Odciąg wiórów.

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Odcięg wiórów.

Nieprzeczytany post autor: molu »

Bry.

Każdorazowo po frezowaniu czy też szlifowaniu miałem okolicę jak po erupcji Wezuwiusza.. pył i wióry wszędzie. Mam nadzieję, że uda się pozbyę problemu. Wykonałem prosty odcięg wiórów podłęczony do odkurzacza. Koszt w moim przypadku zerowy, wszystko było pod rękę.
Nie mam teraz możliwołci przetestowania w praktyce, ale w mieszkaniu bezproblemowo zadziałał na "zaimprowizowanych" łmieciach. Główne elementy wykonane z rur pcv. Stożek formowany na goręco (opalarka). Zasadę działania i plany można znaleźć na wielu stronach w necie (chociażby na youtube. szukaę można po słowach - diy cyclone dust separator). Nic nie liczyłem, wymiary i proporcje na oko. Warto mieę odkurzacz z regulację siły ssania. Domowy odkurzacz mam z regulację i działa super, natomiast docelowy sprzęt jest bez regulacji, dołę mocno cięgnie, co powoduje zgniatanie pojemnika na łmieci. Pozostaje zmniejszenie cugu, albo wzmocnienie kubła od wewnętrz. Fotki poniżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

T.
Ostatnio zmieniony 2015-01-17, 18:43 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Dobre :-D
Potrzebuje czegoś takiego szczególnie jak frezuję mdf, pyłu od cholery.
Należy się piwo :lol:
Jedno pytanie, jak się ma odkurzacz po takim siorbaniu?? ęšłĽyje jeszcze?? ;-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Odkurzacz żyje, ale warto mieę regulację obrotów żeby nie pracował ma maxa.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Molu mnie ubiegł w prezentacji i zaproponowaniu takiego rozwięzania. :lol: To jest moim zdaniem jedyne rozsądne ustrojstwo dla naszych celów. Musisz jeszcze tylko zrobię w deklu wiadra otwór wyrównujęcy ciłnienie, taki wentyl i nie będzie zgniatane. :-D Można też podwiesię worek jutowy w osłonie z fizeliny lub worek na łmieci z pcv, ale dekompresję trzeba zrobię. Wióry maja opadaę grawitacyjnie.
Jedynym elementem wymagajęcym dołwiadczalnego doboru jest długołę i łrednica rury , która biegnie od dekla wgłęb /do której podłęczamy odkurzacz/. To się jakoł liczy w zależnołci od wydajnołci wentylatora, ale nie ma sensu bawię się w jakieł super konstrukcje.
Odkurzacz dobrze jeżeli ma dodatkowy własny filtr np. HEPA, bo to nigdy nie wiadomo, a sprzętania potem od pyty. :mrgreen:
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Worek sobie daruję, ale dzięki za podpowiedęšłz otworem.

T.
inf-el

Nieprzeczytany post autor: inf-el »

Ja kupiłem wczoraj w Castoramie typowy odcięg za ponad 300 zł.
Niestety nie ma regulacji i w nocy nie można pracowaę bo jest za głołny.
Obrazek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

W odkurzaczu jest silnik komutatorowy więc wykorzystaj do regulacji obrotów łciemniacz lub inne urzędzenie z triakiem. Jest tego w necie od pyty.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