zdjęcia. W oparciu o opisy zawarte w postach zwięzanych z tematem lutnia znajdziesz informacje pomocne przy robieniu projektu. Z punktu styku progu z pudłem, znajęc menzurę i rozstawu progów wyliczysz długołę pudła- proporcje , czyli zwykła matematyka na poziomie szkoły podstawowej. Dalej już jest pod górkę ponieważ nie ma głębokołci pudła i dlatego nikt Ci nie poda gotowych wymiarów tych listewek, a robienie planów dla mnie mija się z celem. Dalej, jeżeli chcesz wykonaę lutnię tak jak w oryginale, to będzie problem z progami z jelit i sposobem ich mocowania /powiedzmy, że z tym można się uporaę/. Problem, skęd jelita, prawdopodobnie baranie, jako drzewiej bywało. Można tez progi wykorzystaę metalowe, współczesne. Proponuję jednak wizytę w Poznaniu i u ęšłródeł zasięgnęę rady.Trochę ten temat tręca trollowaniem, podobnie zresztę jak i ten z kontrabasem, dlatego pozostawiam go do oceny kolegom z forum. Albowiem trzymam się mędrołci zawartej w powiedzeniu "mierz zamiar według sił"
Pozdrawiam Ryszard

via vita curva est
Ryszard, baranich szukałeł??
Mało tego po ulicach chodzi??
Ale nie trzeba uciekaę się do drastycznych łrodków, tutaj można zakupięhttp://www.wyroby-domowe.pl/jelita-natu ... 21_40.html
Pozdrawiam
Mało tego po ulicach chodzi??
Ale nie trzeba uciekaę się do drastycznych łrodków, tutaj można zakupięhttp://www.wyroby-domowe.pl/jelita-natu ... 21_40.html

Pozdrawiam