Piłki tałmowe

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
palisander

Piłki tałmowe

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Witam.

Jak w temacie , który dotyczy tałm tnęcych do małych pił tałmowych.
Wielu z Was posiada pewnie piły tałmowe zakupione w marketach. Wcale nie trzeba się tego wstydzię bo to urzędzenie bardzo poręczne i wręcz niezbędne do wielu prac na cienkim materiale. Ja swoję piłę ,,marketowę " nabyłem dawno temu w Makro całkiem przypadkowo. Byłem tam na zakupach i zauważyłem ,ze stoi tam piła ,,Fireline" z opisem jako uszkodzona i przeceniona na 100 zł brutto. Obejrzałem ję dokładnie i stwierdziłem, że chyba spadła tylko tałma tnęca z kół prowadzęcych. Poszedłem więc do ,,opiekuna " tego działu i zaczęłem pytaę. Stwierdził, że w takim stanie przyszła i że on nie ma czasu ani kompetencji żeby się tym zajmowaę. Taka przyszła od producenta więc przecenili za jago zgodę maksymalnie.
Co było robię...? Kupiłem. Okazało się , że moje przypuszczenia były trafne. Spadła tylko tałma. Reszta była ok. Do rzeczy jednak.

Piłki takie choę nie są maszynami z wysokiej półki chodzę latami całkiem porawnie ... zwłaszcza przy lżejszych cięciach i niezbyt grubych materiałach. Piętę achillesowę są w nich tałmy tnęce. Te marketowe z reguły długołci 1425 mm nie nadaję się nawet jako tałmy do pakowania. Sę cienkie, rozgięcie zębów nieregularne , szybko się tępię i rozkalibrowuję, jeszcze szybciej pękaję i niestety podczas wykonywanie cięę ,,błędzę' na boki w rezultacie czego płaszczyzna cięcia jest nie dokładna. No i nie są wcale tanie...

Wszystkim , którzy posiadaję takie piły w swoich ,,samotniach " proponuję od razu wymianę tałmy tnęcej na tałszę i dobrę. Zapewniam , że przy odpowiednim wyregulowaniu po założeniu takiej piłki tałmowej praca będzie o niebo przyjemniejsza, mniej stresujęca i duuużo dokładniejsza. Link podany niżej to namiar do sklepu gdzie ja się zaopatruję i zakładam piłki do swojej marketówki o szerokołci od 6mm do 10 mm . Ceny są bardzo przystępne, a piła przy wycinaniu obrysu płyt, stóp gryfów itp. od lat pracuje bez zarzutu. trzeba ję tyko odpowiednio wyregulowaę.

http://allegro.pl/pila-tasmowa-stolarsk ... 24684.html

Podrawiam.
podstawa to dokładność
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Jakę to ma moc, przejdzie przez mahoł 52mm?
Awatar użytkownika
palisander

Przy powolnym posuwie i bez połpiechu wycinam stopy gryfów na wysokołę cięcia 83 mm. w drewnie mahoniowym lub klonowym. Ktoł zapyta jeszcze jednę rzecz... hahahaha... jak ten głupek tnie 83 mm na piłce która ma wysokołę cięcia 75 mm...? Ano tak , że zaraz po zakupie w cholerę odkręciłem blaszanę osłonę od zespołu prowadnicy górnej i przełwit jaki jest teraz to 10 cm.
podstawa to dokładność
Wasyl

a moc ma tu coś do rzeczy? bo nie ukrywam, że poluję teraz na jakęł tałmówkę używanę na allegro i nie wiem na co patrzeę
Awatar użytkownika
palisander

