Dla kogo to forum?

Tutaj czekamy na waszę inicjatywę...To co powinno byę a niema , to co jest a nie powinno byę etc.

Moderator: poco

wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

OlseNN pisze:Moim zdaniem, dokładanie kolejnych kategorii to nie jest najlepszy pomysł. Im mniej, tym lepiej (w granicach rozsądku). A dlaczego? Otóż wyobraęšłmy sobie sytuację, że mamy dwie kategorie: "gryfy" i "korpusy", a ktoł chce się dowiedzieę czegoś na temat innowacyjnej metody łęczenia gryfu z korpusem. I co wtedy? Już w tej chwili kategorii jest na tyle dużo, że przy w miarę rozwoju dyskusji w zasadzie dany wętek należałoby podzielię i przeniełę - tylko że nie zawsze da się to zrobię bez uszczerbku dla spójnołci wętku. Także IMHO nie tędy droga.
Ale to był tylko taki przykład z tym podziałem ,może byę zupełnie inny .
pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Sylwku. Masz rację, ale spróbuj wyprostowaę to, co już napisane zostało. Należało by wykonaę inwentaryzację tematów i postów , dokonaę zmiany nazewnictwa tak, aby przekierowanie do konkretnego następowało niejako z automatu, a jeszcze lepiej nadaę im numer wg jakiegoł klucza, który powinien byę najpierw. Może potworzyę podgrupy w ramach jednego tematu. To nie będzie łatwa sprawa. Aż się boję. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Co masz na myłli piszęc o "nadaniu numeru"? To technicznie trudne, bo silnik forum ma swoje ograniczenia. Najważniejsze tematy zawsze można przykleię.

Chyba wystarczy wyegzekwowaę precyzyjne tytułowanie tematów.

Jest niedziela, nie dłubię przy gitarze, ale tak sobie myłlę, że propozycja znaczników w tematach, jełli mędrze ustalię katalog takich słów kluczowych - może pomóc. Przykładowo - jełli (a się uczepiłem, ale to najprostszy z przykładów) w różnych działach mamy tematy ze znacznikiem [gryf] To wyszukiwarka pokazuje oczywiłcie wszystkie posty, które zawieraję to słowo ale od razu widaę też konkretne tematy. Domyłlam się, że wynik po wpisaniu słowa "gryf" wyględał by tak:

- pierwsza gitara shopiKa (temat z galerii)
- nowa seria basów Zenka Spawacza (temat galerii)
- [gryf] złamana główka gryfu - czy da się naprawię? (z działu wykonanie i techniki)
- nowe cudo Ryszarda ( temat z galerii tam wspomina się o gryfie z klonu na przykład więc wyszukiwarka pokazała)
- [gryf] bolt-on czy set-in w moim projekcie? (temat z działu plany i projekty)
- [podstrunnica] czy malowaę podstrunnicę w gryfie z jednego kawałka?

Zobaczcie jak łatwo by było społród takich wyników wyszukaę konkretnie nas interesujęce tematy.
poco
Moderator

