Meranti jako materiał akustyczny.
Moderator: poco
Meranti jako materiał akustyczny.
Przymierzam się do budowy gitary akustycznej na planach gibsona.
Jestem na etapie gromadzenia materiałów i przyznam dość ciężko kupić odpowiednie drewno na takie przedsięwzięcie.
Mam możliwość zakupu deseczek 5 mm o odpowiednich wymiarach z meranti. I teraz pytanie. Czy to drewno w ogóle nadaje sie na gitarę akustyczną. Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat, może ktoś z was wie?
Istnieje też inna opcja, sklejenia 2 warstw obłogów z orzecha amerykańskiego np. aby uzyskać odpowiednią grubość.
Dysponuje pompa próżniową i nie będzie problemu w sklejeniu takiej płyty spodniej klejem skórnym.
Co wy na to?? Które rozwiązanie lepsze??
Pozdrawiam
Popik10
Jestem na etapie gromadzenia materiałów i przyznam dość ciężko kupić odpowiednie drewno na takie przedsięwzięcie.
Mam możliwość zakupu deseczek 5 mm o odpowiednich wymiarach z meranti. I teraz pytanie. Czy to drewno w ogóle nadaje sie na gitarę akustyczną. Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat, może ktoś z was wie?
Istnieje też inna opcja, sklejenia 2 warstw obłogów z orzecha amerykańskiego np. aby uzyskać odpowiednią grubość.
Dysponuje pompa próżniową i nie będzie problemu w sklejeniu takiej płyty spodniej klejem skórnym.
Co wy na to?? Które rozwiązanie lepsze??
Pozdrawiam
Popik10
- palisander
- Kontakt:
Meranti to niezły materiał na tył i boczki. Pod warunkiem, że ma odpowiednią wilgotność. Sklejka zawsze traci na brzmieniu pamiętaj o tym. W sklepie Hengleskich jest dostępny lity palisander w kompletach na tył i boczki. To drewno trzy letnie i odpowiednio przechowywane. Trochę kosztuje, ale jak chcesz zacząć z marszu wykonywać instrument to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie. Kupisz tam też materiał (sezonowany) na płytę wierzchnią. Świerk lub cedr.
podstawa to dokładność
Gotowe płyty świerkowe na top mam, za to meranti zapłacę 100 zl na boczki i płytę spodnią. Wilgotność przy tej grubości nie problem, tym bardziej że muszę ją zeszlifować do 2,5 mm. A przy wyginaniu boczki i tak będę namaczał.
Wiem, że u Hengleskich jest drewno, ale to mimo wszystko drogi biznes, choć materiał dobry, wiem bo kupuje u nich materiał na podstrunnicę.
Na razie muszę skończyć projekt Parkera
http://picasaweb.google.com/pms2222/ParkerFoto03#
Ale nic nie szkodzi żeby zbierać materiał na następną.
Wiem, że u Hengleskich jest drewno, ale to mimo wszystko drogi biznes, choć materiał dobry, wiem bo kupuje u nich materiał na podstrunnicę.
Na razie muszę skończyć projekt Parkera
http://picasaweb.google.com/pms2222/ParkerFoto03#
Ale nic nie szkodzi żeby zbierać materiał na następną.
- palisander
- Kontakt:
To do dzieła kolego..... ! Naga prawda jest też taka, że mnóstwo ludzi którzy budują gitary od podstaw czy to akustyczne, czy klasyczne często ucieka się do sklejek z fornirów naturalnych. Jak mądrze dobierzesz liście i usłojenie sprawa jest nie do odróżnienia na gotowym instrumencie i nawet fachowiec ma problem z odróżnieniem czy to lite drewno, czy też sklejka... ? Jesli twierdzisz, że masz już świerk na top, to znaczy, że budujesz instrument o raczej ,,jasnym i szklankowym " brzmieniu. Mówiąc ogólnie i potocznie. Na akustykach sprawdza się na boki i tył Jawor falisty. Odpowiednio dopracowany i dopieszczony dobrze też wygląda. Taka mała dygresja jakby co... Miłej, twórczej i owocnej pracy nad gitarką.
podstawa to dokładność
Ja tam mam takamine machoniową i nie narzekam. Oczywiście boczki spód i gryf, a top Świerkowy. Lubię ją bo pięknie nosi i wybrzmiewa dźwięki. Więc meranti jak najbardziej tak. Ostatnio rockongoodpeople na swoim kanale YT umieściło wywiad z lutnikiem produkującym gitary klasyczne, co prawda nie pokazuje co i jak robić a raczej omawia poszczególne etapy ale myśle że materiał jest warty uwagi. http://www.youtube.com/watch?v=iKm_fA7lW7A
A jeszcze jedno pytanko.
Jest jakiś patent-sposób na dokładne ustawienie menzury struny??
Wiadomo jak przykleję mostek to już nie ma szans na regulację, a nie chcę robić gitary ze strunociągiem.
Widziałem coś takiego:
http://www.stewmac.com/shop/Tools/Speci ... es#details
ale może jest jakiś tańszy sposób??
Pozdrawiam
Popik10
Jest jakiś patent-sposób na dokładne ustawienie menzury struny??
Wiadomo jak przykleję mostek to już nie ma szans na regulację, a nie chcę robić gitary ze strunociągiem.
Widziałem coś takiego:
Pozdrawiam
Popik10
Dobry patent. W tej cenie można zmieścić wizytę w sklepie z metalami kolorowymi oraz kupić narzynki, gwintowniki, pokrętki... resztę narzędzi pewnie już masz. Zamiast tych pokręteł można zastosować nakrętki do łączenia prętów gwintowanych - takich do podwieszanych sufitów. Mają przelotowo gwint po całości, a na zewnątrz sześciokąt. Niestety są raczej ze stali. Jeśli masz dostęp do tokarki to zawsze można coś wystrugać...
Mosiądze są sypkie - do obróbki skrawaniem oraz miękkie - do wyginania. Zawsze pytaj sprzedawcę, bo twarde przy gięciu pękają, a miękki zapcha pilnik opiłkami...
Dobry patent. W tej cenie można zmieścić wizytę w sklepie z metalami kolorowymi oraz kupić narzynki, gwintowniki, pokrętki... resztę narzędzi pewnie już masz. Zamiast tych pokręteł można zastosować nakrętki do łączenia prętów gwintowanych - takich do podwieszanych sufitów. Mają przelotowo gwint po całości, a na zewnątrz sześciokąt. Niestety są raczej ze stali. Jeśli masz dostęp do tokarki to zawsze można coś wystrugać...
Mosiądze są sypkie - do obróbki skrawaniem oraz miękkie - do wyginania. Zawsze pytaj sprzedawcę, bo twarde przy gięciu pękają, a miękki zapcha pilnik opiłkami...
A'propos jaworu.Jawor zastosowany na boczki i tył spowoduje że gitara będzie miała bardzo mięsiste brzmienie dobry atak ale dość słaby sustain ! Nie do każdego rodzaju pudła nadaje się taki jawor.Meranti to średniej jakości drewno pod względem akustycznym, ale da trochę lepszy sustain i więcej góry niż jawor.Ogólnie wszystko zależy od tego czy to pudło typu ocrchestra, western czy jumbo itd...