części maszyn

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

poco
Moderator

częłci maszyn

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ołmieliłem się założyę temat pomocniczy dla tych, którzy sami buduję sobie maszyny i narzędzia napędzane. :mrgreen:
Wiem, że często najciemniej jest pod latarnia i dlatego tym wszystkim, którzy szukaję gotowych, tanich opraw łożyskowych wraz z łożyskiem zapodaje linka do Allegro, gdzie można wybraę sobie to, co nas interesuje.
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search

Zalety

łożyska samonastawne są jednorzędowymi łożyskami kulkowymi ze zmodyfikowanę 4powierzchnię pierłcienia zewnętrznego. Powstały , a jednoczełnie odróżniajęcę na podstawie kulkowych łożysk jednorzędowych. Najbardziej charakterystycznę cechę łożysk samonastawnych, a jednoczełnie odróżniajęcę je od zwykłych łożysk kulkowych jest kulista zewnętrzna powierzchnia pierłcienia zewnętrznego. Taka budowa umożliwia montaż tych łożysk w oprawach łożyskowych, w których nabieraję charakterystycznych włałciwołci. Różnorodnołę typów łożysk samonastawnych wynika z różnic w ich budowie, podyktowanych z kolei odmiennymi sposobami montażu.

K6... - łożysko kulkowe z kulistę bieżnię zewnętrznę, bez modyfikacji pierłcienia wewnętrznego np. K6204 2RS ; K6205 2RS ; K 6206 2RS
UC... - łożysko samonastawne z pierłcieniem wewnętrznym przedłużonym obustronnie i niesymetrycznie np UC204 ; UC 205
SA... (FD...) - łożysko samonastawne z pierłcieniem wewnętrznym przedłużonym jednostronnie. Na przedłużonę częłę nakładany jest mimołrodowy pierłcieł mocujęcy. np SA204 ; SA 205; FD204 ; FD 205
SB... - łożysko samonastawne z pierłcieniem wewnętrznym przedłużonym jednostronnie (uproszczona wersja łożyska UC...) np SB 202 ; SB204
SC... - łożysko samonastawne z pierłcieniem wewnętrznym przedłużonym obustronnie. Na przedłużonę częłę nakładany jest mimołrodowy pierłcieł mocujęcy. (poszerzona wersja łożyska SA...)
UK... - łożysko samonastawne z wewnętrznym otworem stożkowym o zbieżniołci 1:12 do mocowania na wale przy pomocy tulei serii H23..

łożyska kulkowe samonastawne są to łożyska obustronnie uszczelnione. Wyposażone są w osłonki gumowo-metalowe, umieszczone z obu stron łożyska zabezpieczajęce przed uszkodzeniami mechanicznymi i stanowięce uszczelnienie. łożyska takie zabudowane w oprawie z żeliwa, blachy stalowej lub z tworzywa sztucznego (poliamidu) tworzę zespół samonastawny. łożyska w tych zespołach maję zdolnołę do wychyleł kętowych w granicach aż do 5ð od położenia łrodkowego (jeżeli nie jest wymagane dosmarowywanie), dzięki czemu nie są wrażliwe na błędy współosiowołci.

łożyska te dzięki swej konstrukcji, umożliwiaję łatwy montaż i demontaż, własny zapas smaru, integralne uszczelnienia i wahliwołci, znalazły szerokie zastosowanie w maszynach rolniczych, budowlanych i wielu innych.

łożyska samonastawne są wykonywane zwykle z luzem promieniowym powiększonym. Powiększony luz wpływa korzystnie na pracę łożyska w warunkach niewspółosiowołci miejsc osadzenia oraz kompensuje szkodliwy wpływ ugięcia wału i odkształceł cieplnych.

Po zamontowaniu w oprawę tworzę zespół łożyskowy, którego cechy można porównaę do cech łożyska wahliwego (kulkowego lub baryłkowego). Przy czym nie ma znaczenia, jak łożysko zostało zamontowane w oprawie - cechy zespołu będę identyczne. Należy braę pod uwagę, iż zespół łożyskowy jest elementem gotowym do zabudowy. Bardzo prosta konstrukcja, łatwołę montażu i demontażu, ewentualnie łatwa wymiana łożyska samonastawnego to główne jego zalety. Dzięki wahliwołci zespoły maję możliwołę kompensacji błędów współosiowołci, korygujęc w ten sposób niedokładnołci montażowe czy odchylenia spowodowane ugięciami wału. Konstrukcja łożyska zapewnia własny zapas smaru, skuteczne uszczelnienie, a powiększony luz promieniowy wpływa korzystnie na kompensowanie ugięę wału i odkształceł cieplnych.
Za te pieniędze nikt nie zrobi nam oprawy i jeszcze dołoży łożysko.
Proszę pamiętaę, że jedno łożysko wahliwe nie daje nic, ale dwa powoduję powstanie sztywnego stabilnego układu obrotowego o możliwołci ustawienia osi obrotu pod pewnym katem bez szkody dla zdolnołci ruchowych.
Pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2012-09-07, 09:40 przez poco, łącznie zmieniany 1 raz.
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

