MOJA PIERWSZA PO 26-27 LATACH

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Tutaj jest fajnie pokazany taki proces. Dodatkowo można zobaczyę, że do zrobienia bursta nie trzeba mieę pistoletu jak to często można usłyszeę ;-)
Radar038

Nieprzeczytany post autor: Radar038 »

W moim przypadku nie poszło tak gładko jak na filmie , przede wszystkim bejca bardzo przenikała przez fornir ( robiłem próby ,na paskach jakie zostały ) nie mogłem dotrzeę, był zabarwiony bejcę na całej grubołci
Po sklejeniu rozlazł się na łęczeniu ( miał delikatny zapach octu,wnioskuję że był wilgotny ) i pękł poniżej łęczenia (uwidoczniło się to po zabejcowaniu, wczełniej nie było wyczuwalne pod palcami)
Postanowiłem wykorzystaę tę wadę i spróbowaę postarzyę
Załączniki
Przed bejcowaniem
Przed bejcowaniem
Po bejcowaniu , po szlifie , łączenie zalewam lakierem bo usiadł kurz ze szlifu , i jest wgłębienie
Po bejcowaniu , po szlifie , łączenie zalewam lakierem bo usiadł kurz ze szlifu , i jest wgłębienie
Drobnym WiĂłrkiem
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja tez robiłem burst ale inaczej.
Obrazek
Na czystę gitarę dęłem bezbarwne nito (podkład) chciałem mieę pewnołę że mam do czego wracaę jak by co. A potem nakładałem poszczególne warstwy barwionymi lakierami nitro.
Na koniec poszła warstwa bezbarwna.
Lakiery nitro barwiłem bejcami spirytusowymi - z umiarem bo się zważy.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-11-19, 15:27 przez popik10, łącznie zmieniany 1 raz.
Radar038

Zachciało mi się tego forniru i przedobrzyłem , miało byę żółte . Za cienki do bejcowania i przesięka, a to że na brzegach ciemniejszy to tylko dla tego, że bałem się przetrzeę fornir
Drobnym WiĂłrkiem
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

popik10 pisze:Na czystę gitarę dęłem bezbarwne nito (podkład) chciałem mieę pewnołę że mam do czego wracaę jak by co.
Ja pomyłlałem o tym samym, ale jełli chce się mieę wzmocnionę różnice między słojami poprzez bejce i póęšłniejsze przetarcie to przynajmniej ten pierwszy etap trzeba zrobię bezpołrednio na drewnie.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Radar038 pisze:W moim przypadku nie poszło tak gładko jak na filmie , przede wszystkim bejca bardzo przenikała przez fornir ( robiłem próby ,na paskach jakie zostały ) nie mogłem dotrzeę, był zabarwiony bejcę na całej grubołci
Po sklejeniu rozlazł się na łęczeniu ( miał delikatny zapach octu,wnioskuję że był wilgotny ) i pękł poniżej łęczenia (uwidoczniło się to po zabejcowaniu, wczełniej nie było wyczuwalne pod palcami)
Przykro mi to napisaę... ale tak właśnie kołczę się kombinacje i półłrodki. Jest tylko kłopot i ktoł poczętkujęcy zniechęca się do pracy na własnę prołbę ,,strzelajęc sobie w stopę"...
Jako top profilowany ma byę lite drewno i odpowiednio wyprofilowane. Nic innego ... fornir ma innę gęstołę, inaczej przyjmuje bejcę i jest tylko kłopot. Nie wspomnę już o tym że ma grubołę z reguły tylko 0,6 mm i można go łatwo przetrzeę i wtedy już jest już klapa całkowita... Jełli już chcecie przyklejaę jakieł inne ozdobne drewna na deski to niech to będę deski płaskie... i materiałem niech będzie obłóg 2 mm grubołci, a nie żaden cienki fornir.....

Nie to że się wymędrzam... ale sami przekonacie się , ze jeszcze nie raz ten temat wróci na forum i nie raz ktoł się na tym przejedzie. Fornirowanie profilowanych desek to jak naprawa samochodu za pomocę drutu strzałowego i gumki recepturki.... Chyba , że ktoł lubi skazywaę siebie już na wstępie na bardzo gruby margines niepowodzenia.... No cóż.... są i tacy.

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
Radar038

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, tak to w życiu bywa , że czasami trzeba uczyę się na własnych błędach
Drobnym WiĂłrkiem
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Radar - teraz już sam widzisz ile Twojej pracy poszło na marne. Gdybył zadał sobie trochę trudu i poszukał gDzieł u stolarza nawet zwykłego klonu i z tego wykonał top o grubołci np. 1,5 lub 2 cm ... wyprofilował go i dolizał pięknie papierem po naklejeniu na deskę to dził był był szczęłliwy i z dumę patrzył na swoję pracę.... a tak będę kombinacje eskalujęce w kierunku radosnej twórczołci żeby to jakoł uratowaę i zamaskowaę aż w kołcu przetrzesz ten fornir na wylot przy próbach wyprowadzania powierzchni. Szkoda , że niektórym tak bardzo się spieszy żeby osięgnęę cel i zobaczyę efekt kołcowy i używaję do tego półłrodków. To wręcz autostrada bardzo szybkiego ruchu prosto do porażki... Strugnij tę deskę od nowa i zrób to jak Bóg przykazał z litego drewna. Zrób lity top, naklej go i działaj od nowa... Jeszcze da się to uratowaę przy odpowiednim podejłciu ... i będęšłcierpliwszy trochę...

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Brzydko powiem "olej wszelkie fale na klonie". Drewno rezonansowe to drewno o płaskim gęstym i równym przebiegu słojów. Twoja gitara może nie będzie tak dekoracyjna ale będize miała inny lepszy dęšłwięk
Pozdrawiam
Radar038

Delikatnie połowę mej zachcianki zdjęłem
Drobnym WiĂłrkiem
ODPOWIEDZ