Pomoc w identyfikacji drewna
Moderator: poco
Pomoc w identyfikacji drewna
Witam.
Jestem w posiadaniu fajnego kawałka egzotyka. Na pierwszy rzut oka według mnie to merbau.
Drewno jest bardzo zwarte ciężkie i twarde. Twardsze od dębu. Wygląda na bardzo stabilne bo pomimo przechowywania go w bardzo zmiennych warunkach od bardzo wilgotnej piwnicy po super suche poddasze nie uległo wypaczeniu. Mam te drewno od około 8 lat więc jest nieźle wysezonowane. Po struganiu ma 150cm dł. 13cm szer. i 7mm gr. Może ktoś bardziej obeznany potwierdzi moje rozpoznanie co do gatunku drewna. Druga proźba to żebyście się wypowiedzieli co myślicie o nim jako materiale na podstrunnicę, bo przy dobrym rozmierzeniu
wyszło by z tego z 6 podstrunnic gitarowych lub 4 basowe. Poniżej kilka zdjęc.
Jestem w posiadaniu fajnego kawałka egzotyka. Na pierwszy rzut oka według mnie to merbau.
Drewno jest bardzo zwarte ciężkie i twarde. Twardsze od dębu. Wygląda na bardzo stabilne bo pomimo przechowywania go w bardzo zmiennych warunkach od bardzo wilgotnej piwnicy po super suche poddasze nie uległo wypaczeniu. Mam te drewno od około 8 lat więc jest nieźle wysezonowane. Po struganiu ma 150cm dł. 13cm szer. i 7mm gr. Może ktoś bardziej obeznany potwierdzi moje rozpoznanie co do gatunku drewna. Druga proźba to żebyście się wypowiedzieli co myślicie o nim jako materiale na podstrunnicę, bo przy dobrym rozmierzeniu
wyszło by z tego z 6 podstrunnic gitarowych lub 4 basowe. Poniżej kilka zdjęc.
Witam.
Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś pracował z merbauem i wie jak się on zachowuje przy klejeniu, bo wiem że niektóre egzotyki mają dużo olejków i garbników więc są trudne w klejeniu.
Pozdrawiam.
Nie jest lakierowane. Zeszło prosto z grubościówki, a że noże były ostre i wolny posuw wyszła idealnie gładka powierzchnia a drewno jest bardzo twarde więc odbija światło jak by było polerowane.popik10 pisze:na zdjęciach to chyba nawet lakierowane
Jest to jeden lity kawałek. Pierwotnie miał 4cm grubości ale przeciąłem go wzdłużnie na pół więc mam jeszcze jeden kawałek do przerobienia. Dostałem to od znajomego który pracował w stadninie gdzie robili tam z tego przegrody w boksach dla koni. Tak leżało u mnie przez ładnych parę lat.kwazar pisze:I na 99% klejone z kawałków
Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś pracował z merbauem i wie jak się on zachowuje przy klejeniu, bo wiem że niektóre egzotyki mają dużo olejków i garbników więc są trudne w klejeniu.
Pozdrawiam.