Klejenie forniru
Moderator: poco
- palisander
Wasyl..... sorry ale z takim podejłciem zamiast gitar może rób coś innego... wymagajęcego mniej precyzji, coś co można zrobię z bardziej mokrego i gorszego materiału, i przede wszystkim coś co nie przeznaczone będzie do wydawania z siebie jakichkolwiek dęšłwieków... Jakał .... ,,korzenioplastyka...." 

podstawa to dokĹadnoĹÄ
- palisander
Wszystko robisz dobrze Wasyl....
niby chcesz się czegoś nauczyę, ale najlepiej jak było by to na Twoich zasadach... pt. ,, jestem skromny, mam tylko rower ...ale powiedzcie mi jak na nim mogę zajechaę na księżyc.... '' Cenię sobie u ludzi upartołę i indywidualizm... ale upartołę mędrę dężęca do idealizmu wręcz w tym co robię , a nie nie do byle jakiego efektu .... To łlepa ulica i szybko się o tym przekonasz sam.

podstawa to dokĹadnoĹÄ
Wasyl, nie ma co się czarowaę, jełli to jest płaska deska to weęšłraklę i przeleę to skórnym lub titkiem, przynajmniej nie będziesz miał strat na dęšłwięku zbyt dużych. Soudale i tym bardziej obuwnicze butapreny odpułę. Sam testowałem metody klejenia na profilowany top okleiny i doszedłem do tego wniosku co Poco i Palisander - technicznie się da, ale efekt jest kiepski.
W twoim wypadku(decha płaska) nie ma kłopotu, ale generalnie takę technologie stosuję chiłskie fabryki, a my staramy się zrobię coś dobrze - tak mi się wydaje.
Pozdrawiam
W twoim wypadku(decha płaska) nie ma kłopotu, ale generalnie takę technologie stosuję chiłskie fabryki, a my staramy się zrobię coś dobrze - tak mi się wydaje.
Pozdrawiam
Pomocne będę worki z piaskiem, mogę byę wilgotnym, pamiętaj tylko o koniecznej izolacji folię, najlepiej kilka warstw dla pewnołci.mam tylko 2 łciski ;/ potrzeba kilkunastu, przemnożyę przez cenę za jednego wyjdzie mnie więcej niż za frezarkę...
muszę wykminię jakęł prasą z czegoś, albo przygniełę to czymł
Jełli będzie za lekko możesz jeszcze na to coś ułożyę, piasek dobrze dopasuje się do powierzchni. Koniecznie pamiętaj o zabezpieczeniu przed wilgocię.
Pozdrawiam
Spoko. To są kleje na bazie żywic alifatycznych , przynajmniej Titebond oryginal wood glue, bo premium są polioctanowe, ale też bez problemu.
Tutaj masz kartę techniczna kleju premium.
http://allegro.pl/klej-do-drewna-titebo ... 40105.html
Pozdrawiam, Ryszard
Tutaj masz kartę techniczna kleju premium.
http://allegro.pl/klej-do-drewna-titebo ... 40105.html
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dobra, Panowie, jest sprawa, jako, że nie mam łcisków chciałem wykonaę prasą do fornirowania, wyszłoby mnie taniej gdyż mam odpadki z brata firmy. Zrobiłem research i okazało się, że prasy do fornirowania maję przynajmniej 3kg/cm^2 do 5+ nacisku. Przy wymiarach 40 x 50 byłby niestety kawałek żelastwa żeby się nie gięło przy 5 tonach nacisku, dlatego wpadłem na pomysł zrobienia łupków. No ale potrzebowałbym i tak 2płaszczyzn które by się nie gięły, a to znowu szalone koszta za takę grubę twardę płytę na podstawy. Tak sobie myłlałem, czy faktycznie potrzeba mi 3kg/cm^3... no i poczyniłem testy, poszedłem do pokoju brata i nabrałem obciężeł z siłowni, nałożyłem spokojnie 80kg i ku mojemu zdziwieniu deska nie docisnęła się równo! dało się naciskaę z jednej strony na nię. Doszły mnie słuchy, że podobno mam jakił fornir, który był cięty na mokro i jest teraz przez to strasznie pofalowany, przez co potrzebuje piekielnego nacisku... nie wiem czy istotnie tak jest? może wy mi powiecie jakiej siły trzeba żeby równo rozłożyę mocno pofalowany fornir
W zwięzku z powyższym wraca metoda, którę proponował popik na 1 stronie, dogadałem się z mamę, że jak nie zepsuję żelazka to mogę pożyczyę
tylko czy ta metoda będzie skuteczna przy takim magicznym fornirze (o ile faktycznie potrzeba mu takiego nacisku)? Prosiłbym, żeby ktoł mi opisał krok po kroku jak to zrobię, coś w stylu "kolejnołę prac przy budowie gitary"

