Wymiana mostka Tune-o-Matic
Moderator: poco
Wymiana mostka Tune-o-Matic
Mam takie przemyłlenie co by zmienię mostek w moim Dean Cadillac 1980 ze zwykłego TOM ma TOM z rolkami.
np taki
http://guitarproject.pl/p/40/631/mostek ... itary.html
lub taki
http://guitarproject.pl/p/40/698/mostek ... itary.html
Myłlę,ze to mogło by byę dobre rozwięzanie i pewnie lepiej mógłbym regulowaę gitarę. Jak wiemy w zwykłych mostkach TOM struny z oplotem sie przyhaczaję i przy regulacji trzeba pamiętaę o tym,żeby dopchnęę wózek jak się reguluje menzurę. Wózki z rolkami mogłyby ten efekt zniwelowaę do zera.
Jak myłlicie? Bawię się w to czy to bezsensowny pomysł i zbędny wydatek?
np taki
http://guitarproject.pl/p/40/631/mostek ... itary.html
lub taki
http://guitarproject.pl/p/40/698/mostek ... itary.html
Myłlę,ze to mogło by byę dobre rozwięzanie i pewnie lepiej mógłbym regulowaę gitarę. Jak wiemy w zwykłych mostkach TOM struny z oplotem sie przyhaczaję i przy regulacji trzeba pamiętaę o tym,żeby dopchnęę wózek jak się reguluje menzurę. Wózki z rolkami mogłyby ten efekt zniwelowaę do zera.
Jak myłlicie? Bawię się w to czy to bezsensowny pomysł i zbędny wydatek?
Ostatnio zmieniony 2011-11-30, 09:48 przez Piniu, łącznie zmieniany 1 raz.
I to mi wystarczy. W takim razie mostek pozostaje ten sam
Nadmienię jeszcze,ze pokazane mostki to tylko przykładowe były. Nie pisałem,ze którys z nich chce wstawię. Miały tylko służyc do pokazania o co chodzi 
Co do osprzętu to ten co jest mi odpowiada. Chociaż przydałaby się możliwosą rozdzielania humbów, ale niestety, nie ma takiej opcji. Sprawdzałem kabelki

Co do osprzętu to ten co jest mi odpowiada. Chociaż przydałaby się możliwosą rozdzielania humbów, ale niestety, nie ma takiej opcji. Sprawdzałem kabelki

Nie mieę tyle kasy z jednej strony a z drugiej nie wiedzieę nawet jakie by tu kupię. Bardziej ważne są dla mnie progi które to w niektórych miejscach są już mocno wytarte i myłlę,że czas pomyłleę nad ich wymiana, ale raczej ja się tego nie podejmę z braku odpowiednich narzędzi, a chciałbym,żeby to było perfekcyjnie zrobione (czyt. mam łwira na pkt. niskiej akcji strun, więc musi byę dobrze zrobione,zeby dało się nisko wyregulowaę.), także jak już to kasa pójdzie na to.
No nie wiem. Boję sie trochę. Jeszcze nie wymieniałem progów w gitarze, która ma gryf z bindingiem. W sumie to bardziej sie boję,że spieprzę coś przy wycięganiu progów niż wkładaniu nowych. Nie mam pojęcia jakę metodę one były wkładane. Na ciepło? naklej? - Nie wiadomo.
A moze w ogóle nie potrzeba jeszcze wymieniaę tylko szlif zrobię?Moze jakieł fotki zrobię jak jutro struny zdejmę, bo wymieniam na nowe.
Swoję droga kiepskie progi Dean wkłada,że po półtora roku maję już pokaęšłne wgłębienia,a przecież nie gram nie wiadomo ile.
A moze w ogóle nie potrzeba jeszcze wymieniaę tylko szlif zrobię?Moze jakieł fotki zrobię jak jutro struny zdejmę, bo wymieniam na nowe.
Swoję droga kiepskie progi Dean wkłada,że po półtora roku maję już pokaęšłne wgłębienia,a przecież nie gram nie wiadomo ile.
witam
temat sie juz troche zamknal ale kilka slow w sprawie mostkow rolkowych...
przewinelo mi sie tego sporo przez rece, przekladalem kilka roznych rodzajow rolkowych i powiem tak - nic to nie daje a moze spieprzyc..
-te mostki sa wyzsze ze wzgl na budowe i w niektorych gitarach z niskim mostkiem nie da sie bez frezowania ustawic odpowiednio wys. strun
-przewaznie sa sredniej jakosci i rolki lataja na oskach na boki
-sa z jakiegos stopu - znal lub cos w tym stylu i mimo ze rolki stalowe lub mosiadz to mula gitare
najlepsze rozwiazanie to stalowy mostek i siodelka z mosiadzu , stali lub "grafity" , ale stalowe mostki to rzadkosc
pozdrawiam
mirzar
temat sie juz troche zamknal ale kilka slow w sprawie mostkow rolkowych...
przewinelo mi sie tego sporo przez rece, przekladalem kilka roznych rodzajow rolkowych i powiem tak - nic to nie daje a moze spieprzyc..
-te mostki sa wyzsze ze wzgl na budowe i w niektorych gitarach z niskim mostkiem nie da sie bez frezowania ustawic odpowiednio wys. strun
-przewaznie sa sredniej jakosci i rolki lataja na oskach na boki
-sa z jakiegos stopu - znal lub cos w tym stylu i mimo ze rolki stalowe lub mosiadz to mula gitare
najlepsze rozwiazanie to stalowy mostek i siodelka z mosiadzu , stali lub "grafity" , ale stalowe mostki to rzadkosc
pozdrawiam
mirzar
Wracajęc do tematu wymiany mostków TOM należy braę pod uwagę w przypadku zmiany sprawę zwięzanę z różnicami wymiarowymi i montażowymi. Ma to znaczenie o tyle, że czasami trzeba wiercię otwory nowe w innym miejscy lub nie będzie pasowaę nad przystawki jak przed zmianę. Poniżej podaję kilka informacji technicznych dotyczęcych mostków TOM dla wybranych producentów znalezione w necie.
Nashville-pomiędzy strunami E1-E6 2 1/32",radius 12",otwory montażowe 2 15/16", łruba M5
Gotoh j.w odpowiednio 2 1/16 (52,39mm), 12", 2 29/32"-73,82 mm, M4
schaller rolka 1 29/32- 2 1/4 ( 48,42-57,15), 14", 2 29/32, M5
LR Baggs tak jak Nashvil tylko radius 14"
ABR tak jak Gotoh
Gotoh 510 jak zwykły Gotoh tylko M8, a dla cz. zamiennej E-E dowolny, radius dowolny, rozstaw montażowy 3 1/4", M8.
Pozdrawiam, Ryszard
Nashville-pomiędzy strunami E1-E6 2 1/32",radius 12",otwory montażowe 2 15/16", łruba M5
Gotoh j.w odpowiednio 2 1/16 (52,39mm), 12", 2 29/32"-73,82 mm, M4
schaller rolka 1 29/32- 2 1/4 ( 48,42-57,15), 14", 2 29/32, M5
LR Baggs tak jak Nashvil tylko radius 14"
ABR tak jak Gotoh
Gotoh 510 jak zwykły Gotoh tylko M8, a dla cz. zamiennej E-E dowolny, radius dowolny, rozstaw montażowy 3 1/4", M8.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est