Lakier Bezbarwny
Moderator: poco
-
Lakier Bezbarwny
Witam, mam pytanie zwięzane z lakierem bezbarwnym, chiałem polakierowac swoję odremontowanę gitare , a czytałem że dobrze nadaje sie do tego Lakier Nitro... jest mały problem z dostaniem go ponieważ pan który pracuje w sklepie malarskim powiedział że lakier ten został wycofany przez unie europejskę więc polecił mi ten:
http://www.syntilor.pl/produit/produkty ... 08,54.html
Mój jest połyskujęcy, pytanie czy nadaje sie do gitary klasycznej?
http://www.syntilor.pl/produit/produkty ... 08,54.html
Mój jest połyskujęcy, pytanie czy nadaje sie do gitary klasycznej?
Ěżyje sie tylko MuzykÄ
To jest poliuretan!
A nitro masz tu:
podkład
wykałczjęcy
Poliuretan nadaje się do instrumentu akustycznego pod warunkiem jednak że będzie on od momentu malowania elementem dekoracyjnym.
Chcesz graę, maluj nitro.
Pozdrawiam
A nitro masz tu:
podkład
wykałczjęcy
Poliuretan nadaje się do instrumentu akustycznego pod warunkiem jednak że będzie on od momentu malowania elementem dekoracyjnym.
Chcesz graę, maluj nitro.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-08-08, 14:51 przez popik10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Chcęc używaę poliuretanu trzeba wiedzieę, a raczej zdawaę sobie sprawę, że daje on grubę powłokę i dlatego nie jest stosowany powszechnie, a już w akustykach czy klasykach dubelt kicha. Wprawdzie taka powłoka daje się głęboko szlifowaę , ale jednoczełnie jest "tłumikiem".
Możliwe, że są już jakieł modyfikacje 'łonego', ale nie jestem pewny.
Lepiej jest zapytaę przedstawicieli handlowych ICA, Sopur itp. Może się dało by załatwic pokazowe lakierowanie ich wyrobami. (uwaga wrzuta) Popik mógłby we Wrocku cos takiego wyczaię i zrobię z tego film
Pozdrawiam, Ryszard
Możliwe, że są już jakieł modyfikacje 'łonego', ale nie jestem pewny.
Lepiej jest zapytaę przedstawicieli handlowych ICA, Sopur itp. Może się dało by załatwic pokazowe lakierowanie ich wyrobami. (uwaga wrzuta) Popik mógłby we Wrocku cos takiego wyczaię i zrobię z tego film

