Scalloping- how to?
Moderator: poco
Scalloping- how to?
Witam,
Chciałbym się dowiedziec jak wykonac scalloping całej podstrunnicy. Czyli:
1. Jakie narzędzia będę mi potrzebne? Widziałem faceta który robił to papierem łciernym, a następny dłutami, a jeszcze kolejny pilnikiem.
2. Czym to wygładzic potem żeby to ładnie wyględało?
Chciałbym się dowiedziec jak wykonac scalloping całej podstrunnicy. Czyli:
1. Jakie narzędzia będę mi potrzebne? Widziałem faceta który robił to papierem łciernym, a następny dłutami, a jeszcze kolejny pilnikiem.
2. Czym to wygładzic potem żeby to ładnie wyględało?
Dominiku. Obejrzyj filmik zaproponowany przez Szopika i będzie wszystko jasne. Wprawdzie pokazano tam tylko scaloping na najwyższych progach, ale to samo będzie się odnosię do pozostałych. Narzędzia tradycyjne, czyli pilniki okręgłe i półokręgłe dla niższych progów oraz papier łcierny różnej gradacji. Dodatkowo możesz sobie wykonaę "pilniki" z papieru łciernego poprzez nawinięcie papieru na okręgły kołek. Majęc kilka kołków o różnej łrednicy masz całę paletę potrzebnych narzędzi. Pozostaje teraz wybór głębokołci szlifowanych wgłębieł.
Nie wiem po co masz zamiar niszczyę podstrunnicę, ale to Twój wybór.
O scalopingu masz też w słowniku forumowym http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?p=9032#9032 pod hasłem podstrunnica, Zenek pokazywał swoja gitarę z gryfem scaloping oraz tu http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard
Pozdrawiam, Ryszard
Nie wiem po co masz zamiar niszczyę podstrunnicę, ale to Twój wybór.
O scalopingu masz też w słowniku forumowym http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?p=9032#9032 pod hasłem podstrunnica, Zenek pokazywał swoja gitarę z gryfem scaloping oraz tu http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ja mam scalloping w stratocasterze od 16 progu i gra się rewelacyjnie (też mam duże paluchy ) Jednak nigdy bym nie zrobił tego zabiegu na całej podstrunnicy i kategorycznie odradzam scalloping całego gryfu poczętkujęcym gitarzystę . Oczywiłcie to wszystko jest rzeczę indywidualnę i zależy od upodobał manualnych . Ja uwielbiam potężne progi niczym szyny kolejowe
a np mój dobry kumpel (najlepszy gitarzysta którego znam osobiłcie ) który 25 lat temu pokazał mi jak się stroi gitarę i gram dzięki niemu pierwsze co robi jak gitara wpadnie mu w ręce to szlifuje progi niemal do zera
także to kwestia indywidualnych upodobał . Co do technicznej strony tego zabiegu ,to robiłem to okręgłym pilnikiem na który nawijałem w zależnołci od potrzeby odpowiednię ilołę papieru łciernego , oczywiłcie progi trzeba zabezpieczyę ( najlepiej gumowę tałmę izolacyjnę )

Ostatnio zmieniony 2012-08-24, 10:54 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie miałeł/masz problemów ze zniekształcaniem dęšłwieków spowodowane nadmiernym naciskaniem struny w miejscach wyscallopowanych? Ciekawi mnie to bo to częsty problem jak ktoł sobie skallop zrobi, przynajmniej na poczętku.Andrzej pisze:Ja mam scalloping w stratocasterze od 16 progu i gra się rewelacyjnie
Włałnie z tego powodu mam scalloping od 16 do 21 progu i właśnie dlatego odradzam scalloping na całej podstrunnicy (zwłaszcza poczętkujęcym ) Ja już trochę gram i mam już w pewnym sensie wyęwiczonę pamięę mięłni w ręku , ale przy zmianie strun (zwłaszcza na innę grubołc ) przy pełnym scalpingu nie da się uniknęę przekłamania dżwięku jełli się zagra np akord bare . Na 16 progu odległołci między progami już nie są tak duże i spokojnie da się to opanowaę. Osobiłcie jestem zadowolony z tego zabiegu i myłlę że zwiększa to szybkołc gry w tych pozycjach nawet o 20 /30% . Scalloping czy jak to kiedyś mówiono zapiekankę całej podstrunnicy pozostawił bym jednak wirtuozom takim jak Yngwie Malmsteen czy Ritchie Blackmore który pierwszy to zrobił w swojej gitarze , w przeciwnym razie może się okazaę że nie jestełmy w stanie tego opanowaę i po prostu jak napisał poco zniszczyliłmy tylko podstrunnicę i na dodatek nikt nie będzie chciał takiej gitary kupię .Piniasty pisze:Nie miałeł/masz problemów ze zniekształcaniem dęšłwieków spowodowane nadmiernym naciskaniem struny w miejscach wyscallopowanych? Ciekawi mnie to bo to częsty problem jak ktoł sobie scalloping zrobi, przynajmniej na poczętku.Andrzej pisze:Ja mam scalloping w stratocasterze od 16 progu i gra się rewelacyjnie