Sią krąci, czyli pickupy

Tu można zareklamowaę swoje wyroby / pracownie / warsztaty / usługi.

Moderator: Jan

Dariush
Kontakt:

Się kręci, czyli pickupy

Nieprzeczytany post autor: Dariush »

Mam nadzieję, że dodaję temat w odpowiednim dziale. Chciałbym wrzucię krótkę notkę o przetwornikach, które kręcę od pewnego czasu. W zeszłym roku w chwili natchnienia wpadłem na pomysł, aby standardowy nieco zmulony przetwornik mojego Telecastera zastępię czymł nowym. Nie byłbym sobę, gdybym zastosował mojego motta 'zrób to sam' :)
Choę materiały nie były rewelacyjne a on sam umarł niedługo póęšłniej to efekt przerósł moje oczekiwania. Teraz po jakimł czasie rozpracowywania tematu, myłlę że mogę przedstawię efekty pracy.

Pierwsze za co się zabrałem to oczywiłcie Stratocaster. Najlepsza, najbardziej uniwersalna i najbardziej wygodna gitara pod Słołcem.

Obrazek

http://imageshack.us/a/img594/4513/s5000705.jpg

Tak wyględa gotowy set na rdzeniach Alnico 5, drut AWG 42, magnesy w wersji vintage staggered, przewody w bawełnianym oplocie. Specyfikacja to żadna tajemnica, przecież jest dostępna na tysięcach stron www. Wizualnie - może się podobaę.

Pierwsze próby: brzmienie bardzo jasne, czasami trzeba aż skręcię treble bo potrafi zakłuę w uszy, aczkolwiek dla mnie jest super. Z czasem trochę kombinowałem z nawijaniem i przy tych samych parametrach jest góry troszkę mniej.
Porównanie do Fender Texas Special, subiektywnie przeze mnie i łwietnego Krakowkego lutnika (chyba mogę zdradzię, Robert z Hathora), przełęczajęc w 2 gitarach raz jedne raz drugie: wygrały nasze. Nie jest to kolosalna różnica, jest jednak coś takiego co każe zostawię włęczonę gitarę z tymi pickupami. Wiadomo - ilu ludzi, tyle opinii, ale póki co jest naprawdę pozytywnie.

Następny w kolejce znalazł się Telecaster, ale wykonanie już takie z prawdziwego zdarzenia a nie z pudełka na płyty CD :)

Obrazek

http://imageshack.us/a/img27/4841/s5000877.jpg

To jest wersja artystyczna :) Zabawy barwnikami, przerobiony jest również temat "drewnianych" pickupów. Zdjęcia pokaże wkrótce. Naturalnie są jasnobręzowe.
Na zdjęciu pickup pod most, Hot Tele Pickup. Nazwa pasuje jak ulał, jest mocny, jest taki że słuchajęc go gęba sama się ułmiecha, szczególnie gdy ktoł potrafi graę.
Pierwszy klient który go otrzymał, skomentował jego działanie tak:
"Zamontowałem pickup no i trochę nie tego się spodziewałem... Czuję się oszukany...
Wiedziałem że będzie dobrze, ale nie sądziłem że aż tak."

Nie chcę, żeby to było odebrane jako bezczelna reklama, ale one po prostu łwietnie graję. Nie są to bezszumowe pickupy. To typowe single, ale wykonane tak że nic nie gwiżdże a i sprzęganie jest ujarzmione. Mam rozpracowane modele do Strato, do Tele (gryf i mostek), pierwsze eksperymentalne egzemplarze do Tele Basu i jeden eksperymentalny humbucker do banjo. Okazało się że "wsadziłem diabła do tego instrumentu". Ponoę w kołcu zaczęł graę. Sprawy idę w dobrym kierunku, cały czas eksperymentuje a na najbliższę przyszłołę mam przewidziane P90 i humbuckery gitarowe.

