Witam wszystkich.
Nadszedł czas by zrobię remanent brzmieniowy w jednym z moich basów. Mimo, że nie jest to mój podstawowy instrument mam do niego szczególne przywięzanie dlatego też zdecydowałem się daę mu "drugie życie". Moje zapytanie skierowane do zacnego forum konstruktorów i budowniczych wszelakich instrumentów więże się z tym, że włród szerokiej palety basowych pickupów chciałbym wybraę najwłałciwszy, bioręc pod uwagę właśnie konstrukcję instrumentu.
Kilka danych technicznych:
- wersja 4 strunowa, z możliwołcię szybkiego detuningu struny E (mostek),
- przystawki pasywne u układzie singiel (no name) + humbacker (EMGHZ) liczęc od strony mostka,
- korpus olchowy,
- szyjka wklejana w korpus (wykonana z jesionu), podstrunnica wenge
Generalnie to chciałbym uzyskaę dołę uniwersalne (o ile to możliwe) brzmienie nadajęce się od rocka przez blues do funku - łni mi się po nocy brzmienie basów typu precision.
Przeszperałem forum dowiadujęc się kilku niuansów, o których wczełniej nie miałem bladego pojęcia. Tym niemniej konkludujęc jak nie wiedziałem co wybraę tak nadal nie wiem. Dlatego też chciałbym poruszyę te kwestie, których rozwinięcie oprócz klasycznej odpowiedzi na pytanie co kupię, pomoże mi wybraę pickupy bardziej łwiadomie.
Stan obecny to taki, że brzmienie basu jest bez wyrazu, nie ma mięska lub jak ktoł woli "jaj" (przepraszam za wyrażenie, jeżeli kogoł to uraziło). Oczywiłcie przez kilka lat to brzmienie mnie w zupełnołci zadowalało, jednak wraz z własnym rozwojem moje ucho stało się jakby wybredniejsze.
Przystawki przymostkowej nie używam w ogóle (brzmienie całkowicie nie do przyjęcia). EMG jest słabe, zarówno co do siły sygnału (normalnie basu używam z preampem) jak również samej barwy (plastikowe brzmienie oddaje całę kwintesencję, nawet jełli to laickie okrełlenie). Przystawki gryzę się wzajemnie tj. przystawka przymostkowa tnie sygnał humbackera.
Chciałbym wobec powyższego zapytaę szacowne forum o:
1. Rodzaj przystawek - konstruktor mojego basu zamontował do 4 strunowego basu pickupy do 5-tki - czy to błęd, który powinienem teraz skorygowaę (zastosowaę przystawki dedykowane do basu 4-ro strunowego) czy też pozostawię tak jak jest (zastosowaę przystawki do basu 5-cio strunowego).
2. Przystawka przymostkowa - jakiego typu przystawki powinienem szukaę? Jest ona umiejscowiona bardzo blisko mostka, który z pickupów będzie w takiej pozycji najlepiej pracował. Rozważam również eliminację tej przystawki (pozostawienie w korpusie tylko celem zasłonięcia frezowanego otworu),
3. Przystawka łrodkowa - tutaj mam najtrudniejszę zagwiozdkę. Bioręc pod uwagę korpus, który wystrugany i wyprofilowany jest wygodny (bas jest lżejszy, jakieł 0,5 kg od jazz basa), jest również bardziej wymagajęcy. Pytanie czy zastosowanie układu pasywnego ma sens? Czy tyle drewna wystarczy, żeby dobrze wybrzmieę? Czy nie lepiej będzie kupię aktywnego blastera od rodzimego producenta? (to pytanie głównie kieruję do lutników - praktyków). A może inne rozwięzanie, czyli układ aktywny do przetwornika (niekoniecznie aktywnego) i preamp na pokładzie. Jakie inne marki/typy powinienem wzięę pod uwagę.
4. Nie chcę, by koszt leczenia przekroczył wartołę pacjenta, bez względu na to ile mam do niego sentymentu. Nie chcę również ulegaę pokusie - im droższe tym lepsze. Czy przy poziomie cen rodzimego producenta przystawek taki zabieg w ogóle będzie miał sens?
Z góry dziękuję za każdę wypowiedęšłw tej materii.
Pick-upowy zawrót głowy
Moderator: poco
- palisander
Miałem nic nie pisaę bo siedzę tylko w gitarach klasycznych. Ot taka tam węska specjalizacja... Na forum są inni i bardziej dołwiadczeni niż ja jełli chodzi o gitary basowe i ich osprzęt oraz elektronikę... Jednak bioręc pod uwagę względy akustyczne instrumentów trochę mogę na ten temat powiedzieę. Jednę z rzeczy jaka rzuca mi się w oczy , a która może byę przyczynę że gitara nie ma ,,mięsa'' w brzmieniu ( jak to nazwałeł) pomijajęc póki co jej układ elektroniczny jest to, że moim skromnym zdaniem pickapy są zbyt blisko mostka. To co zbieraję z drgajęcych strun jest jest pozbawione właśnie tego, o czym napisałeł. Myłlałeł jak by brzmiała kiedy dołożony był by jeszcze jeden pick bliżej gryfu...? A ten no name przy mostku zostawię tylko jako maskownicę...? Wyfrezowanie w korpusie miejsca na nowy pick to nie jakał straszna sprawa, a gwarantuję Ci, że gitara zacznie zupełnie inaczej ,,rozmawiaę". Co do doboru tej przystawki pomogę koledzy bardziej oblatani w pickach do gitar basowych.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Looknij na forum, a znajdziesz posty traktujęce o umiejscowieniu przetwornika w zależnołci od menzury, typu.
