MOJA PIERWSZA PO 26-27 LATACH
Moderator: Jan
MOJA PIERWSZA PO 26-27 LATACH
ęšłĽeby nikt nie powiedział że tylko czytam forum . Pierwsza zdjęcia i od razu gafa
zła kolejnołę zdjęę. Przepraszam

- Załączniki
Drobnym WiĂłrkiem
Chciał bym próżniowo na mokro , rozmawiałem w lipcu z człowiekiem który zajmuje się renowację elementów drewnianych w samochodach i ten że pan pochwalił się , że ma pompę i worek próżniowy.
A jak nie u renowatora to prawdopodobnie będzie skrzynka spięta pasami dętka z samochodu kompresor , kilka atmosfer , to też powinno rozwięzaę problem
A jak nie u renowatora to prawdopodobnie będzie skrzynka spięta pasami dętka z samochodu kompresor , kilka atmosfer , to też powinno rozwięzaę problem
Drobnym WiĂłrkiem
Tu masz metodę jakę przykleiłem fornir.
link >
Próbowałem na tym topie przykleię próżnię i okleina się łamała.
Pomogło żelazko i nacinanie okleiny w największych zgięciach. Tam doklejałem kawałki.
A że taki sunbrust dookoła to nie widaę
Pozdrawiam
link >
Próbowałem na tym topie przykleię próżnię i okleina się łamała.
Pomogło żelazko i nacinanie okleiny w największych zgięciach. Tam doklejałem kawałki.
A że taki sunbrust dookoła to nie widaę
Pozdrawiam
Produkcja wiórów idzie pełnę parę
Jak pisałem w moim pierwszym połcie ,że posiadam dwa gryfy więc wybaczcie że popełniam takę herezje
Czytam posty Palisandra i pod każdym jest napisane PODSTAWA TO DOKłADNOłę. Ze smutkiem zawiadamiam , że nie sprawdziłem dwa razy jak leży szablon i pierwsza kieszonka jest krzywo i ciut za duża . Pogrężony w żalu Robert

Czytam posty Palisandra i pod każdym jest napisane PODSTAWA TO DOKłADNOłę. Ze smutkiem zawiadamiam , że nie sprawdziłem dwa razy jak leży szablon i pierwsza kieszonka jest krzywo i ciut za duża . Pogrężony w żalu Robert
Drobnym WiĂłrkiem
Dla kogoł kto się zna , będzie miało znaczenie bo zauważy że ramki są ciut większe
Chciał bym żebyłcie mi podpowiedzieli , jak podbarwię fornir żeby uwydatnię prężki z forniru ,na tych zdjęciach barwiłem bejcę spirytusowę ( mahoł ) i papierem przetarłem tylko kawałek na próbę i efekt nie jest zadowalajęcy
Przepraszam za jakołę zdjęę
jakił rok temu, aparat był zemnę na piwie , tak się napił że jeszcze nie wytrzeęšłwiał
( zdjęcia robione telefonem)

Chciał bym żebyłcie mi podpowiedzieli , jak podbarwię fornir żeby uwydatnię prężki z forniru ,na tych zdjęciach barwiłem bejcę spirytusowę ( mahoł ) i papierem przetarłem tylko kawałek na próbę i efekt nie jest zadowalajęcy

Przepraszam za jakołę zdjęę

Drobnym WiĂłrkiem
- palisander
Włałnie przeczytałem twój post o bejcowaniu w temacie drewno , powiedz mi proszę bejcę suszyę suszarkę po nałożeniu ? fornir jaki kupiłem jest cieniutki 0.5 mm ,i tak szczerze obawiam się przetarcia
kilka warstw bejcy kilka szlifów , po zabejcowaniu na próbę spirytusowę prawie natychmiast przesiękneła na drugę stronę nie zdężyłem wytrzeę ,a już były plamki
Czyli bejca czarna lub grafit, żółta ,lakier ?

Czyli bejca czarna lub grafit, żółta ,lakier ?
Ostatnio zmieniony 2012-11-09, 22:20 przez Radar038, łącznie zmieniany 1 raz.
Drobnym WiĂłrkiem
- palisander
Z fornirem tak bywa... niestety. Ale takie coś to bejcuj już po naklejeniu na top. Robi sie to w rękawiczkach chirurgicznych po 60 gr za parę w kazdej aptece....
I najlepiej tamponem bawełnianym ( tkanina w środku wata) . Mozna suszyę suszarkę. Lepiej jednak użyę bejcy nitro. Jest o niebo lepsza i lepiej penetruje drewno. Daj np. kolor ciemny palisander... wysusz... przetrzyj 600 paierem , a potem jaskrawo żółtę. Będziesz miał ładny kontrast.

podstawa to dokĹadnoĹÄ