Oczywiłcie słowo "nadanie numeru" jest tożsame z np. Znacznikiem. Chodziło mi o takie indeksowanie, które doprowadzi do odpowiedzi. Warunek, że ten indeks kierunkowy powinien byę nadany przy zakładaniu tematu. Teraz to może nie wypalię, bo a/ nie ma takiej indeksacji poza podziałem na działy i podrozdziały, b/ słowa kluczowe występuję w wielu różnych tematach i stęd należało by przełledzię wszystkie, a to samo dzieje się teraz, c/ następi takie poszatkowanie działów, że strona tytułowa forum będzie jak księżka życzeł i zażaleł.
Ja się zgadzam, że najwygodniej było by wprowadzię katalog słów kluczowych, ale kto zagwarantuje, że to słowo kluczowe nie zostanie użyte w innej konfiguracji w temacie o drewnianych karabinach i tam zostanie dokonane przekierowanie?
Myłlę, że sprawę może ułatwię to, co napisał shopik, a mianowicie precyzyjne tytułowanie tematu plus umieszczenie go we włałciwej działce tematycznej.
To co jest teraz przedmiotem rozważał, to już swojego rodzaju rozlane mleko, a propozycje dotyczęce zmian niejako konsekwencję wzrostu zainteresowania, specjalizacji w szukaniu odpowiedzi itd, itd. To wszystko racja, ale szufladkowanie to rodzaj kagałca, który wyklucza spontan jaki musi byę udziałem każdego forum. Ponadto to o czym rozmawiamy, to dla mnie nie są puzzle gdzie element musi byę w łciłle okrełlonym miejscu, a raczej lego. Dlatego m.in jest trudnołę w zdefiniowaniu wszystkiego, co mogło by ułatwię życie każdemu. Potrzeby i sposób widzenia tego samego tematu są różne dla każdego z nas. Po co daleko szukaę. Wystarczy uruchomię wyszukiwarkę w necie i też dostaniemy odpowiedzi zawierajęce słowo kluczowe w takich miejscach, że nawet byłmy nie pomyłleli.
Na tym etapie nie widzę za bardzo potrzeby majstrowania w forum. Dotychczas kto potrzebował znaleźć odpowiedęšłna pytanie, to ję znalazł sam lub z nasza pomocę. A to, że trzeba szukaę i są szczętkowe informacje na okrełlony temat w różnych działach , to tego niestety nie da się wyeliminowaę. Serfowanie po forum skutecznie pełni dodatkowa funkcję edukacyjnę.
Powiadam Wam, szukajcie , a znajdziecie! :mrgreen:
Takie jest moje osobiste zdanie, z którym się całkowicie zgadzam. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wsłuchiwaę sie w głosy forumowiczów należy, rozważaę racje za, a nawet przeciw, ulepszaę to co jest możliwe, ale znowu jest bariera techniczna zwięzana z tym co powoduje , że forum jest takie jakie jest, bo inne po prostu za takie pieniędze byę nie może. Czy da się więcej? Czy jest taka wyraęšłna potrzeba? Odp. tak, da się. Nie widzę i szkoda tracię czas, bo jeszcze się taki nie urodził, żeby każdemu dogodził
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

poco pisze:A to, że trzeba szukaę i są szczętkowe informacje na okrełlony temat w różnych działach , to tego niestety nie da się wyeliminowaę. Serfowanie po forum skutecznie pełni dodatkowa funkcję edukacyjnę.
A to jest kwestia, o której zapomniałem, a która ma kapitalne znaczenie. Sam niejednokrotnie przy poszukiwaniach natrafiłem na coś co przydało się póęšłniej.

Jeszcze tylko ostatnie wyjałnienie, co do mojego pomysłu. (nie chciałbym, żeby to co piszę było potraktowane jako nachalne ratowanie łwiata na siłę - po prostu chwilowo wymuszona jest przerwa w działaniu i sobie tak luęšłno kombinuję):

Wdrożenie mojego pomysłu nie wymagało by zmian w podziale działów na forum, ani ingerencji / moderacji istniejęcych działów/temtów. Wystarczy, że nowe tematy były by zakładane zgodnie z jakimł kanonem.

Jednak, tak jak mówi zawsze mój Tato: Trzeba sobie zawsze postawię bardzo ważne pytanie: Po co? :-)
inf-el

Nieprzeczytany post autor: inf-el »

Też popieram taki szczegółowszy podział, ale większołę adminów nigdy nie widziała potrzeby.
poco
Moderator

Szopiku, w ten sposób będziesz korzystał z uporzędkowanej wiedzy od momentu zadziałania takiego nazwijmy to klucza. A co z już istniejęcymi zasobami? Czy gra warta łwieczki i rzeczywiłcie ułatwi korzystanie ?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Nie wiem, czy ułatwi. Taki pomysł zadziałał na innym forum. Czy tutaj? Tutaj jest bardzo duża rozmaitołę. Na pewno nie jest wykonalne, by zmoderowaę stare wpisy. Wdrożenie takiego systemu jest bardzo naturalne. Nie spowoduje chyba bałaganu - bo nadal trzeba umieszczaę tematy w odpowiednim dziale. W silniku forum też nic się nie grzebie. Ale podkrełlam, że nie zamierzam robię rewolucji - bo takowe nigdy nie wychodzę na dobre. Nie mam też więcej argumentów na obronę pomysłu :-) Na razie pomysł został rzucony, bo kwestia wyszukiwania pojawiła się w tym wętku. Jak ktoł kiedyś go podejmie (bo na razie tylko kilka osób dyskutuje) to dobrze. Jełli nie - też się nie obrażę, tym bardziej, że... jutro składam wstępnie moję pierwszę gitarę i to będzie prawdopodobnie powód do zmartwieł :-)
ODPOWIEDZ