A mołźe by tak sklecią FAQ??

Tutaj czekamy na waszę inicjatywę...To co powinno byę a niema , to co jest a nie powinno byę etc.

Moderator: poco

OlseNN
Kontakt:

A może by tak sklecię FAQ??

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

Czołem!

Słuchajcie, wprawdzie na forum jestem zarejestrowany niedługo, ale przeględam je już znacznie dłużej. I widzę wręcz palęcę potrzebę stworzenia lutniczego FAQ. To, które jest dostępne w górnym pasku, dotyczy jedynie technicznej strony działania forum, natomiast pojawia się tu - o czym dobrze wiecie - sporo osób, które nawet nie tyle nie maja pojęcia o lutnictwie, ale nie maję nawet odrobiny zmysłu technicznego. Stęd wydaje mi się, że wyróżniajęcy się wętek z najczęłciej zadawanymi pytaniami byłby niezmiernie przydatny, mimo że forum nie rozrosło się jeszcze do jakichł niebotycznych rozmiarów i przy użyciu wyszukiwarki rozwięzania wszelkich interesujęcych kwestii można znaleźć dołę szybko. Ale tu kolejna kwestia - chęę pozyskania wiedzy nie zawsze idzie w parze z umiejętnołcię obsługi wyszukiwarki. :)

Widzę, że nie tak dawno temu dyskutowany był temat stworzenia "ołlej łęczki". To jest oczywiłcie bardzo dobry pomysł, który najpewniej zredukowałby częstotliwołę zadawania pewnych pytał, ale porzędny i przejrzysty FAQ pełniłby, moim zdaniem, takę funkcję znacznie jeszcze lepiej.

Sprawa, nad którę by się trzeba zastanowię, to szczegółowołę takiego zbioru pytał. Otóż widziałem już fora, gdzie FAQ zajmowało po 15 stron - tym samym zniechęcało tylko nowicjuszy do czytania. Ile więc tego miałoby byę? Nie wiem, ale tak na chłopski rozum 15-20 pytał/odpowiedzi to jest ilołę, jaka jest do przełknięcia dla napalonego nowicjusza.

Zastanawiam się nad podziałem pytał na kategorie - ale czy to na pewno byłoby potrzebne? Poddaję pod dyskusję.

Pytania, jakie mi przychodzę do głowy w pierwszej kolejnołci, to:

1. Z jakiego drewna da się zrobię gitarę?
Odp. http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=101

2. Z jakiego drewna NIE robi się gitar?
Odp. Buk definitywnie się nie nadaje. Dęb też, ale trzeba wspomnieę, że Brian May ma w swej gitarze blok z drzewa dębowego i gra to znakomicie. Dęb jest też używany do tworzenia gitar typu "cigar box".

3. Jakie narzędzia są niezbędne, by zrobię gitarę?
Odp.: Pilniki do drewna, łciski stolarskie - i to sporo (to podstawa!)...

...i tu więcej na razie nie będę wpisywał, bo po co mam się produkowaę, jełli pomysł miałby byę odrzucony w całołci. :)

Proszę o odzew.

Pozdr, ol.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

FAQ to bardzo dobry pomysl . Zacznijmy od propozycji pytan. Mozna je wstawiac tutaj...
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

That sept. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

To co napewno trzeba bedzie zrobic to slownik terminow lutniczo- gitarowych . Ostatnie rozmowy na temat przetwornikow mi to uswiadomily.
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

kombinat pisze:Od kiedy korzystam z internetu, a to będzie jakieł 10 lat to zawsze na forach ganiono poczętkujęcych za lenistwo i nieumiejętnołę radzenia sobie samodzielnie (zwłaszcza, że informacje były, tylko trzeba było poszukaę, połwięcię czas na przeczytanie kilku wętków).
Fakt. I często na forach pojęcie netykiety kojarzę tylko najstarsi górale. Ale... Można, jak to ujęłeł, ganię i polegaę na moderatorach, którzy zmuszeni są robię porzędek, ale można też spróbowaę ukrócię chęę zadawania tych samych pytał po raz setny. Ot, co - przynajmniej teoretycznie FAQ powinno przynosię takę korzyłę.

Natomiast przykładowe pytania, które podałem, są - i owszem - banalnie proste i na poziomie nie przystajęcym (no, zwyczajnie - przyznaję - za proste), ale przecież bywaję zadawane.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Bardzo podoba mi się układ tytułu postu na elektrodzie.
Wymusza się tam żeby osoba zakładajęca post zawarła w temacie dwie rzeczy.
Czego dotyczy i jaki jest problem.
Inaczej temat lęduje w koszu.
Bardzo to uczytelni dane kategorie i łatwo jest się poruszaę.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Warto rozważyę to co proponuje Popik. Może pozwoli uniknęę niespodziewanek i bałaganu, a tym samym będzie można przekierowywaę na wstępie do okrełlonego działu lub do kosza. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Popieram i podpisuję się.
ODPOWIEDZ