Bardzo nietypowe ?skrzypce?
Moderator: poco
-
Bardzo nietypowe ?skrzypce?
Czy ktoł potrafi powiedzieę co to za instrument?
https://www.youtube.com/watch?v=Km0T93cocjM
0:50
Może to skrzypce elektryczne o nietypowym wyględzie?
https://www.youtube.com/watch?v=Km0T93cocjM
0:50
Może to skrzypce elektryczne o nietypowym wyględzie?
-
Wykopki.
Takie skrzypki trzymałem w łapkach - kuzyn z Zielonej Góry posiada, Made in Romania. Na żywo bardzo ciekawe brzmienie (nie w moich ale w kuzyna rękach). Trochę kiedyś za tym szukałem w sieci, poniżej kilka informacji.
Pan Stroth kombinował zresztę z innymi strunowymi i "Sound Boxem" (inna nazwa SoundBox, Phono-Reproducer) w każdym razie patent Edisona - tego od żarówki.
To co wyczytałem, jełli chodzi o ten typ wzmocnienia, to charakterystyka instrumentów smyczkowych jest dużo bardziej sympatyczna dla Sound Boxa niż drgania z mostka gitarowego, dlatego zapewne są budowane skrzypki a nie gitary z tubami
.
Fotki? Proszę bardzo:
Gitara

Mocowanie SoundBoxa w skrzypkach:

I tu stronka do odrestaurowanego/zbudowanego na nowo (ja nie parle po francuski to się nie doczytałem) instrumentu przez Pana Jęł rę´me Casanova.
I ciekawostka większych gabarytów:
Pozdrawiam
Takie skrzypki trzymałem w łapkach - kuzyn z Zielonej Góry posiada, Made in Romania. Na żywo bardzo ciekawe brzmienie (nie w moich ale w kuzyna rękach). Trochę kiedyś za tym szukałem w sieci, poniżej kilka informacji.
Tak jak najbardziej, niejaki Johannes Matthias Augustus Stroh zrobił to około 100 lat temu. Jego model to protoplasta współczesnych gitar z metalowę membranę.thewildproductions pisze:Ciekawe, czy z gitarę by się tak dało
Pan Stroth kombinował zresztę z innymi strunowymi i "Sound Boxem" (inna nazwa SoundBox, Phono-Reproducer) w każdym razie patent Edisona - tego od żarówki.
To co wyczytałem, jełli chodzi o ten typ wzmocnienia, to charakterystyka instrumentów smyczkowych jest dużo bardziej sympatyczna dla Sound Boxa niż drgania z mostka gitarowego, dlatego zapewne są budowane skrzypki a nie gitary z tubami

Fotki? Proszę bardzo:
Gitara

Mocowanie SoundBoxa w skrzypkach:

I tu stronka do odrestaurowanego/zbudowanego na nowo (ja nie parle po francuski to się nie doczytałem) instrumentu przez Pana Jęł rę´me Casanova.
I ciekawostka większych gabarytów:

Pozdrawiam
Zdroof
Tomek
Tomek
Re:
A chodziło mu o to żeby skrzypce były głołniejsze, do celów orkiestrowych i robienia nagrał radiowych.Tak jak najbardziej, niejaki Johannes Matthias Augustus Stroh zrobił to około 100 lat temu.
Mikrofony radiowe były wtedy kiepskawe.
Przetworniki przyczepiane do mostka sprawiły że dził nie potrzeba tak kombinowaę i instrument się nie przyjęł, współczełnie pozostaje głównie ciekawostkę.
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.