Porządne ogranie klasyka.

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
palisander

Porzędne ogranie klasyka.

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Witam.

Oprócz dokładnego ogrania technicznego gitary klasycznej ( czy nic nie brzęczy, nie ma klangów itd.itd.) instrument na koniec powinien zostaę zabrany na salę koncertowę i wysłuchany dokładnie przy grze unpluged oraz pod nagłołnieniem dobrym sprzętem z mikrofonami pojemnołciowymi.

Tak to powinno wyględaę jak poniżej:

http://www.youtube.com/watch?v=RGwvXCYg ... re=related
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

A potem muzyk stwierdza,ze lipa i cala robota na nic :-P
Awatar użytkownika
palisander

No.... stary...nawet tak nie myłl... Jutro jedna z moich ma byę ,, ogrywana " i słuchana na Akademii u prof. Sadłowskiego z uchem wyrobionym przy smyczkowych... Pewnie wszystko będzie ok. ale dla mnie to zawsze stres jak przed maturę... nie jem i dostaje rozwolnienia bez przerywania snu... hehehehehe... ;-)

Tak , że niech kolega nie straszy i nie prorokuje niczym malkontent...

http://www.amuz.krakow.pl/pl/3/120/301/ ... -Sadlowski
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
palisander

Moja gitara jest już po testach i ,,znęcaniu" się nad nię na sali koncertowej AM w Krakowie. Test wypadł bardzo pozytywnie. Instrument tworzy piękny pogłos oraz slicznę modulację i jest słyszalny w zasadzie jednakowo w każdym punkcie sali. Dodajęc do tego ,że ów sala jest bardzo trudna dla gitary unplugged ponieważ daje zbyt małę ,,odpowiedż " z sali , to można powiedzieę, ze wypadła idealnie wręcz. Balans instrumentu soprany/basy idealny. Nie obyło się jednak bez zastrzeżeł z ust mgr. Sadłowskiego ... hehehehe.... wiedziałem , że tak będzie... Zastrzeżenia były co do pewnego elementu instrumenty i jego ,, wizualnołęi" , że tak to nazwę....

Zgadnijcie o co chodziło... :shock: :shock: :shock: ???
podstawa to dokładność
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
może chodziło o tył - albo o " rozwielitkę " ?
zawsze możesz " zarzucię " p. Sadłowskiemu że gra na gitarze z 8 strunami :mrgreen:
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
palisander

Wyobraęšłcie sobie, że nie przypadły mu do gustu markery na podstrunnicy... hehehehehehehehehe..... :lol: ja pierniczę i jak tu ludziom dogodzię...???

No... ale to instrument przecież ukierunkowany był raczej nie tylko do fraka, sal kameralnych, grania klasyki dawnych mistrzów, ale też dla młodszego pokolenia spełniajęcego się w różnych gatunkach muzycznych jak flamenco , bossa , rumba czy muzyka współczesna. No i wtedy już tak nie razi chyba te pięę malutkich elips pod strunami i to przekrełlenie na XII progu...? :roll:

No cóż... rzecz gustu i upodobał. Najważniejsze, że zdecydowanej większołci się podoba.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

palisander pisze:Instrument tworzy piękny pogłos oraz slicznę modulację i jest słyszalny w zasadzie jednakowo w każdym punkcie sali. Dodajęc do tego ,że ów sala jest bardzo trudna dla gitary unplugged ponieważ daje zbyt małę ,,odpowiedż " z sali , to można powiedzieę, ze wypadła idealnie wręcz.
No przepraszam bardzo, ale sala nie powinna byę wyznacznikiem jakołci gitary aż do tego stopnia. na Każdej sali gitara będzie inaczej brzmieę i zarzucanie lutnikowi,że np "..na tamtej sali gitary nie słychaę w prawym tylnym rogu.." mija się z celem i jest bardzo nieodpowiednie. Ja bym się zaraz wk.... i temu co to powiedział wsadził gryf w dupę.

No naprawde... zagotowało się we mnie. No jak można jakołę gitary oceniac na podstawie tego czy na danej sali dobrze ję słychaę.
Awatar użytkownika
palisander

Piniu - można i tak się to odbywa czy Ci się to podoba czy też się w Tobie gotuje z tego powodu. Dobra gitara z odpowiednię projekcję i ,,okręgłym" brzmieniem wypełnionym alikwotami poradzi sobie prawie w każdych warunkach sal koncertowych. Wyjętkiem są sale bardzo wysokie albo sale bardzo duże. W tych pierwszych zbyt dużo dęšłwięku ,, ucieka pod sufit" piszęc prosto i potocznie, natomiast w tych drugich bez wspomagania wysokiej klasy nagłołnieniem z mikrofonem pojemnołciowym koncertu dobrze posłuchaję tylko słuchacze z pierwszych pięciu rzędów.
Poza tym przy takich testach przy udziale ludzi z Akademii to już nie poziom na takie reakcje o których piszesz. Tak jak napisałeł można rozmawiaę z laikami którzy się mędrzę bez sensu ...
Ze łrodowiskiem akademickim , z a zwłaszcza z wykładowcami i profesurę trzeba na poziomie i grzecznie. To bardzo opiniotwórczy ludzie w tym łwiatku i jak zachowasz się niestosownie , to zamkniesz sobie drzwi dla swoich instrumentów na bardzo długo. To nie bazar ani sklep z Alhambrami po 2 tys. zł.

