FlyingV NTB
Moderator: poco
FlyingV NTB
No i zacząlem ))
Troche bylo problemow z drewnem, ale w koncu jest ))
No wiec udalo si spiac tą Vke, sprawe przemyslalem i zrobilem jak na zdjeciach. Z tym, ze zakolkowalem laczenia w dwu miejscach, by uniknac plywania.
Natomiast zrobilem to w tych miejscach gdzie beda pipaki i uzylem kolkow wpuszczonych na ,5 cm, wiec wyfrezuje je razem z dziurami na pipaki ))
Tak to zamyslilem ))
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Troche bylo problemow z drewnem, ale w koncu jest ))
No wiec udalo si spiac tą Vke, sprawe przemyslalem i zrobilem jak na zdjeciach. Z tym, ze zakolkowalem laczenia w dwu miejscach, by uniknac plywania.
Natomiast zrobilem to w tych miejscach gdzie beda pipaki i uzylem kolkow wpuszczonych na ,5 cm, wiec wyfrezuje je razem z dziurami na pipaki ))
Tak to zamyslilem ))
---------
Łatwiej kijek pocienkować, niż go później pogrubasić ]
Re: FlyingV NTB
Fajnie fajnie a jakie drewno poszło? Ja się teraz zastanawiam nad składnikami do 5czesciowego gryfu. Na pewno będzie amarant i mahoń ale coś jeszcze jasnego bym dał.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Kuzwa z tym drewnem to nie wiem co to jest.
Koles, ktory mi je sprzedawal, zarzeka sie, ze to klon i sapela, jak poszedlem podciac cos do innego stolarza, to mowil ze to jasne to jesion, ale jak powiedzialem to sprzedawcy, to powiedzial, ze tamten sie ch.. zna a ze i ja sie ch.. znam to nie wiem.
W kazdym razie, explo brzmieniowo mnie zadawala, jest dosc srodkowy, ma zwarty doł, wiec ide w temat i drewno jest to samo )))
Koles, ktory mi je sprzedawal, zarzeka sie, ze to klon i sapela, jak poszedlem podciac cos do innego stolarza, to mowil ze to jasne to jesion, ale jak powiedzialem to sprzedawcy, to powiedzial, ze tamten sie ch.. zna a ze i ja sie ch.. znam to nie wiem.
W kazdym razie, explo brzmieniowo mnie zadawala, jest dosc srodkowy, ma zwarty doł, wiec ide w temat i drewno jest to samo )))
---------
Wiesz co jak tak patrze na to ostatnie zdjęcie to też bym strzelił jesion, ale ze zdjęcia to naprawdę wróżenie...
Jednak sam powinieneś być w stanie to określić, drewno jesionu ma charakterystyczne pory, takie same jak dębina. Powiedzmy, ze wygląda jak dębina tylko jest jaśniejsze. Klon natomiast będzie gładki i kolorem będzie zbliżony do... chyba sosny. Ciężko to opisać, ale główna różnica to jesion ma pory, klon nie.
Jednak sam powinieneś być w stanie to określić, drewno jesionu ma charakterystyczne pory, takie same jak dębina. Powiedzmy, ze wygląda jak dębina tylko jest jaśniejsze. Klon natomiast będzie gładki i kolorem będzie zbliżony do... chyba sosny. Ciężko to opisać, ale główna różnica to jesion ma pory, klon nie.
Fajnie. Widzę, że materiału masz to tutaj zgraj jakoś słoje na pokrywie elektrowni bo w Expo bardzo się to gryzło. Gryf i skrzydła masz już na grubość wyjściową czy będziesz coś planował na plecach bo góra to chyba tylko do małego szlifu po klejeniu?
Jesli klon to szypułkowy czterolistny i to z Alaski.
A na poważnie przypomina troche wiąz.
Ale ze zdjęć to wróżby
A na poważnie przypomina troche wiąz.
Ale ze zdjęć to wróżby
ja miałem coś podobnego. lżejsze od jesionu zwykłego i trochę ciemniejsze z płytszymi porami a wujek od którego to miałem mówił na to jesion hodowlany.
Pozdrawiam.
DR4MA.
DR4MA.
Ano, moim zdaniem to tez jesion. Ale gosc ktory mi to sprzedawal, zarzeka sie ze to klon ))
W majowke troche podrobilem )) pare fotek
---------
Fryta pisze:Ano, moim zdaniem to tez jesion. Ale gosc ktory mi to sprzedawal, zarzeka sie ze to klon ))
---------
I zdjecia makro samego jesiono klonu ))
---------
darek pisze:Co by się stało jakby przed przyklejeniem podstrunnicy była wykończona główka instrumentu i zrobione kieszenie na pikapy?
Ano chyba lepszy dostęp byłby do wszystkiego bo chyba jeszcze doklejki na bokach główki będą. Mniejsze ryzyko zajechania czymś po podstrunnicy... itp, itd,
Juz sa doklejone boczki ))
Ale nic by sie nie stalo ))
Ale nic by sie nie stalo ))
---------
...to wiąz na bank ...u mnie tak było z dolną płytą skrzypiec,ale kolega z forum zdiagnozował...też mniał byc klon...zaj...wiosło!
Klucz Levisa...
No nie wiem, ja ciągle obstawiam jesion.
Edit:
Aczkolwiek po "googlnięciu" wiązu (nie miałem z nim styczności) stwierdzam, że mógł by to być wiąz. Jednak biorąc pod uwagę jak rzadko wiąz znajduje się w warsztatach stolarskich to jesion ma u mnie większe szanse
Edit:
Aczkolwiek po "googlnięciu" wiązu (nie miałem z nim styczności) stwierdzam, że mógł by to być wiąz. Jednak biorąc pod uwagę jak rzadko wiąz znajduje się w warsztatach stolarskich to jesion ma u mnie większe szanse
Fajnie to zaczyna wyglądać zdaje mi się czy te paski z wiazu/jesionu/klonu (niepotrzebne skreślić) są każdy innej szerokości?