Kupno drewna na korpus
Moderator: poco
Kupno drewna na korpus
Witam wszystkich!
Jako, że wszystko już mam zaplanowane i chciałbym rozpocząć moją przygodę z lutnictwem od stworzenia własnego korpusu do basu, chciałbym poprosić o poradę w sprawie drewna, gdyż borykam się z pewnym problemem. Otóż nie mam pojęcia jak to drewno zamówić/znaleźć, czy to ma być zwykła, zwyczajna deska o danych wymiarach, czy może dwie sklejone ze sobą, czy może wszystko sklejone z mniejszych "listewek". Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź, za którą już teraz z góry dziękuję!
Jako, że wszystko już mam zaplanowane i chciałbym rozpocząć moją przygodę z lutnictwem od stworzenia własnego korpusu do basu, chciałbym poprosić o poradę w sprawie drewna, gdyż borykam się z pewnym problemem. Otóż nie mam pojęcia jak to drewno zamówić/znaleźć, czy to ma być zwykła, zwyczajna deska o danych wymiarach, czy może dwie sklejone ze sobą, czy może wszystko sklejone z mniejszych "listewek". Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź, za którą już teraz z góry dziękuję!
Jesionowa deska w jednym kawałku to najlepsza opcja.
Jednak wymaga to materiału najlepiej wysezonowanego i o właściwej wilgotności.
Chodzi tu o możliwość paczenia się drewna.
Gorszą opcją (mniej estetyczna - choć to kwestia gustu) ale bardzo często stosowana to klejenie z dwóch kawałków.
Trzeba pamiętać aby drewno skleić w odpowiednim ułożeniu słojów, by ew naprężenia nie prowadziły do wygięcia deski jak z jednego kawałka.
Ta druga opcja wydaje się bezpieczniejsza mimo komplikacji z klejeniem.
Materiał możesz kupić tu > - jak widać klejonka z 3 kawałków.
Lub jechać do stolarzy którzy robią schody w twojej okolicy.
Na pewno mają materiał jesionowy.
ew.
tu > ale to materiał do sezonowania.
Pozdrawiam
Jednak wymaga to materiału najlepiej wysezonowanego i o właściwej wilgotności.
Chodzi tu o możliwość paczenia się drewna.
Gorszą opcją (mniej estetyczna - choć to kwestia gustu) ale bardzo często stosowana to klejenie z dwóch kawałków.
Trzeba pamiętać aby drewno skleić w odpowiednim ułożeniu słojów, by ew naprężenia nie prowadziły do wygięcia deski jak z jednego kawałka.
Ta druga opcja wydaje się bezpieczniejsza mimo komplikacji z klejeniem.
Materiał możesz kupić tu > - jak widać klejonka z 3 kawałków.
Lub jechać do stolarzy którzy robią schody w twojej okolicy.
Na pewno mają materiał jesionowy.
ew.
tu > ale to materiał do sezonowania.
Pozdrawiam