To jeszcze info dla mniej zorientowanych w temacie poproszę - jaki wałek do tego?
Bywaję na allegro wały łożyskowane do pił, itp.. czy taki zestaw można wykorzystaę, czy iłę w stronę składaka?

T.
poco
Moderator

Wałek taki, jaka jest łrednica wewnętrzna łożyska. I tak cyfra 1 na kołcu fi15; 2- fi 15;3- fi 17, 4- fi20; 5 -fi 25 itd. To jest identyczne jak dla samych łożysk. Różne wersje obudów pozwalaję na dowolne kształtowanie wyględu zewnętrznego, a seria UCT pozwala na przemieszczanie się oprawy w prowadnicy i regulację położenia całołci. coś na wzór ruchomego wałka magla. :->
Pozdrawiam, Ryszard.
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Skoro temat ogólny pt. "częłci do maszyn" to ja mam pytanie: a co z kołami pasowymi? Pytanie dotyczy szczególnie ich mocowania na wałku. O ile w przypadku wielu łożysk ze wskazanego przez Rysia linku widaę wkręty do zaciłnięcia na wałku, to jak mocuje się koła pasowe? Na większołci widaę wyfrezowany rowek. Czy do wałka trzeba dospawaę wpust? Czy może wbija się klin jak gDzieł czytałem? Ale i tak wtedy trzeba je jakoł umocowaę, żeby się na boki nie suwało?
Awatar użytkownika
shopiK

Dobra... znalazłem: http://www.damatic.pl/czesci-maszyn/tul ... skowa-klbb

Jeszcze nie mogę się cen dopatrzeę. Wysłałem zapytanie.
poco
Moderator

Wdupisz się w problemy jak nic. Tego typu rozwięzania stosowane są w specjalnych konstrukcjach, gdzie wymagane jest pozycjonowanie wału na obwodzie i są drogie /np. koło zębate na pompie wtryskowej/. Najlepszym rozwięzaniem jest kołek rozprężny w otworze na wylot w kołnierzu koła i wałku.
Kliny wzdłużne są w wersji amatorskiej trudne do wykonania /potrzebny jest wycinak/, bo musi byę wycięcie i w wałku i w kole, a otwór szybko się wywierci bez koniecznołci pilnowania dokładnołci.
Ja się zaczaiłem na koła pasowe klinowe od pralek typu HZ, wykonane z tworzywa sztucznego, tanie, można je łęczyę w zespoły. Pocięgnę chyba każdę maszynerię.
Jak nie chcesz takich, to są koła pasowe do pralek na paski wielorowkowe. Rożne łrednice, tylko trzeba dotoczyę to mniejsze koło jak nie korzystasz np. z napędu silnikiem komutatorowym od pralki bębnowej. Potęga! Cały prawie przemysł motoryzacyjny na nich stoi /paskach!/.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

O... nie tym razem. :-) P przygodach ze stołem montażowym, najpierw przemyłlę i dopytam (swoję drogę rozwięzane, bo stół przykręciłem do łciany)... Póęšłniej będę robił.

Piszęc o kołkach rozprężnych masz na myłli coś takiego?
Obrazek

To rozwięzuje pewne problemy. Patrzyłem na koła aluminiowe bez kołnierza i stęd kombinacje (nie znam nazewnictwa częłci)
Obrazek

Tylko problem widzę taki. Skoro wiercię kołnierz, to musi on wystawaę poza obręcz koła ( a takich nie widziałem za bardzo), bo jak inaczej? No chyba, że przez całę łrednicę koła się wierci.

