Plany lutni.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Soccerek

Plany lutni.

Nieprzeczytany post autor: Soccerek »

Witam

Przeględam forum od jakiegoł czasu znalazłem poradnik jak zrobię lutnie nawet ze zdjęciami ale nie mogę znaleźć wymiarów, skanów lub planów.

Najbardziej potrzebne mi są wymiary tych zwężonych listewek z których jest zrobiona cała skrzynia.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Zasadę tego forum drogi "piłkarzyku"jest najpierw przywitaę się, napisaę coś o sobie, a potem zwrócię się o odpowiedęšłna pytanie, które Cię nurtuje. Inaczej jesteł jak intruz, który wtargnęł w pielesza tego domostwa. :( Kindersztuba i Bodziewicz się kłania. Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
Soccerek

Reszta osób w tym domostwie jest równie agresywna co ty?
Przeszkadza ci coś w moim nicku?
Na poczętku posta napisałem Witam, więc uważam że się przywitałem.
Jełli ktoł by mi pomógł to bym mu podziękował, czyli kultura byłaby zachowana.

Wyluzuj ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Hmm, ja w połcie Poco nie wiedzę napastliwołci tylko zwrócenie uwagi.
Ale ja się nie znam, ja prosty człowiek jestem. :wink:

A co do lutni, to ja bym zadziałał na 2 sposoby.
1. Szablon papierowy i stworzenie z niego wzorników (jak w modelarstwie).
-można najpierw zrobię takie przestrzenne kopyto z przekrojów i na to naklejaę papierowe listki, po rozebraniu będziesz miał wzorce.
2. Narysowanie tego w rhino i rozpłaszczenie na powierzchni
Czyli program 3d i komputer

A w ogóle pokarz rysunek tej lutni może poradzimy coś innego
Pozdrawiam
poco
Moderator

Posta 'Soccerka" nie będę komentował. Pytanie jak i odpowiedęšłna nie będzie karkołomne z uwagi na brak dostępnych planów i innych informacji technicznych. Z informacji zasobów internetu-tych , które przejrzałem-znalazłem miejsca, gdzie można takie plany znaleźć . Jest to Poznał i wydział lutnictwa WSM ew. prywatna pracownia lutnicza Paweł Baran Poznał. Dodatkowo google 'instrumenty, skrzypce, lutnie , gitary/ nie udało mi sie tego skopiowaę/. Co do wykonania listkowego pudła rezonansowego, to rozrysowanie go wymaga bardzo dobrej znajomołci geometrii wykrełlnej lub obsługi programu komputerowego. Ponadto trzeba okrełlię z jakiej ilołci chórów - od 4 do 14-i progów będzie się składaę instrument i jakiej długołci struny będę użyte / menzura od 590 do 650/, jaka wielkołę instrumentu planuje się budowaę. Dalej, z jakiej ilołci listków ma się składaę spód pudła, gdyż może ich byę od 9 do 33. Co do "domowego" sposobu wykonania tych listków można się posłużyę metodę proponowanę przez "popika" lub typu "papier marche" stosowanę w produkcji masek teatralnych z papieru gazetowego lub specjalnego tworzywa formowanego na mokro. Jako wzornik można wykorzystaę dowolnej konstrukcji "kopyto" obrazujęce przyjęte wymiary pudła, nakleię na nie warstwowo ręcznie darte kawałki papieru gazetowego , a jako kleju można użyę kleju z męki . Po wyschnięciu dowolnę metodę wykrełlię na powierzchni papierowej sfery zdjętej z kopyta linie łęczęce oba kołce pudła , ponumerowaę kolejnołę i pocięę ostrym narzędziem. Otrzymane kawałki przypominaę będę 'łezki' jak zdjęte z pomarałcza i w trakcie prostowania mogę popękaę, stęd im większa ilołę listków, tym łatwiejsze wyprostowanie. Otrzymane elementy będę szablonami do wykroju detali z listewek drewnianych , forniru lub obłogu. Osobnym problemem będzie póęšłniejsze sklejenie tego wszystkiego w sensownę całołę, ożebrowanie, wykonanie gryfu. Stęd uważam za mało realnę realizację w warunkach amatorskich, bez kierunkowej wiedzy lutniczej takiej konstrukcji, która jednoczełnie ma graę. Ale wiara czyni cuda i z przyjemnołcię będę łledził postępy w realizacji tak ambitnego zadania. Powodzenia, Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Budowa lutni to powazne przedsiewziecie. Jest to o wiele trudniejsze od skonstruowania gitary.Jezeli nie masz doswiadczenia w struganiu instrumentow bedzie Ci ciezko.Ale do odwaznych swiat nalezy.
Zanim zaczniemy jednak rzecz teoretycznie rozgryzac napisz prosze , jaka lutnie chcesz zrobic . Rodzai jest wiele , dobrze byloby sie skoncentrowac na konkretnym modelu...
Soccerek

Bardzo mi się spodobała ta lutnia http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1129154944

zwłaszcza chodzi mi o orientacyjne wymiary listewek na skrzyni.
poco
Moderator

To jest lutnia 6-cio chórowa, chociaż przy informacji, że chór to dwie struny bardziej będzie podobna do łredniowiecznej, ale nie o to chodzi. Masz zdjęcie lutni z menzurę od 590 do 650. Wybór należy do Ciebie. Jeżeli się uda zrób druk tego zdjęcia. W oparciu o opisy zawarte w postach zwięzanych z tematem lutnia znajdziesz informacje pomocne przy robieniu projektu. Z punktu styku progu z pudłem, znajęc menzurę i rozstawu progów wyliczysz długołę pudła- proporcje , czyli zwykła matematyka na poziomie szkoły podstawowej. Dalej już jest pod górkę ponieważ nie ma głębokołci pudła i dlatego nikt Ci nie poda gotowych wymiarów tych listewek, a robienie planów dla mnie mija się z celem. Dalej, jeżeli chcesz wykonaę lutnię tak jak w oryginale, to będzie problem z progami z jelit i sposobem ich mocowania /powiedzmy, że z tym można się uporaę/. Problem, skęd jelita, prawdopodobnie baranie, jako drzewiej bywało. Można tez progi wykorzystaę metalowe, współczesne. Proponuję jednak wizytę w Poznaniu i u ęšłródeł zasięgnęę rady.Trochę ten temat tręca trollowaniem, podobnie zresztę jak i ten z kontrabasem, dlatego pozostawiam go do oceny kolegom z forum. Albowiem trzymam się mędrołci zawartej w powiedzeniu "mierz zamiar według sił" :D Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ryszard, baranich szukałeł?? :wink:
Mało tego po ulicach chodzi??
Ale nie trzeba uciekaę się do drastycznych łrodków, tutaj można zakupięhttp://www.wyroby-domowe.pl/jelita-natu ... 21_40.html
:lol:
Pozdrawiam
poco
Moderator

Super, ale chyba na kabanosy tylko. :D Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

sposoby wiazania progow:
Obrazek

Obrazek
poco
Moderator

ęšłĽeglarzem nie jestem, ale na taki szatałski sposób bym nie wpadł. i niech ktoł powie, że nie mieliłmy mędrych przodków. Super, ale to dopiero jeden detal. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