Piec lampowy, a tranzystorowy - rółźnice w mocy i głołnołci

Wszystko o...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Piec lampowy, a tranzystorowy - różnice w mocy i głołnołci

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Trudno mi było sprecyzowaę temat. Chodzi o to, że planuję zakup pieca gitarowego - opartego o lampy. Tylko zauważyłem, że wzmaki lampowe maję zazwyczaj mniejszę moc. I teraz pytanie. GDzieł czytałem, że lampy przy takiej samej mocy (co tranzystor) są głołniejsze.

Wiem, że do mojego grania z zespołem potrzebuję wzmaka min 100W na tranzystorze. A jakiej mocy lampa jest potrzebna, żeby się przebię (np. na kanale clean)? Tranzystorowe wzmacniacze pracuję optymalnie gDzieł do 80% (przynajmniej te które różnymi czasy ogrywałem). Lampę PODOBNO łmiało rozkręca się do maximum i wtedy pokazuje pazurki.

Proszę, niech mi to ktoł jak krowie na rowie wytłumaczy. Nie chodzi mi o wyższołę brzmienia tego, czy tamtego - tylko o głołnołę.
Awatar użytkownika
diabelfk

Nieprzeczytany post autor: diabelfk »

50 Watt spokojnie wystarczy jełli chodzi o lampy.Znajomy ma własnoręcznie zrobionę kopię marszałka studio 15 watt i łupie na tym w core'owej kapeli spokojnie starcza na próby nawet jest w stanie zagłuszyę perkusję :-D
Bo Diabeł tkwi w szczegółach ... };->
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Kiedyś grałem z gostkiem na moim Kettnerze 100W tranzystor, on miał jakiegoł Marshalla lampe 30W i mnie kładł jak chciał. Więc myłlę, że 30 wystarczy.
maciejza

Re: Piec lampowy, a tranzystorowy - różnice w mocy i głołnoł

Nieprzeczytany post autor: maciejza »

shopiK pisze: GDzieł czytałem, że lampy przy takiej samej mocy (co tranzystor) są głołniejsze.
ostatnie posty o tym traktuję http://basoofka.net/node/1131
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ja mam 100W lampę i przy rozkręceniu 1/3 kładzie perkę na łopatki. 50W lampy w zupełnołci wystarczy.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Mam nadzieję, że dotyczy to też kanału clean. Dziękuję za konkretne odpowiedzi. O to mi chodziło.
Awatar użytkownika
vintage

Nieprzeczytany post autor: vintage »

Moc wyjłciowa jest wilekołcię fizycznę i nie ma znaczenia, czy ta moc jest wyprodukowana przez lampę czy tranzystor, fizyki się nie oszuka. Nieco inaczej pracuje lampa na przesterze, wtedy potrafi wydaę moc większę od mocy obliczeniowej, gdyż moce podawane przez producentów dotyczę pewnego poziomu zniekszatałcenia a lampa lepiej sobie "radzi" ze zniekształceniami.
Natomiast odmiennę sprawę jest głosnik, czy zestaw głosników a łciłlej mówięc skutecznołę. I skutecznołę jest tu czynnikiem głównym jeżeli chodzi o głołnołę a nawet jakołę. Po pierwsze trzeba postaraę się o dobre głosniki, póęšłniej myłleę o wzmacniaczu.
Głołniki gitarowe powinny mieę minimum 95-98 dB skutecznołci, bardzo dobry wynik to 100dB a w paczce nawet do 110 dB.
ODPOWIEDZ