aha! i czy to w ogóle można używaę do zwykłych fornirów bez fizeliny? przypominam, że deska płaska.
Jednak najbardziej interesuje mnie odpowiedęšłna pytanie: Jakie siły są potrzebne żeby równo to docisnęę

W zwięzku z powyższym wraca metoda, którę proponował popik na 1 stronie, dogadałem się z mamę, że jak nie zepsuję żelazka to mogę pożyczyę

aha! i czy to w ogóle można używaę do zwykłych fornirów bez fizeliny? przypominam, że deska płaska.
Jednak najbardziej interesuje mnie odpowiedęšłna pytanie: Jakie siły są potrzebne żeby równo to docisnęę

- palisander
Wasyl pisze: No ale potrzebowałbym i tak 2płaszczyzn które by się nie gięły, a to znowu szalone koszta za takę grubę twardę płytę na podstawy.
Wasyl pisze:[/quote
Wasyl.... widzę, że uparłeł się koniecznie żeby zajechaę jednak jednak na ten ,,księżyc" majęc tylko rower... Jełli pomoże Ci to chociaż w starcie to zrób tak...
Kup sobie klej poliuretanowy w jakimł małym opakowaniu. Zapłacisz jakieł 8 zł.
Przygotuj sobie też z jakichł łcinków 6 szt grubych kantówek drewnianych o długołci np. 60 cm. Pożycz od kogoł 6 szt łcisków stolarskich nawet najtałszych z marketu. Do tego jeszcze formatka ze starej karimaty i formatka z płyty meblowej z jakiegoł starego domowego ,,grata" .
Deskę na płaszczyęšłnie którę chcesz fornirowaę dokładnie wyszlifuj klockiem z papierem 240. Potem wymyj benzynę ekstrakcyjnę. Przygotuj też fornir - oczyłę go dokładnie i zwilż lekko gębkę z wodę. Troszkę sie pofaluje lub zwinie kiedy go zwilżysz ale tym się nie przejmuj... Na deskę naniełę klej poliuretanowy za pomocę np. małego wałka z gębki. ułóż na posmarowanej powierzchni fornir , a następnie formatkę wyciętę z karimaty. To wszystko przykryj płytę ze starego mebla. Potem grube kantówki w poprzek góra/dół i łciski na każdej ze stron skręcone na maksa tak żebył się spocił ...W ten sposób będziesz miał prowizorycznę prasą , a płyta nie będzie się wyginaę dociskajęc karimatę. Karimata równo rozłoży nacisk i rozprasuje fornir na powierzchni deski, natomiast klej poliuretanowy dopełni wszystkiego reagujęc z wodę i klejęc to na amen w cięgu 24 godzin.
PS. Zalecam robię to w rękawiczkach chirurgicznych dostępnych w każdej aptece ze względu na klej poliuretanowy, który potem bardzo ciężko domyę z ręk.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
W kwestii formalnej - fornir uzyskuje się przez skrawanie mokrego kawałka drewna. Jego póęšłniejsze falowanie wynika wyłęcznie z nieprawidłowego przechowywania.Wasyl pisze:(...)podobno mam jakił fornir, który był cięty na mokro i jest teraz przez to strasznie pofalowany(...)
Pomysł Palisandra z dociskiem jest fajnym rozwięzaniem. Dodam tylko, że przed klejeniem trzeba sprawdzię "płaskołę" zarówno płyty jak i kantówek.
Mam nieodparte wrażenie, że ktoł chce tutaj wymyłlię na nowo koło albo wyważaę otwarte drzwi