Gitara multi scale
Moderator: poco
Gitara multi scale
Witam.
W gratisie dostałem olchowy wstępnie wycięty korpus typu ibanez. Wymyłliłem sobie że zrobię gitarę siedmiostrunowę o zmiennej menzurze. W tym temacie będę zadawał pytania na tematy z którymi będę miał dylemat.
Na gryf przygotowałem klejonkę merbał-mahoł . Odłożyłem go na jakił czas żeby wyrównały się naprężenia w klejonych kawałkach i odparowała wilgoc która weszła z kleju. W między czasie będę dopracowywał projekt.
Tak więc pierwsze pytanie.
Czy przy takiej konstrukcji dac jeden pręt czy już dwa?
Pierwsze założenie było że dam dwa o dwustronnym działaniu dla lepszego wykorzystania ich potencjału. Dostęp do łrub regulacyjnych od strony korpusu. Jak wam się wydaje, czy to nie przesada i czy dwa kanały na pręty nie osłabię niepotrzebnie konstrukcji gryfu?
W gratisie dostałem olchowy wstępnie wycięty korpus typu ibanez. Wymyłliłem sobie że zrobię gitarę siedmiostrunowę o zmiennej menzurze. W tym temacie będę zadawał pytania na tematy z którymi będę miał dylemat.
Na gryf przygotowałem klejonkę merbał-mahoł . Odłożyłem go na jakił czas żeby wyrównały się naprężenia w klejonych kawałkach i odparowała wilgoc która weszła z kleju. W między czasie będę dopracowywał projekt.
Tak więc pierwsze pytanie.
Czy przy takiej konstrukcji dac jeden pręt czy już dwa?
Pierwsze założenie było że dam dwa o dwustronnym działaniu dla lepszego wykorzystania ich potencjału. Dostęp do łrub regulacyjnych od strony korpusu. Jak wam się wydaje, czy to nie przesada i czy dwa kanały na pręty nie osłabię niepotrzebnie konstrukcji gryfu?
Możecie mnie ułwiadomię po co ta zmienna skala ? Ja nie ogarniam tych wynalazków. Jak taki potworek się stroi?
Jak mogę strawię wielostrunowołę w przypadku wirtuozów i efektów przez nich uzyskiwanych, tak nie widzę gry na takim dziwadle za wyjętkiem gry solowej. Czy dęšłwięk D będzie inaczej brzmiał i nie będzie to D, tylko trzeba się będzie domyłlaę co jest grane?
Jeżeli nie, to po jaka nagłę łmierę robię takie wiosła! ?Sztuka dla sztuki, dla pokazania, że coś można , czy ma to praktyczne zastosowanie?
Trudno takie wapno jak ja zlasowaę i stęd mnie to będzie interesowaę tylko jako ciekawostka , ale przydała by mi się odrobina odrdzewiacza.
Czy przez analogię skrzypce ze zmiennę skalę też się robi
Pozdrawiam, Ryszard
Jak mogę strawię wielostrunowołę w przypadku wirtuozów i efektów przez nich uzyskiwanych, tak nie widzę gry na takim dziwadle za wyjętkiem gry solowej. Czy dęšłwięk D będzie inaczej brzmiał i nie będzie to D, tylko trzeba się będzie domyłlaę co jest grane?
Jeżeli nie, to po jaka nagłę łmierę robię takie wiosła! ?Sztuka dla sztuki, dla pokazania, że coś można , czy ma to praktyczne zastosowanie?
Trudno takie wapno jak ja zlasowaę i stęd mnie to będzie interesowaę tylko jako ciekawostka , ale przydała by mi się odrobina odrdzewiacza.

Czy przez analogię skrzypce ze zmiennę skalę też się robi

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
W tym patencie (mowiac ogolnie i pobieznie) chodzi o wyciagniecie lepszego brzmienia ze strun basowych. Dluzsza menzura pozwala na ich "pelniejsze" wybrzmiewanie. Z kolei struny wyzsze z mniejsza menzura pozwalaja na wygodne i "szybkie" przebiegi w rejestrach wyzszych. Ukosne umiejscowienie progow pozwala na plynne przejscie od jednej do drugiej menzury. Autorem tego pomyslu jest Ralph Novak . Pelna nazwa tego patentu to Fanned frets. Teoretycznie mozna zrobic gitare , ktora dysponujac jednym gryfem bedzie miala w sobie zalety basu , barytonu i gitary...
Dodam jeszcze że w gitarach wielostrunowych np: 8 , 10 strun taki patent jak " fanned frets " eliminuje to że basowe struny wiszę jak makarony , a wioliny są napięte jak skóra na baranich ....... Podobno to tylko strasznie wyględa ,ale pochwili ręka się przyzwyczaja i jest to nawet wygodniejsze (bardziej anatomiczne) chociaż w niewiem jak jest z akordami barre 

A stroi się tradycyjnie? i ostatnie, czy ktoł z Was grał na takim przyrzędzie i możecie podaę przykład uznanego gitarzysty, który naparza na takim wiołle w normalnym użytkowaniu, a nie w garażu lub studio? coś mi to eksperymentem tręca i ciekawostka przyrodniczę.
Ale, czy eksperymentowaę jest zabronione? Chociaż przypomina mi to próby wykonania broni z wygiętę lufę strzelajęcej zza winkla, czyli była, strzelała, ale przestano się tym zajmowaę już dawno bo zrobiła by krzywdę obsłudze. Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est
Witam.
Zasadę i zalety tego rozwięzania przedstawił Zenek Spawacz. A staje się ono coraz popularniejsze w kręgach ciężkiego metalu gdzie korzysta się z obniżonych strojów. Jeszcze niedawno gitary siedmio strunowe były ewenementem, a teraz prawie każda szanujęca sie firma gitarowa ma w ofercie ołmiostrunowe. Gitarę multi scale ale ósemkę ma w ofercie Ran guitars, a wiadomo dla kogo oni robię gitary. Tak więc wydaje mi się że to po prostu naturalna ewolucja która znajdzie zastosowanie w okrełlonych gatunkach muzycznych.
Gołciem który gra na czymł takim i zdobywa coraz większy rozgłos jest Tosin Abasi z Animals as leaders.
Pozdrawiam.
Zasadę i zalety tego rozwięzania przedstawił Zenek Spawacz. A staje się ono coraz popularniejsze w kręgach ciężkiego metalu gdzie korzysta się z obniżonych strojów. Jeszcze niedawno gitary siedmio strunowe były ewenementem, a teraz prawie każda szanujęca sie firma gitarowa ma w ofercie ołmiostrunowe. Gitarę multi scale ale ósemkę ma w ofercie Ran guitars, a wiadomo dla kogo oni robię gitary. Tak więc wydaje mi się że to po prostu naturalna ewolucja która znajdzie zastosowanie w okrełlonych gatunkach muzycznych.
Gołciem który gra na czymł takim i zdobywa coraz większy rozgłos jest Tosin Abasi z Animals as leaders.
Pozdrawiam.
Witam.
Rusty Cooley już od dawna grał na takim instrumencie zrobionym przez Conkilna
http://www.conklinguitars.com/artists_rusty_cooley.html a teraz ma swojego Deana http://www.youtube.com/watch?v=Pvd9cXf8 ... ure=relmfu
Pozdrawiam.
Rusty Cooley już od dawna grał na takim instrumencie zrobionym przez Conkilna
http://www.conklinguitars.com/artists_rusty_cooley.html a teraz ma swojego Deana http://www.youtube.com/watch?v=Pvd9cXf8 ... ure=relmfu
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
DR4MA.
DR4MA.