Usuwanie lakieru a'la Jaydee SG "old Boy"

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

hennoh
Kontakt:

korpus Precela - odnowa

Nieprzeczytany post autor: hennoh »

Cze, mam precelka z którego poprzedni właściciel zdarł farbę i polakierował jakimł lakierem. Wyględa to teraz paskudnie.
Przymierzam się do zdarcia tej powłoki i słyszałem o jakił pastach które złuszczaję taki lakier do drewna?
może macie inne sugestie jak się za ten korpus zabraę, gryf, osprzęt jest w tej gitarce naprawdę ok i korpus wyględa mi na jakieł lite drewienko...
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Poza tym ten korpus ma zaraz za mostkiem jakby załlepione miejsce na przetwornik, oraz dziurę na potencjometr w płytce więc pewnie ktoł to albo usunęł albo zamaskował usuwajęc te elementy. mógł wyględaę tak:
Obrazek

a chciałbym żeby wyględał tak ;-)
Obrazek
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Owszem, są preparaty, które pomagaję usunęę lakier czy farbę z drewna. Popytaj w chemicznym, drogerii czy castoramie, nie pamietam w tej chwili nazwy. Smarujesz lakier specyfikiem tak, aby zostawię ciełkę warstwę, przykrywasz folię na 15-20min. i potem zdejmujesz budył, który powstał z lakieru. Wypróbuj najpierw w niewidocznym miejscu, żeby sprawdzię działanie.
kaszubp

Nieprzeczytany post autor: kaszubp »

farbe usuniesz a chemia która zostanie w desce nie pozwoli jej porzędnie pomalowaę...
mpayne

Usuwanie lakieru a'la Jaydee SG "old Boy"

Nieprzeczytany post autor: mpayne »

Witam!
Jestem posiadaczem gitary Ibanez s 320. Chciałbym się z jej połowy (gdzie za łrodek uznaję gryf) pozbyę lakieru ale nie kompletnie. Chciałbym uzyskaę efekt jak na zdjęciach poniżej. Wydaje mi się (bo lutnikiem nie jestem) że gitara ma raczej niepopularny lakier, miejscami dołę grubo nałożony (jest dosyę miękki więc na obiciach to widaę), zaraz pod lakierem jest drewno.

W jaki sposób mogę uzyskaę coś takiego, czego i jak użyę?

Słyszałem od osób bez doświadczenia lutniczego że usunięcie lakieru wpływa na brzmienie, wydaje mi się to byę logiczne bo w pewnym stopniu drewno na pewno będzie inaczej rezonowaę ale czy będzie to różnica zauważalna i czy w ogóle jest to prawda? Jełli tak to jaki "kierunek" może mieę owa zmiana brzmienia?

http://legendaryminiguitars.com/store/i ... ge&pID=128

http://legendaryminiguitars.com/store/i ... cts_id=128

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