Materiał pokazujący cykl produkcyjny (jakkolwiek źle to brzmi) skrzypiec Hofnera - klik.
Oglądałem to z wyjątkową przyjemnością, bo zawsze sprawia przyjemność patrzenie na kogoś, kto zna się na swoim rzemiośle, a poza tym używa tak naprawdę bardzo prostych narzędzi do niezwykłych celów. Gorąco polecam.
Mam nadzieję, że nie zdublowałem tego filmu na forum.
Hofner - czyli jak to jest zrobione
Moderator: poco
Bardzo dobry film poglądowy n/t obróbki topów i spodów do gitar z profilowanymi elementami. I tak top tylko góra dla Gibsona LP, a obustronnie do archtopów i hollow body.
Gięcie boczków tak dla smyczków jak i akustycznych i klasycznych gitar oraz archtop też.
Bardzo mi się podobała wyrówniarka na samym początku.
I proszę zwrócić uwagę na zastosowanie narzędzi ręcznych, a jako lepiszcze klej glutenowy (kostny, skórny), to jest sedno lutnictwa, nie produkcji.
Jednym słowem film o wszechstronnym przeznaczeniu na przykładzie wykonania skrzypiec.
Polecam adeptom sztuki lutniczej.
Pozdrawiam, Ryszard
Gięcie boczków tak dla smyczków jak i akustycznych i klasycznych gitar oraz archtop też.
Bardzo mi się podobała wyrówniarka na samym początku.
I proszę zwrócić uwagę na zastosowanie narzędzi ręcznych, a jako lepiszcze klej glutenowy (kostny, skórny), to jest sedno lutnictwa, nie produkcji.
Jednym słowem film o wszechstronnym przeznaczeniu na przykładzie wykonania skrzypiec.
Polecam adeptom sztuki lutniczej.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est