Piła tałmowa Hammer N-440

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
palisander

Piła tałmowa Hammer N-440

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Witam.

Jak w temacie. Zachorowałem na tę maszynkę...!!! :cry: :cry: :cry: hehehehe.....

Napędzana silnikiem 3 kW 230 V i przy odpowiedniej tałmie tnęcej można formatowaę nawet twarde egzotyki na obłogi. No i konstrukcja jest naprawdę solidna i efekty cięcia z zadowalajęcę dokładnołcię

Polecam opis i filmiki:

http://www.felder-narzedzia.pl/8head-00 ... -1920.html

http://www.youtube.com/watch?v=EVVekeUT ... ure=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=M_dxoQwz ... ure=relmfu

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Pochwalam wybór. Przy tej łrednicy kół żaden temat nie jest problemem.
Nie wiem tylko jak będzie z tym prowadzeniem tałmy.
Jak będziesz miał więcej praktycznych informacji, to zapodaj.
Powiem szczerze, że za wiele mniejsze pieniędze kupił bym naszę Remę. Ta to daje możliwołci! Jedyny mankament, to jej wysokołę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander

Może byę też ęšłĽefam... , ale chodzi mi o maksymalnę moc przy zasilaniu 230 V i o dokładnołę prostych cięę max 80 cm długołci żeby tałma nie błędziła zbytnio.

Głownie chodzi mi o rozcinanie egzotyków na formatki.

Jak koledzy znajda jakęł alternatywę dla tego sprzętu to proszę o info. Temat przyszłołciowy i nie zbyt goręcy , ale Jełli 11.12 2012 nie bedzie kołca łwiata , do myslę , że po Nowym Roku będę chyba gadał już konkretniej w temacie...hehehehe.... ;-)
podstawa to dokładność
poco
Moderator

ęšłĽefam też, oczywiłcie. Na allegro jest bardzo dużo dobrych jakołciowo i tanich pił o możliwołciach nieograniczonych, a kwestia silnika, to sprawa drugorzędna. Zawsze można go wymienię na inny, a w razie czego także przezwoię na 230v. Do rozdzielania będziesz potrzebował szerszej piły rzędu 35-45 mm, bo szersze nie będę pracowaę w typowych prowadnicach, a moc silnika zredukujesz posuwem. Przecież nie będziesz cięł na akord m3.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander

Jest trochę czasu więc pogrzebię jeszcze i zorientuję się zasięgajęc opinii innych. Po głowie coraz częłciej chodzi mi pomysł żeby zakupiony materiał docelowo rozcinaę nie tylko na własne potrzeby, ale i na handel i stworzyę może pod koniec przyszłego roku jakęł małę stronkę z drewnem na klasyki i akustyki. Takie tam przymiarki delikatne i na przyszłołę. Co z tego wyjdzie...? Bóg jeden wie...? ;-)
podstawa to dokładność
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Napewno wyjdzie , bo zainteresowanie budowa instrumentow nie jest takie male , a wielu chcialoby po prostu sprobowac. Juz na naszym forum napewno znajdzie sie kilku chetnych do kupna lutniczego drewna....
Awatar użytkownika
palisander

Witam.

Tak też właśnie sobie pomyłlałem, że w Polsce nadal pustynia jełli chodzi o takie sprawy i gotowe formatki wstępnie rozcięte i obrobione do budowy gitar i innych akustycznych . Jełli już ktoł oferuje materiał to ceny są astronomiczne albo dostępnołę żadna. Docelowo ( myłlę , że za jakieł trzy lata) będę chciał mieę w ofercie całe spektrum podstawowych gatunków na boki, tyły, ( palisander indyjski lub santos, padouk, sapeli, tigerwood, wenge, jawor falisty oraz inne ) i płyty wierzchnie ( łwierk i cedr) oraz rozcięte elementy do budowy gryfów. No i myłlę też o cenach które zadowolę zainteresowanych tematem. To chyba nadal nisza na rynku ziejęca pustkę w naszym kraju, a myłlę, że zapotrzebowanie będzie rosnęę na takie sprawy.
Póki co sprawa w fazie myłlenia i liczenia oraz przygotował pod wieloma względami. ęšłĽeby dobrze to zrealizowaę i ruszyę faktycznie z miejsca ze ,,zdrowym startem" i niczego na wstępie nie popsuę potrzeba trochę pracy i pieniędzy...
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

No i obowięzkowo w ofercie drewno na elektryki proszę pana!
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

shopiK pisze:No i obowięzkowo w ofercie drewno na elektryki proszę pana!
jestem drugi w kolejce
poco
Moderator

Ponieważ temat orbituje w offtop zamykam. Dalsze dyskusje w innym dziale nie zwięzanym z Piła tałm...........
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zablokowany