pytania dot. doboru drewna na mój pierwszy projekt

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

ledzep95

pytania dot. doboru drewna na mój pierwszy projekt

Nieprzeczytany post autor: ledzep95 »

Chciałbym zapytaę o drewno na gitarkę. A mianowicie: przymierzam sie do konstrukcji n-t-b. Gryf chcę złożyę z trzech kawałków jesionu z dwiema przekładkami z jakiegoł egzotycznego drewna (może heban?) podstrunnica z klonu, a skrzydła z Olchy. Kształ gitary to będzie telecaster deluxe. Menzura: 25.5

pytanie nr. 1 Czy taki gryf to w ogóle dobry pomysł?
pytanie nr. 2 jakie około uzyskam brzmienie instrumentu z takich materiałów?

Jełli założyłem temat w złym dziale forum to przepraszam, ale to mój pierwszy post poza powitaniem.
Karol
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Z kawałkiem hebanu na gryf ntb to może byę ciężko, albo wydasz majętek, ale byłaby to ciekawa konstrukcja. Na pewno łatwiej dostaę mahoł sapeli. Co do brzmienia nie da się tego za bardzo okrełlię, jak wiele razy było to podkrełlane na forum, za brzmienie w takiej konstrukcji jełli chodzi o drewno będzie głównie odpowiadał gryf. Najlepiej poczytaj dział drewno na forum.

Czy pomysł dobry? To się okaże :mrgreen: Jak wykonanie będzie staranne i będzie ciekawie graę to dobry :-P
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

michau25 pisze:Z kawałkiem hebanu na gryf ntb to może byę ciężko, albo wydasz majętek,
Niekoniecznie. Może użyę forniru hebanowego, o grubołci np 2-3 mm.

T.
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

nikt mu nie sprzeda obłogu: 1200 x 30 x 3, będzie musiał kupię przynajmniej 30cm szeroki jak nie więcej, i pewnie 2m, w dodatku ciężko będzie znaleźć 2-3mm, 0,6mm dostanie od ręki, ale grubszy na zamówienie
wiem jak to wyględa, bo się pytałem, taka zabawa wyniesie blisko 100zł i jeszcze trzeba się kajaę przed nimi, czyli gra nie warta łwieczki, no chyba, że masz jakieł inne dojłcia ;) jeżeli tak to podziel się, chętnie i ja złoże takie zamówienie :P
ledzep95

Drewno kupię prwadopodobnie u lutnika z Tychów. Z tę przekładkę to chodziło o 4mm warstwy Hebanu, ale zrezygnuję chyba z tego bo słyszałem, że jest to drewno bardzo trudne w obróbce... Innych dojłę narazie nie mam muszę popytaę ludzi z okolicy co sie tym zajmuja gdzie kupuję drewno itp. chciałbym jeszcze zapytaę jaki rodzaj klonu będzie dobry na podstrunnicę?
Karol
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

http://www.dlh-poland.com/Kontakt/Dystr ... askie.aspx
W tym w Czeladzi sprzedaję tarcice, możesz poszukaę też składy drewna, ja kupiłem w Katowicach, ale jełli masz dostęp u lutnika to będzie lepiej bo pewnie już wysezonowane i odpowiednie kawałki.
ledzep95

Trochę się pozmieniało z dostępem do materiału i zamierzam wykorzystaę jesion także na skrzydła orza merbau na podstrunnicę bo mam lepszy dostęp do takiego drewna. Oprucz tego mam jeszcze w planach zamontowaę próg zerowy. Jełli ktoł wie wiecej na ten temat proszę o wypowiedęšłlub założenie tematu o progu zerowym.

[ Komentarz dodany przez: kombinat: 2012-10-18, 21:52 ]
Weęšłsię chłopie za poprawnę pisownię, a o progu zerowym poszukaj, bo było już sporo powiedziane.
Karol
ODPOWIEDZ