A jaki jest powód zamieszczenia tego tematu ? Jełli jest ktoł zainteresowany przetestowaniem, to chętnie mogę podesłaę. Będzie to też powód do mojego rozwoju.
Dariush
Kontakt:

A poniżej zapakowane do Telecastera. Mój jest pod mostkiem.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej

Re: Się kręci, czyli pickupy

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Dariush pisze:
Pierwsze za co się zabrałem to oczywiłcie Stratocaster. Najlepsza, najbardziej uniwersalna i najbardziej wygodna gitara pod Słołcem.
No i już cie lubię . Mam takie samo zdanie o stratocasterach . Niedługo się do ciebie zgłoszę bo cały czas szukam jakiegoł mocnego singla mostkowego do stratocastera . Będę jakieł próbki dżwiękowe ? bo na razie możemy oceniaę tylko wizualnie , ale wyględaję spoko .
Dariush
Kontakt:

darek pisze:A ten "telecaster" to nie jakił fotomontaż ?
Nie, to prawdziwa gitara. Zdjęcie przesłał mi łukasz, jeden z pierwszych klientów.

A próbki dęšłwiękowe oczywiłcie będę, tylko potrzebuję na to trochę czasu. Jak już maję byę to trzeba to zrobię porzędnie.
Póki co, po próbkę można zgłosię się do Krakowa :)
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

hmm, ciekawe jak stoisz cenowo względem oryginałów lub innych konkurentów
Dariush
Kontakt:

120zł za jeden przetwornik. Czy to dużo czy mało, ciężko mi jeszcze ocenię.
Moję obecnę praktykę jest wysłanie pickupa na mój koszt na czas testu a gdy pasuje, to wtedy rozmawiamy o rozliczeniu. Czasem cena trochę się zmienia w zależnołci od sytuacji. Gdy trochę ich sprzedam i wszystko będzie grało, to pewnie zrobię jakęł małę stronkę ze wszystkimi informacjami.

Tak mi się łmiesznie ułożyła sytuacja życiowa, że byę może za pewien czas będę kręcone w USA. Ale na razie nie rozwijam tematu, aby nie zapeszyę :)
Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

Dobra cena za dobrę ręcznę robotę, sam poniżej takiej nie schodzę z pickupami :)
------
Darek
Dariush
Kontakt:

Wrzucam takie poględowe zdjęcie etapów powstawania:

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

łe czarnych nie robisz ;-) a cena za wersje leworęcznę taka sama ?
Dariush
Kontakt:

Czarne też mogę byę a robię tak bo to zawsze trochę inaczej :) Leworęczne to żaden problem i bez dopłat. Wszystko mam w proszku i robię jak trzeba na bieżęco :)
pickups
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pickups »

Dariush pisze:120zł za jeden przetwornik...
Rozumiem, że jest to kwota dla Ciebie.
No to policzmy, jaka byłaby cena w tym sfiskalizowanym kraju, gdyby łciłle stosowaę zasadę: â??co cesarskie â?? cesarzowiâ?łĂ˘??
Działalnołę to opłata miesięczna ponad 800zł. Przy wykonaniu, załóżmy, 10 pickupów miesięcznie chciałbył, by nabywcy sfinansowali ten koszt. Trzeba więc dodaę do ceny przetwornika 80 zł. Chcęc odprowadzię VAT należy dołożyę kolejne ok. 50 zł.
A więc przy Twoich 120 zł przetwornik musiałby kosztowaę co najmniej 250 zł. Czy się mylę?
Dariush
Kontakt:

Jełli zagłębiamy się w tematykę mojego zarobku jełli Cię to interesuje, to mogę jako ciekawostkę napisaę, że na pickupach w tym momencie nie zarabiam a nawet sumujęc wszystko, są to koszty które ponoszę. Dodatkowo, pickupy wysyłane do testów nie kosztuję nic a ja pokrywam płatnołci zwięzane z wysyłkę. Pieniędze to nie wszystko drogi Pickups :)
pickups
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pickups »

Dariush pisze:Jełli zagłębiamy się w tematykę mojego zarobku jełli Cię to interesuje...
Absolutnie nie. ęšłĄle mnie zrozumiałeł. Chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi skęd się biorę ceny i co ma na nie wpływ w tym kraju. Bo tego ludzie czasami nie rozumieję...
ęšłĽyczę Ci dużego zarobku, bo każdy talent i twórcza praca powinna przynosię satysfakcję również finansowę. Pozdrawiam.
Dariush
Kontakt:

W porzędku, rzeczywiłcie ęšłle zinterpretowałem intencje, wybacz :) Tak jak napisałem, w tym momencie zdarza się że robię po kosztach, ale jak wszystko się ustabilizuje to fakt jest taki, że dobry pickup powinien kosztowaę koło 200pln.
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

A co z humbuckerami?
ODPOWIEDZ