Przyrząd do frezowania gniazda gryfu

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

popik10

Przyrzęd do frezowania gniazda gryfu

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Bez zbędnego opisu.
Kiedy potrzebny jest konkretny kęt pochylenia gryfu możemy zastosowaę coś takiego >

Jełli ktoł ma inne rozwięzania proszę zamieszczaę

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Bardzo proste i skuteczne :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

No nie jestem zachwycony tym rozwięzaniem. Dla mnie podstawę jest geometria i z wielkołci geometrycznych wyliczaę należy składowe do budowy pochylni. Twierdzenie Pitagorasa i tablice trygonometryczne zawierajęce wartołci funkcji kęta. Jedna - dłuższa przyprostokętna ma mieę 1m, a krótsza będzie wynikiem wyliczenia tg kęta pod którym chcemy wykonaę skos od razu wymiar w mm.
W wierzchołku kęta mocujemy zawiasy szt 2, do zawiasów listwy długołci 1m i 1,2m i mamy uniwersalny stół do obróbki tak główek jak i kanałów pod trussrody itd. Kęt możemy ustawię jaki chcemy.
Reszta , to już inwencja wykonawcy.
Myłlę, że to jasno napisałem, bo nie zdężyłem rysunku zrobię.
Zatem sama proponowana konstrukcja może byę pomocna, ale wysokołci podpór muszę z czegoś wynikaę. Tak, to są tylko deski, które przypadkowo podstawiono i coś uzyskano.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No lepiej narysuj prosze.
poco
Moderator

Zgodnie z powyższym załęczam. :-D Sposób działania jest prosty. Zawis pomaga ustawię obie listwy pod dowolnym -tutaj ostrym- kętem. Dwa zestawy mogę byę rozsuwane miedzy sobę i korzystajęc z podpór i przekładek tak je ustawię, aby można było zamocowaę obrabiany przedmiot i frezarkę GW manipulowaę w wybranym kierunku. Oczywiłcie potrzebny będzie jeszcze odpowiedni szablon.
Na pokazanym wczełniej stole można zamocowaę wszystkie elementy bez problemu.
Chcęc uzyskaę odpowiedni kęt obliczamy go korzystajęc ze wzoru podanego w drugim linku dla funkcji tg X=a/b gdzie a jest wymiarem wysokołci dystansu oznaczonego na rysunku liczbę 4=H. Zatem a= tgX/b. TgX odczytujemy z tablic trygonometrycznych. Ponieważ b= 1000 mm liczenie jest proste. Np. dla kęta 3,5* tg=0,0612 i stęd a= 61,2 mm. Wystarczy na poczętku listwy 1 m postawię podporę 61,2 i możemy frezowaę gniazdo na gryf LP, a główka pod katem 17* potrzebuje podpory 305,7 mm :mrgreen:
http://www.softdis.pl/index.php?option= ... &Itemid=51
http://www.matma.net.pl/trygon.php
http://www.math.edu.pl/tablice-matematyczne
To tyle. Pozdrawiam, Ryszard
Załączniki
przyrząd lutniczy.xls
(19 KiB) Pobrany 184 razy
via vita curva est
popik10

Ja nie widzę problemu.
Wysokołę listew można ustawię tak żeby było te 3 stopnie czy ile tam komu pasuje.
A osiowołę wyznaczyę graficznie na desce i według tego ustawię listwy.
Nie ma co kombinowaę, bo najlepsze proste narzędzia
Pozdrawiam
poco
Moderator

Popiku. W moim rozważaniu chodziło li tylko o wskazanie sposobu precyzyjnego ustawienia kęta, a nie metodę prób i błędów. W jaki bowiem sposób jest możliwe sprawdzenie prawidłowołci naszych ustawieł? No, chyba że posiada się kętomierz grawitacyjny, ale wtedy nie potrzebne są wyliczenia lecz jedynie poziomica.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Tak na prawdę taki klin który wskaże te przykładowe 3 stopnie można w prosty sposób zrobię w jakimkolwiek programie grafiki wektorowej. Potem wydrukowaę i już mamy szablon do ustawienia przyrzędu.
Nic tylko działaę :-D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