Fizyka

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Rosewood

Fizyka

Nieprzeczytany post autor: Rosewood »

witam,
znalazłem na YT coś takiego, może mi ktoł wytłumaczyę
co to jest ten mikroszlif i o co chodzi z tę grawitację ....

tu jest link do Tej prezentacji

http://www.youtube.com/watch?v=3f-_ACjjzpI&feature=plcp
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ktoł poleciał w kulki, albo przyrzęd ma do bani i zamocował gitarę bez ustabilizowania.
Obejrzyj te informacje, a zrozumiesz czy to jest możliwe w przypadku włałciwego zamocowania gitary. To jest ten sam lub podobny przyrzęd.
http://www.stewmac.com/shop/Fretting_su ... k_Jig.html
A tak na marginesie. to nie zauważyłem, żebył przywitał się z kolegami z forum i co nieco o sobie zapodał. Jestełmy ciekawskę gromadkę i lubimy wiedzieę kto z kim, czym itd. To się nazywa kindersztubę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Rosewood

poco pisze:Ktoł poleciał w kulki, albo przyrzęd ma do bani i zamocował gitarę bez ustabilizowania.
Obejrzyj te informacje, a zrozumiesz czy to jest możliwe w przypadku włałciwego zamocowania gitary. To jest ten sam lub podobny przyrzęd.
http://www.stewmac.com/shop/Fretting_su ... k_Jig.html
A tak na marginesie. to nie zauważyłem, żebył przywitał się z kolegami z forum i co nieco o sobie zapodał. Jestełmy ciekawskę gromadkę i lubimy wiedzieę kto z kim, czym itd. To się nazywa kindersztubę.
Pozdrawiam, Ryszard
Dziękuje Ryszardzie już wiem ze jest to niemożliwe przy zapiętej prawidłowo gitarze. Po prostu ktoł sfilmował jak gitara opada na zegar pomiarowy.Myłlę że ciężenie powszechne nie wygina gryfu. Dałem się chyba nabraę bo nie znałem tego urzędzenia.
Trochę drogie by kupowaę do budowy jednej gitary ale myłlę ,ze ktoł ma takie urzędzenie poprawnie działajęce i po prostu wyrównanie progów komuł powierzę

pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Pali-sander. Takie urzędzenie ma niewielu , a zwykle robię przy gryfach swoimi metodami.
Jak potrafisz czytaę, to w trełciach forum znajdziesz wszystko do wykonania tej czynnołci.
Wybór należy do Ciebie. :-P
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Rosewood

poco pisze:Pali-sander. Takie urzędzenie ma niewielu , a zwykle robię przy gryfach swoimi metodami.
Jak potrafisz czytaę, to w trełciach forum znajdziesz wszystko do wykonania tej czynnołci.
Wybór należy do Ciebie. :-P
Pozdrawiam, Ryszard
zmieniono mi nick na Rosewood a i jeszcze raz dzięki za linka stewmac.com, niezła kopalnia jeżeli chodzi o wyposażenie warsztatu.Ostatnio mam mało czasu ale sukcesywnie sobie poczytam ...:)
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Dobre :mrgreen: tylko że na biegunie przycięganie może byę inne niż na równiku ,powinni do gitary sprzedawaę lutnika
Rosewood

powinni jeszcze nakręcię film jak grawitacja wyrywa pickupy....
ODPOWIEDZ