stolik warsztatowy - B&D vs reszta

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

stolik warsztatowy - B&D vs reszta

Nieprzeczytany post autor: molu »

Witam

Rozważam zakup składanego stolika warsztatowego, i zastanawiam się co warte są "no name" z allegro, takie po 70 zł. Czy może dołożyę 50 zł, i kupię Workmate B&Deckera... Za B&D przemawia nołnołę i blat z twardego drewna, a nie z mdf czy innej płyty jak w tałszych stolikach. BD nie ma natomiast dodatkowych "zastrzałów" na nogach, i ciekawe jak się to przekłada na stabilnołę. Używa ktoł może B&D WM301?

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Myłlę, że są to stoliki tej samej klasy, zatem czy wydasz 70, czy 90, to otrzymasz podobny sprzęt. W praniu się okaże co jest wart, bo robione są przez małe żółte ręczki. :-?
Jeżeli kupujesz i masz możliwołę kupię w markecie, to przynajmniej gwarancję będziesz miał, a na aledrogo niestety. :evil:
Nie wiem jednak, czy wykorzystasz ten sprzęt do celów lutniczych. Lepsza będzie każda strugnica lub wykonany własnoręcznie ciężki stół.
Ideałem był by taki, ale cena powala. http://allegro.pl/stol-warsztat-stolars ... tabsAnchor
Były kiedyś na aledrogo tanie , w cenie ok. 200 - 300 zł. Trzeba łledzię aukcje, to może coś się trafi taniego.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
tak jak napisał poco - do celów lutniczych to żart ( nie najwyższej próby ) .
jak chcesz poskładaę rower - to ok .
ale co zrobisz jak - w jednej ręce frezarka - drugę trzymasz szablon - a stolik ucieka ?
to tylko przykład .
zrobiłem stół ze sklejki ( konstrukcję ) - a blat z dwóch warstw paęšłdzierza ( sklejonych ) .
no i jest się o co oprzeę - nic nie goni .
zamiast kupowaę - lepiej zrób.
potrzebna piła tarczowa , wiertarka i klucze do poskręcania .
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Ten stolik nie nadaje się nawet na nutnik... czyli pulpit na nuty.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

I tu byłcie sie zdziwili, bo ja mam taki od roku, kupiłem w casto za 40 zł i robie na nim bardzo wiele rzeczy. Jest tani, niestabilny ale ile już przy jego pomocy szafek, kolumn itp. zrobiłem to głowa mala. Naturalnie,że do jakił super spraw jest za "cienki" ale naprawe pomocny w majsterkowaniu domowym. ja nawet robie ostatnio z tego stół do frezarki, a mianowicie mam płyte grubę wiórowę z okleina do której jest frezarka przymocowana i to wszystko razem montuje do tego stolika i jechane :) Nieprofesjonalna, domowa frezarka stołowa jest :)
Awatar użytkownika
molu

Ryszard - stół z Twojego linka łwietny. Ale... nawet nie mam gdzie wstawię mebla o połowę mniejszego :(. Nie wspominajęc, że ęšłdziebko kosztowny. Jakił tam stół w warsztaciku jest, tylko ja potrzebuje czegoś do mieszkania/na balkon, poręcznego, podręcznego, jednoczełnie stabilnego. Czasem trzeba powiercię, przecięę, itp.. mam dwa koziołki drewniane, na to kładę dechę, ale chciałbym czegoś solidniejszego.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

No fakt. Byt okrełla łwiadomołę. Ale ten układ decha + 2x koziołek też jest wcale, wcale.
Sam jak kiedy kukne na żyę, to wspomnę moję pierwszę przeróbkę pudła defila 6 na 12 i pokaleczony stół w kuchni rodziców. Bolesna lekcja. :mrgreen:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

molu, wersja budżetowa:
- z jakiejł stolarni odkup za bezcen gruby blat kuchenny/klejonkę/sklejkę (najlepiej porysowany, uszkodzony, jako odpad);
- z drewnianych kantówek poskręcaj, albo z metalowych profili pospawaj ramę i nogi.
Za circa 100zł masz ciężki, stabilny stół, w który można przyp*** młotkiem a podczas strugania nie będziesz się z nim łcigał po warsztacie. Przy odrobinie wyobraęšłni dorobisz sobie imaki albo łciski i można pracowaę.
To coś z linka to zabawka, choę czasem przydatna. Ale o struganiu, cyklinowaniu czy dłutowaniu można zapomnieę.
[edit] Strugnica, którę Ryszard pokazał... piękna:) I wcale nie taka droga, jak się wydaje.
Radar038

Nieprzeczytany post autor: Radar038 »

Osobiłcie polecam taki link po złożeniu zajmuje trochę więcej miejsca i wydaje się stabilniejszy niż ten który pokazany jest na twoim linku, ( mój jest w wersji nisko budżetowej cena 40 pln zakup z wystawek )
Drobnym WiĂłrkiem
Radar038

Ideałem był by taki, ale cena powala. http://allegro.pl/stol-wa...html#tabsAnchor
Były kiedyś na aledrogo tanie , w cenie ok. 200 - 300 zł. Trzeba łledzię aukcje, to może coś się trafi taniego.
Bodajże w leroy merlin widziałem taki stół za około 600 zł , ale powierzchnię roboczę i wysokołcię nie poraża
Drobnym WiĂłrkiem
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Radar038 pisze:(...)Bodajże w leroy merlin widziałem taki stół za około 600 zł(...)
Taka wersja mini? Jełli tak, to też oględałem. Przeznaczona dla młodych, chociaż stary też by popracował. Ale wykonanie poniżej wszelkiej krytyki:/ Luzy na łciskach, skręcane małymi wkrętami, cienki blat z doklejkę od czoła itd. Zmarnowali tylko drewno.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Za 600 zł jak kupisz drewna i materiałów to można taki stół do stolarstwa wymodzię, że głowa mała. Skręcany na prętach gwintowanych, łciski na łrubach trapezowych itd. Czołgiem można po nim jeęšłdzię potem ...
podstawa to dokładność
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sam posiadam podobna konstrukcję i stwierdzam że nadaje się tylko do lakierowania i to w zawężonym zakresie.
Plusem jest to że się składa, poza tym same wady.
Za mały, za lekki, mało stabilny.
Generalnie do d..........
Ale jak ktoł nie ma wyjłcia to jedyna opcja
Pozdrawiam
Radar038

Robię bo muszę na tym stole ,szumnie nazwanym warsztatowym :mrgreen: Przy dostawieniu do niego stołka jest prawdopodobne że garb będzie mniejszy :-)
Jełli jest potrzeba kupna takiego Podstawka to proponuję ten drugi jest bardziej stabilny a drobne rzeczy da się na nim zrobię
Drobnym WiĂłrkiem
Awatar użytkownika
molu

Klęcznik od B&D odpada.. za drogi. Przy okazji wizyt w marketach wybadam co maję, i przyjrzę się dokładniej tym mebelkom.

T.
ODPOWIEDZ