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
-
pisało na butelce że rozpuszczalnik do poliuretanu ,jak dawałem nitro to musiałem laę go dużo i często sie kasza robiła ten RBR paruje dosyę wolno i powłoki ładnie sie odpowietrzaję i nie robię sie mętne jak za grubo sie psiknie z rozpuszczalnikiem nitro często miałem takie problemypoco pisze:Wojtek, zapodałeł rozpuszczalnik do wyrobów nitrocelulozowych RBR, który jest dedykowanym do poliuretanów. Czy możesz uzasadnię takie działanie, bo czegoś tu nie rozumiem?
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam wojtek
Wojtku. Rozciełczalnika leje się tylko tyle , ile dopuszcza producent ponieważ nadmiar powoduje utratę pierwotnych włałciwołci i mętnienie. To co piszesz o tych krupach, to tak się czasami dzieje, jak wlejesz za dużo na raz i próbujesz "wrobię" go w masą. Zawsze dodajemy po trochę.
Poczytaj na forum, a znajdziesz informacje jak poradzię sobie z tymi problemami o których piszesz.
Trzeba bowiem pamiętaę , że rozciełczalniki maję różne składy chemiczne i mogę powodowaę rozwarstwianie się składników, nie mogę stanowię wagowo i procentowo więcej niż... w całej masie. To jest zwięzane z póęšłniejszymi ich włałciwołciami na przedmiocie i możliwołcię np. polerowania. Powierzchnia na oko cacy, a jak zaczniesz coś działaę lub po pewnym czasie okazuje się kupa. Stęd byłbym ostrożny w ferowaniu jako naj .. metod chałupniczego uzyskiwania okrełlonych efektów. Owszem, czasami są to metody nowatorskie i efektywne, ale to może byę zwięzane z jednym, jedynym i niepowtarzalnym układem jaki stał się przyczynkiem powstania nowej metody. Wystarczy zmienię producenta jednego ze składników, a wyjdę inne efekty. Czasami opłakane.
Dlatego też nie polecam eksperymentów na otwartym organizmie instrumentu. To co jest sprawdzone po wielokroę, to należy stosowaę i trzymaę się wytycznych producenta.
Poza tym Wojtku, lakier nitro nakłada się cieniutkimi warstwami wielokrotnie dla uzyskania powłoki o potrzebnych włałciwołciach i nie widzę potrzeby rozciełczania go aż tak mocno. Wystarczy podgrzaę go w kępieli wodnej i mam miodzio. O tym i innych metodach pisali koledzy na forum.
Pozdrawiam, Ryszard
Poczytaj na forum, a znajdziesz informacje jak poradzię sobie z tymi problemami o których piszesz.
Trzeba bowiem pamiętaę , że rozciełczalniki maję różne składy chemiczne i mogę powodowaę rozwarstwianie się składników, nie mogę stanowię wagowo i procentowo więcej niż... w całej masie. To jest zwięzane z póęšłniejszymi ich włałciwołciami na przedmiocie i możliwołcię np. polerowania. Powierzchnia na oko cacy, a jak zaczniesz coś działaę lub po pewnym czasie okazuje się kupa. Stęd byłbym ostrożny w ferowaniu jako naj .. metod chałupniczego uzyskiwania okrełlonych efektów. Owszem, czasami są to metody nowatorskie i efektywne, ale to może byę zwięzane z jednym, jedynym i niepowtarzalnym układem jaki stał się przyczynkiem powstania nowej metody. Wystarczy zmienię producenta jednego ze składników, a wyjdę inne efekty. Czasami opłakane.
Dlatego też nie polecam eksperymentów na otwartym organizmie instrumentu. To co jest sprawdzone po wielokroę, to należy stosowaę i trzymaę się wytycznych producenta.
Poza tym Wojtku, lakier nitro nakłada się cieniutkimi warstwami wielokrotnie dla uzyskania powłoki o potrzebnych włałciwołciach i nie widzę potrzeby rozciełczania go aż tak mocno. Wystarczy podgrzaę go w kępieli wodnej i mam miodzio. O tym i innych metodach pisali koledzy na forum.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ale powiedz mi bo ja maluje natryskiem niskociłnieniowym tez bym wolał żeby sie dało całkiem bez rozcienczalnika tak jak z U-POL em ,ale po prostu nie idzie .Wiem że rozpuszczalnik psuję sprawe dla tego zupełnie przypadkiem ,zrobiłem eksperyment z tym RBR dolewam ciutke i idzie pomalowałem na razie dwie gitary w ten sposób i sie sprawdziło .Oczywiłcie że robiłem próbki szkoda gitary ,ale poliuretany mi nie pasuję jedynie co to maluje nimi szyjki gryfów .No i oczywiłcie mam zapisane jaki lakier i rozpuszczalnik .
Jak był mógł mi wytłumaczyę o co chodzi z tę kępielę wodnę to stawiam piwo
Wiem że cieniutkim i czasem mi głupio <blondynek > ale jak sie robi ładny przelew to aż korci zeby psiuknęc deko więcej
pozdrawiam wojtek
Jak był mógł mi wytłumaczyę o co chodzi z tę kępielę wodnę to stawiam piwo

Wiem że cieniutkim i czasem mi głupio <blondynek > ale jak sie robi ładny przelew to aż korci zeby psiuknęc deko więcej

pozdrawiam wojtek
-
-
http://allegro.pl/vidaron-podklad-nitro ... 00034.html Rozciełczalnika jeszcze niemam, narazie mam przemalowanę gitarke bejcę rustykalnę kolor palisander dałem kilka warst i wyszedl ladny efekt.
Ěżyje sie tylko MuzykÄ