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

No wiem, ale co.. przyjęłbył tak spokojnie tekst,ze gitara nad którę pracowałeł 3 miesięce jest do dupy bo nie słychaę jej na stadionie bez nagłołnienia?? - no to taki przykład ale wiesz o co chodzi.
Awatar użytkownika
palisander

Zawsze trzeba braę pewna poprawkę na jednę rzecz. Zależy co jest oczekiwane od instrumentu przez ewentualnego nabywcę...? Komuł może nie odpowiadaę... ktos inny powie - idealna!

Tu jednak gardło jest węskie bo na AM są ,, uszy ' wykształcone i osłuchane jak nigdzie... skoro powiedział by ktoł ,,lipa" to mimo swojego zdania na ten temat trzeba przyjęę to z pokorę i milczeniem. Pewnie, że boli... ale też dopinguje do czegoś. Miałem już kiedyś takę przygodę. Było przykro przyznaje. Po powrocie przez miesięc nie robiłem nic. Byłem rozbity i straciłem wiarę w siebie na jakił czas. Jednak wiele mnie to nauczyło.
podstawa to dokładność
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
to jasne - rynek jest stosunkowo płytki - na takie instrumenty .
utrata " dobrego imienia " kosztuje bardzo dużo.
i naprawdę tak jest - rzeczy których nie usłyszy " normalny " człowiek ( majęc np. uszy zryte pewnymi odmianami metalu - he he ) gołę ograny i osłuchany wychwyci od razu.
pewnie " metalowcy " się oburzę - ale taka prawda jest.
słuch można w dużej mierze kształcię - z pewnołcię nie na metalu.
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Sorry, ale nie mogę nie zareagowaę
Jaka prawda, na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Niby dlaczego nie można kształcię na metalu słuchu?
maję jakieł inne nuty czy coś?
Awatar użytkownika
palisander

Teraz ja się nie mogę nie wtręcię... Wasyl... kształcenie słuchu to podstawowa sprawa każdego profesjonalnego i wykształconego muzyka. Odbywa się ono wielotorowo. Poczęwszy os słuchania muzyki klasycznej , a kołczęc na grze na instrumentach bez żadnych zewnętrznych ęšłródeł nagłołnieniowych. Tylko w ten sposób człowiek zdolny i obdarzony talentem może wykształcię sobie słuch tak, że oprócz dęšłwięków podstawowych będzie słyszał też głębię w postaci alikwotów czyli składowych harmonicznych poszczególnych dęšłwięków podstawowych. Nuty i pięciolinia są te same jak napisałeł... ale to coś najbardziej eterycznego czyli głębia brzmienia jest już nieco ukryta i nie dla każdego słyszalna niestety. No i tak jak napisał Szlifek na ,,metalu'' tego sobie nie wyrobisz. Wręcz możesz sobie tylko swój słuch popsuę. Przestery, piekielna wręcz głołnołę z jakę słuchaję tego młodzi lub z jakę grane są koncerty uszkadza wręcz ucho łrodkowe i powoduje zanik słyszalnołci pewnych częstotliwołci. O pamięci muzycznej juz nawet nie wspominam. Proponuje tylko sobie wyobrazię, że soliłci graja całe i, długie i bardzo rozbudowane muzycznie utwory np. Bacha czy Telemanna bez nut... tylko z głowy!!! A to nie są pioseneczki z refrenikiem i paroma zwrotkami ... hehehehe... I graja czasem po kilka utworów jeden po drugim. Bez zajęknięcia... :-) Nie porównuj wiec prostego młócenia ,, ,,metalu " do tego co napisałem wyżej bo to wręcz łmieszne.
Długo by można prawię na ten temat. Bardzo długo.
podstawa to dokładność
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Hmm chyba nie mam co odpisywaę, nie przekonam kogoł kto widział metal tylko w telewizji. To by było jak rozmowa publicysty z politykiem.
Awatar użytkownika
palisander

Jesteł w wielkim błędzie Wasyl... Nie jestem aż tak starym ,,trepem" i wychowałem się na Wielu ikonowych zespołach rockowych. Do dził uwielbiam ich słuchaę ... nie tylko ich. Ostatni głołny koncert na jakim byłem RHCP w Warszawie . Byłem też kiedy byli pierwszy raz na stadionie łlęskim.
To ,że słucham bardzo dużo muzyki klasycznej nie znaczy, że nie lubię innej... porzędnie zagranej i czasem zbyt głołnej. ęšłĽałuję ,że Marcus Miller odwołał polskę bo miałem też jechaę...

Jednak mimo swoich innych ikon i upodobał muzycznych nikt mi nie wpoi i nie przekona mnie do tego, że wyrobi sobie słuch na bardzo ostrej muzyce pełnej przesterów i zagranej bardzo głołno...

Uraziłeł mnie kolego... ale wybaczam Ci bo wydaje mi się , że nie ma parytetu w rozmowie. ;-)
Bez urazy...
Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
ODPOWIEDZ