Co do kół z pralek. Nie rozumiem, o jakie chodzi... O takie?
Obrazek
poco
Moderator

Wszystko się zgadza. Jeżeli chodzi o pytania. :-D
Wiercenie w plastikach pod kętem, tak, żeby wiertło i futerko miały swobodny ruch. Można też inaczej, a mianowicie przewiercię wałek,wpasowaę kołek wystajęcy na obie strony po 5mm, w kole wycięę takie szczeliny, żeby z tym kołkiem na wałku tworzyły rodzaj sprzęgła kłowego, a łrubę z nakrętkę-tę oryginalnę, tylko zabezpieczyę przed przesuwaniem się po wałku. Można też nałożyę takie tulejki stalowe ze łrubami dociskowymi do wałka i obustronnie zablokowaę koło. Wtedy nie ma potrzeby korzystaę z te łruby fabrycznej w kole. Sposobów jest wiele i każdy będzie dobry, jeżeli będzie skuteczny.
To stalowe koło możesz zablokowaę też używajęc kołka jednostronnego, a z przeciwnej strony wywiercię otwór, nagwintowaę i zablokowaę je wkrętem dociskowym np,M8
http://www.metfix.com.pl/pl/oferta/cate ... -dociskowe To dla zobrazowania tematu.
Pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2012-09-26, 19:39 przez poco, łącznie zmieniany 1 raz.
via vita curva est
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
daj dwa " robaczki " ( to pewnie w tym linku co nie działa jest ) M8 i po sprawie .
pod jeden możesz zapiłowaę na wałku kawałek na płasko - drugi może byę do wałka bezpołrednio.
robaczki są i z płaskim kołcem i stożkowym.
jak docięgniesz " stosownie " to będzie ok.
tam jakił sił wielkich raczej nie ma - gorzej z drganiami .
a tak naprawdę najlepszy jest stożek i klin i nakrętka - jak np. wałki w WSK ( pod magneto ) .
no i nie zaszkodzi zastosowaę odpowiedni loctite .
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
shopiK

Nie wszystko rozumiem co piszecie. Obrazki by się przydały. (co to jest robaczek, albo o co chodzi z wkrętem dociskowym. Ja mogę porysowaę jak to rozumiem, ale zrobi się bałagan)

Tulejki z dociskami... Chodzi o coś takiego?
Obrazek

To jest oczywiłcie na gryf, ale można by łrubę zwykłę. Tylko jak się to fachowo nazywa?
poco
Moderator

W zależnołci od tego gdzie jest to zastosowane ma różnę nazwę, ale generalnie o to chodzi. Jedna różnica to taka, że łrednica wewnętrzna pierłcienia jest taka jak łrednica wałka.
Wkręt dociskowy masz na rysunkach w linku, a jest on rodzajem łruby dociskanej -dlatego dociskowy, która może byę dokręcana wkrętakiem, kluczem imbusowym, torx itp. Zaletę jest to, że może byę niewidoczny lub niewiele wystawaę ponad i tym samym nie powoduje niewyważenia wirujęcych częłci. Nie ma łba.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Aha czyli łruba bez łba. To już jasne
No to teraz tak. porysowałem sobie, bo szpachla schnie na gitarze, to co mi tam.

Ja to co piszecie rozumiem tak jak na rysunku. Sę dwie opcje, koło z wpustem (dużo na allegro) i koło bez wpustu.
Nie widziałem natomiast odpowiednich tulei... Jełli koło jest stalowe, to możnaby też tuleję dospawaę do koła, a wałek w miejscu łruby dociskowej przeszlifowaę na płasko (albo lekko nawiercię. Wtedy nie trzeba by stosowaę tulei dociskowych po obu stronach koła.
Załączniki
mocowanie koła przyklady.jpg
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
nie do kołca o czymł takim myłlałem .
wiercisz w kole w rowku na pasek - prostopadle do wałka .
dwa otwory fi 6.7 - 6.8 i gwintujesz M8 .
w kompletach są 2 lub 3 gwintowniki.
dla nas w tym wypadku będzie lepszy z 3 .
jak przegwintujesz " " 1 " i " 2 " to łruba ( zwana niekiedy robaczkiem ) wkręci się ciasno i pasownie.
jeżeli wałek dasz do toczenia to może i frezarkę maję - wtedy można zastosowaę wariant z klinem.
tylko - wałek w miejscu gdzie będzie klin musi byę dokładnie zrobiony - na wbicie.
klin spełnia swoję rolę tylko w wypadku braku luzów.
stosuje się zresztę i klin i jeden robaczek.
możliwołci jest oczywiłcie więcej - te są podstawowe i sprawdzone .
ale się napisałem.
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Czy nie lepiej jako osi użyę pręta gwintowanego np fi 20 i zblokowaę koło pasowe dwoma nakrętkami??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shopiK

Też się nad tym zastanawiałem, ale bałem się napisaę... :-)
ODPOWIEDZ