To są standardy i najlepiej jest ich się trzymaę. Weęšłdowolnę gitarę o menzurze takiej jak Twoja, powiększ ję tak, abył mógł przy użyciu suwmiarki i stosownego przelicznika okrełlię te wielkołci. Może koledzy podrzucę Ci te dane.
Co do przetwornika dla 5-ki, czy 4-ki, to tylko jest ważne, czy pod pokrywę są punktowe nadbiegunniki, czy pełna płytka. Jeżeli to pierwsze, to trzeba wymienię. W drugiej wersji będzie tylko wyględ nieciekawy. Oczywiłcie to co się da z nich uzyskaę, to zawsze wielka niewiadoma.
Pozdrawiam, Ryszard
To są standardy i najlepiej jest ich się trzymaę. Weęšłdowolnę gitarę o menzurze takiej jak Twoja, powiększ ję tak, abył mógł przy użyciu suwmiarki i stosownego przelicznika okrełlię te wielkołci. Może koledzy podrzucę Ci te dane.
Co do przetwornika dla 5-ki, czy 4-ki, to tylko jest ważne, czy pod pokrywę są punktowe nadbiegunniki, czy pełna płytka. Jeżeli to pierwsze, to trzeba wymienię. W drugiej wersji będzie tylko wyględ nieciekawy. Oczywiłcie to co się da z nich uzyskaę, to zawsze wielka niewiadoma.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Nie bardzo chcę dotykaę rozmów o umiejscowieniu przystawek. Tak zostało to wykonane i już raczej można myłleę w kategoriach "musztardy po obiedzie". Przystawka przymostkowa może iłę na straty, nie zależy mi na niej (może w przyszłołci wsadzę w to miejsce przystawkę midi, np gk-3b).
Jednak im dalej w las tym więcej drzew. Zrobiłem porównanie (i tu pierwszy inplus forum, wczełniej o tym nie myłlałem) tego basu do dwóch innych: fender jazz bass oraz g&l l-2000. Wszystkie 3 basy maję menzurę 34".
a) łrodkowy humbacker (EMG) zaczyna się mniej więcej (z dokładnołcię do 0,5 cm) w punkcie, gdzie kołczy się przystawka przymostkowa jazz basa,
b) łrodkowy humbacker (EMG) zachodzi ok 0.5 cm na kołcowę krawędęšłprzystawki przymostkowej G&L-a.
Nasunęł mi się pierwszy wniosek. Bioręc pod uwagę odległołę pomiędzy mostkiem a pickupem w problematycznym basie, powinienem zastosowaę przystawkę z pozycji przymostkowej (np. konstukcja typu music man). Byę może nie doda to super mięcha, ale powinno poprawię brzmienie (nie jestem pewien czy EMG to pozycja łrodkowa, czy przymostkowa, jełli łrodkowa to rozumiem dlaczego tak marny z niej sygnał płynie).
Pozostaje jeszcze kwestia czy ma to byę przystawka pasywna, aktywna, czy też w ogóle zastosowaę układ aktywny i to z punktu widzenia drewna, oraz jego ogólnej ilołci wynikajęcej z profilowania korpusu a nie samych preferencji użytkownika, czyli mnie.
Jednak im dalej w las tym więcej drzew. Zrobiłem porównanie (i tu pierwszy inplus forum, wczełniej o tym nie myłlałem) tego basu do dwóch innych: fender jazz bass oraz g&l l-2000. Wszystkie 3 basy maję menzurę 34".
a) łrodkowy humbacker (EMG) zaczyna się mniej więcej (z dokładnołcię do 0,5 cm) w punkcie, gdzie kołczy się przystawka przymostkowa jazz basa,
b) łrodkowy humbacker (EMG) zachodzi ok 0.5 cm na kołcowę krawędęšłprzystawki przymostkowej G&L-a.
Nasunęł mi się pierwszy wniosek. Bioręc pod uwagę odległołę pomiędzy mostkiem a pickupem w problematycznym basie, powinienem zastosowaę przystawkę z pozycji przymostkowej (np. konstukcja typu music man). Byę może nie doda to super mięcha, ale powinno poprawię brzmienie (nie jestem pewien czy EMG to pozycja łrodkowa, czy przymostkowa, jełli łrodkowa to rozumiem dlaczego tak marny z niej sygnał płynie).
Pozostaje jeszcze kwestia czy ma to byę przystawka pasywna, aktywna, czy też w ogóle zastosowaę układ aktywny i to z punktu widzenia drewna, oraz jego ogólnej ilołci wynikajęcej z profilowania korpusu a nie samych preferencji użytkownika, czyli mnie.