Surowe drewno... i co dalej...?
Moderator: poco
Surowe drewno... i co dalej...?
Jesli mam wycieta juz odpwiednio deske na korpus (jesion, dab) to jakimi srodkami musze ja przygotowac przed malowaniem? Jakis impregnat? Tata proponuje mi drewnochron. Jakies sugestie? Co i w czym pomaga?
Z tego co się orientowałem to lepiej bejca (jełli chcesz jakił kolor) lub lakier podkładowy albo olej. Ale to są wiadomołci z innych stron o podobnej tematyce. Poczekaj na potwierdzenie od bardziej dołwiadczonych potyko-strugaczy. Ja bym drewnochronu nie dawał. Wiosło które teraz buduję będzie wykołczone olejem wg mnie bardzo ładnie to wyględa.
Keep on surfin
Jeżeli deseczka jest już wycięta, ma wyszlifowane boki, wyfrezowane otwory pod PU itd, należy wszystkie dziury zaszpachlowaę (o ile takowe są) bezbarwnę masą, lub jeżeli będzie malowana na kolor to szpachlówkę.Całędech należy pięknie wyszlifowaę wzdłuż włókien papierkami coraz drobniejszymi, kołczęc np na 200. Nie może byę nigdzie żadnych kresek w poprzek z grubego papieru bo bedzie to brzydko wyględało.
I teraz zależy czy chcemy twardy lakier czy olej, są to różne techniki.
Przy lakierze musimy kupię cały pakiet lakierów z tej samej firmy grupy- czyli podkład(katalizator) potem lekki szlif i parę warstw 4-8 lakieru włałciwego z utwardzaczem(szlifujęc drobnym papierem między warstwami. na koniec szlifujemy papierem 2000 z wodę i polerujemy.
Oczywiłcie wczełniej bejce jeżeli chcemy nadaę odpowiedni kolor.
I teraz zależy czy chcemy twardy lakier czy olej, są to różne techniki.
Przy lakierze musimy kupię cały pakiet lakierów z tej samej firmy grupy- czyli podkład(katalizator) potem lekki szlif i parę warstw 4-8 lakieru włałciwego z utwardzaczem(szlifujęc drobnym papierem między warstwami. na koniec szlifujemy papierem 2000 z wodę i polerujemy.
Oczywiłcie wczełniej bejce jeżeli chcemy nadaę odpowiedni kolor.
Tak tak PowiedziaĹ szpak.
http://qooni.mooo.com/siodemka/
1. Po co szpachluje sie otwory po wywierceniu? Zeby nie zniszczyc krawedzi otworow podczas szlifowania?
2. Jak potem usunac szpachle??
3. Mozesz napisac od jakich grubosci papieru zaczynac, a na jakich konczyc? 4. Jesli chodzi o lakier bezbarwny, to ile warstw nalezy nalozyc? Trzeba stosowac przy tym szlifowanie??
5. I jak szlifuje sie z woda? I przy jakich grubosciach papieru?
3. Mozesz napisac od jakich grubosci papieru zaczynac, a na jakich konczyc? 4. Jesli chodzi o lakier bezbarwny, to ile warstw nalezy nalozyc? Trzeba stosowac przy tym szlifowanie??
5. I jak szlifuje sie z woda? I przy jakich grubosciach papieru?
Bite my shiny metal ass!
1. Po co szpachluje sie otwory po wywierceniu? Zeby nie zniszczyc krawedzi otworow podczas szlifowania?
Chodziło mi o małe dziurki, pory drewna i inne wgniecenia, nie o wywiercone dziury;)
szlifowaę papierem na klocku
3. Mozesz napisac od jakich grubosci papieru zaczynac, a na jakich konczyc?
ja wstępnie wyrównywałem 80 potem 120, 240, 400 możesz jeszcze 800 jak chcesz olejem robię (oczywiłcie na równym klocku)
4. Jesli chodzi o lakier bezbarwny, to ile warstw nalezy nalozyc? Trzeba stosowac przy tym szlifowanie??
No napisałem że kilka warstw z miedzyszlifowaniem (w zależnołci jak nierówno polakierujesz i ile zeszlifujesz)
5. I jak szlifuje sie z woda? I przy jakich grubosciach papieru?[/quote]
jak masz nierównołci zacieki to przed kolejnę warstwę 400 papierem wodnym wyrównujesz zacieki na klocku polewajęc leciutko wodę i co pewien czas czyłcisz papier pod wodę i potem 800 drobniejszym już nie rób bo kolejna warstwa może nie chwycię .Przed lakierowaniem kolejnej warstwy nalej na szmatkę trochę rozpuszczalnika i przetrzyj całę dechężeby odtłułcię powierzchnię.
Oczywiłcie wszystkie szlify wzdłóż włukien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chodziło mi o małe dziurki, pory drewna i inne wgniecenia, nie o wywiercone dziury;)
szlifowaę papierem na klocku
3. Mozesz napisac od jakich grubosci papieru zaczynac, a na jakich konczyc?
ja wstępnie wyrównywałem 80 potem 120, 240, 400 możesz jeszcze 800 jak chcesz olejem robię (oczywiłcie na równym klocku)
4. Jesli chodzi o lakier bezbarwny, to ile warstw nalezy nalozyc? Trzeba stosowac przy tym szlifowanie??
No napisałem że kilka warstw z miedzyszlifowaniem (w zależnołci jak nierówno polakierujesz i ile zeszlifujesz)
5. I jak szlifuje sie z woda? I przy jakich grubosciach papieru?[/quote]
jak masz nierównołci zacieki to przed kolejnę warstwę 400 papierem wodnym wyrównujesz zacieki na klocku polewajęc leciutko wodę i co pewien czas czyłcisz papier pod wodę i potem 800 drobniejszym już nie rób bo kolejna warstwa może nie chwycię .Przed lakierowaniem kolejnej warstwy nalej na szmatkę trochę rozpuszczalnika i przetrzyj całę dechężeby odtłułcię powierzchnię.
Oczywiłcie wszystkie szlify wzdłóż włukien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tak tak PowiedziaĹ szpak.