Bass ala Hohner

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

jackjazz

Bass ala Hohner

Nieprzeczytany post autor: jackjazz »

Przedstawiam kilka zdjęę starego basu lutniczego wykonanego jeszcze w latach 60-tych.
Niestety był w kiepskim stanie,chciałem zeby cały był w kolorze natural ale na pudle były 2 peknięcia i dlatego zrobiłem sunburst.
Wszystkie czełci jak: płytka elektroniki ,pickguard i podstawki pod defilowskie przetworniki oraz biding "F"-ów zrobiłem we własnym zakresie.
Wierzchnia i tylna płyta ze łwierka tzw "dłubanka" bokczki jawor.
Gryf wykonany z jaworu falistego a podstrunnica i siodełko z hebanu.
Wykończenie lakierem poliuretanowym.
Zejęło mi to kilka miesięcy i jest to pierwsza odrestaurowana gitara przeze mnie
Załączniki
img_9801.jpg
img_9754.jpg
DSCN2129.JPG
DSCN2122.JPG
a tak to wyglądało...
a tak to wyglądało...
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No pięknie zrobiłeł. Naprawdę cieszy oko. Piękna gitara tak w ogóle. Normalnie The Beatles!! :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Super. Mniamniułna. :mrgreen: I niech ktoł powie, że Defil nie robił dobrych gitar. Cudze chwalicie swego nie znacie. Czy coś zmieniłeł w stosunku do oryginału?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
jackjazz

Nieprzeczytany post autor: jackjazz »

Ta basówka nie jest Defilowska tylko lutnicza. Jakił lutnik robił ja w latach 60-tych i odkupiłem ja od starszego pana który posiadał całkiem pokazna kolekcje i lutniczych i defilowskich gitar. Wsadziłem tam tylko przetworniki z Defila romeo a podstawki odlewałem z zywicy bo żadne nie pasowały przez profil pudła.
Zrobiłem ję dla mojego ojca który w latach 60-tych był basistę i marzył o skrzypcówce.
Teraz przerabiam mu defila carioce który bedzie cały w naturalu.
Jest juz prawie skołczony wiec niedługo wrzucę kilka fotek

Posty scalone, nie piszemy postów jeden po drugim. Jest opcja "zmieł", gdzie możesz dopisaę trełci.
Ostatnio zmieniony 2012-09-11, 08:27 przez jackjazz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hubertus

Nieprzeczytany post autor: hubertus »

Naprawdę robi wrażenie! To jest właśnie to co lubię. Instrument przeleżał sobie kilka latek, nie miał nadziei na lepszy łwiat...a tu proszę, ktoł dał mu drugę szansą!
ODPOWIEDZ