Oczywiłcie, że ma... im większa tym lepiej. Mowa jest jednak o małych piłkach do krótkich i nie wysokich cięę. Pamiętaę należy o tym , że cięcie na każdej maszynie tępym lub marnym jakołciowo narzędziem skrawajęcym to jak jazda po lodzie na tępych łyżwach. Nie da się nawet najlepsi nie ustoję tylko nogi im się będę rozjeżdżaę na boki... Ot taka mała metafora tak to nazwijmy... W ten sposób można zniechęcię się nawet do drogiej i dobrej maszyny. Nieważne czy to będzie piła stołowa, piła tałmowa , frezarka czy coś innego. Kiepskie narzędzie będzie ,,zarzynaę" maszynę , palię drewno, zakleszczaę się i blokowaę. Jak hebla ręcznego nie naostrzysz i nie ustawisz też sam się ,,zarżniesz" , wylejesz pot i zniszczysz materiał. To chyba oczywiste... prawda?
podstawa to dokładność
Wasyl

tak, to jest oczywiste :) jednak na razie poluje na samę maszynę, bo są różne, od 90W do 20x takich mocy
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wasylu. To co czasami na allegro oferuję, to nie są piły tałmowe, a wyrzynarki na piły typu włołnicowego. Stęd i moc 90W jest wystarczajęca, aby wycinaę w sklejce pierdoły. Nie znaczy to , że nie jest ona przydatna i że można nię cięę różniste elementy, ale to inny temat.
Piła tałmowa musi mieę kopa i możliwołę założenia kilku rodzajów-szerokołci tałm.
To co napisał palisander trzeba wzięę sobie do serca i nie bawię się w półłrodki.
Najlepsza była by piła o łrednicy kół prowadzęcych ok 400 mm - uzyskujemy wtedy możliwołę cięcia detali szerokołci ok 390 mm /osłona piły ok 10 mm/. Wysokołę cięcia można sobie w pewnych granicach podrasowaę, tak jak palisander. :-D
Jakę kupisz, taka będziesz miał i będziesz musiał nauczyę się z niej wydusię max możliwołci.
A można duuuuużo zrobię, łęcznie ze szlifowaniem paskiem łciernym. ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander

Wasyl- kup sobie taka jak w linku... ;-) Przeżyje Ciebie i Twoje wnuki, a będziesz mógł nawet okręglaki na tarcicę rozcinaę.... Silnik przewiniesz na 230 V i jazda !!!

http://allegro.pl/pila-tasmowa-i2749727653.html
podstawa to dokładność
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To, to jest już full wypas!
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Wasyl

tak, no ja wiem, że te 90W to są wyrzynarki do modeli, wiem też że są wyrzynarki włosowe, ale i piły tałmowe włosowe też są, jedno i drugie występuje w obydwu wariantach. Niestety rozumiem, że wyrzynarki odpadaję, (domyłlam się, że na jałowym szczypie drewno?) Niestety z mojego kieszonkowego nie staę mnie na piłę frezarkę, deski, trochę pierdółek i piłę tałmowę w jednym roku ;d

hahaha, o takiej jak podałeł to mogę tylko pomarzyę
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Pytanie do tych brzeszczotów.
Kupował je ktoł??
Warte są polecenia??
Maja utwardzane zęby??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

Zęby są utwardzane Piotr. Brzeszczoty są naprawdę godne polecenia i cena jest przystępna. Zgrzeję Ci na wymiar jaki podasz.

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
Wasyl

Powiedzcie mi, czy takie coś
http://allegro.pl/pila-tasmowa-wlosowa- ... 04143.html
nadaje się do czegokolwiek

serio nie mam budżetu... jak będę na 3cim roku (oby za rok) to pójdę na pół etatu do roboty, na razie nie ma opcji
Awatar użytkownika
palisander

Dorzuę sobie stówke, pobujaj się po marketach i kupisz z nieco szerszymi kołami i z możliwołcię cięcia do 70 mm wysokołci. Będziesz mógł założyę nieco szerszę piłkę niż 6 mm.
podstawa to dokładność
Wasyl

chyba jednak wolę używany sprzęt, zawsze wolałem używany, można zaoszczędzię i kupię w tej samej cenie nówkę, albo używany o klasą wyżej. będę czekał aż coś się na allegro pojawi
ODPOWIEDZ